Rankos paspaudimas :: Elgesio etiketo pagrindai

Vakarų civilizacijoje mandagumas reiškiamas būtent - rankos paspaudimu. Rankos padavimas sveikinantis kilęs iš senovinės tradicijos: tuščia (be ginklo) ranka – taikingumo ženklas. Paspausdami ranką parodome norą pradėti pokalbį. Jos neduodame tais atvejais, kai skubame ar nenorime šnekėtis. Rankos paspaudimas rodo pokalbio pradžią ir pabaigą. Nepaspausti kito ištiestos rankos nemandagu.

Jei esate pažindinami su žmogumi be dešinės rankos, savo dešine paspauskite jo kairiąją, tačiau dažniausiai neįgalusis ištiesia ranką pirmas. Sveikindamiesi su patarnaujančiais darbuotojais – padavėjais, pardavėjais, viešbučio tarnautojais – rankos nepaduodame.

Visais atvejais iniciatyvą rodo aukštesnis rangu asmuo – jis pirmas ištiesia ranką; pirmoji ranką paduoda vyresnė moteris jaunesnei; moteris – vyrui, vadovas – pavaldiniui; dėstytojas – studentui; vyresnis vyras – jaunuoliui ir pan.

Jei susitinka dvi poros, pirmos pasisveikina moterys viena su kita, po to vyrai sveikina moteris (ranką pirma paduoda moteris), tada jau sveikinasi vyrai (pirmas ranką paduoda vyresnis).

Prieš spausdamas ranką vyras privalo nusiimti pirštinę, moterims tai daryti nebūtina. Sveikinantis su žymiai vyresniu už save pirštinę privalu nusimauti ir moterims.

Rankos paspaudimas – tai tradicinis pasisveikinimo gestas. Mūsų laikais juo pradėta šiek tiek piktnaudžiauti. Pavyzdžiui bendradarbiams kasdien susitinkantiems darbe nebūtina kasdien ryte ir vakare spausti viens kitam ranką. Duodant ranką naudinga žinoti, kad ranka neturi būti suglebusi, atpalaiduota kaip medūza. Taip pat netinka spausti rankos iš visų jėgų, kratyti ją ore kelis kartus. Ranką duokite laisvu, užtikrintu judesiu. Rankos paspaudimas turi būti trumpas. Ir vyrui, ir moteriai ranką spaudžiame vienodai.

Moteris sveikindamasi, pirštinės gali nenusiimti, nebent sveikinantis su žymiai vyresne už save moterimi.
Vyrai sveikindamiesi vienas su kitu gali nenusiimti pirštinių, jei lauke šalta.
Bet jei vienas iš jų pirštines nusimovė, nieko nepadarysi ir antrasis turi pasekti jo pavyzdžiu.

Jei vyras sveikinasi su moterimi kuri pirštinės nenusimovė, jis savosios taip pat gali ir nenusimauti, išskyrus storą megztą pirštinę. Nors, apskritai nedera tiesti rankos su pirštine moteriai.

Įėjus į patalpą pirmiausia reikia nusimauti pirštines ir tik tada sveikintis su esančiais patalpoje. Žinoma nekalbama apie pirštines, kurios yra vakarinio tualeto aksesuaras.

Reikia atminti, kad pristatant arba prisistatant susirinkusiems nereikia pirmam tiesti rankos. Taip pat nereikia prieiti prie kiekvieno ir visiems spausti ranką, užtenka apsiriboti lengvu linktelėjimu ir tuo jūs parodysite visiems susirinkusiems dėmesį.



Reklama



  • Vakariniai sėdimi priėmimaiVakariniai sėdimi priėmimai
    ... tai gali būti kviestiniai pietūs, kviestinė vakarienė, arbatėlė, ponių kava, žurfiskas.

    Skaityti »

  • Kaip valgomos krevetės?Kaip valgomos krevetės?
    Krevečių mėsa - balta, puikaus skonio. Valgoma krevečių uodegėlių mėsa. Jos dažniausiai parduodamos virtos. Krevečių mėsoje daug vertingų baltymų ir mineralinių medžiagų. Ypač daug joje jodo (beveik 100 kartų daugiau negu jautienoje) ...

    Skaityti »

  • Kaip valgyti?Kaip valgyti?
    Ar žinote kas yra papaja ir kaip ji kaip valgoma? arba.. kiekvienas esame matę, pvz. avokadą o ar žinote kaip jis valgomas? Beje, o ar žinote, kad avokadas priskiriamas prie uogų ...

    Skaityti »

  • Ko nereikėtų užmiršti pasisveikinant?Ko nereikėtų užmiršti pasisveikinant?
    Jei pamatėte pažįstamą tolumoje (kitoje gatvės pusėje, autobuse ir pan.), ir jis taip pat jus pastebėjo, sveikinamasi galvos linktelėjimu, pamojuojant ranka nusilenkimu, šypsena. Garsiai šaukti netinka ...

    Skaityti »

  • Kaip valgomi pyragai?Kaip valgomi pyragai?
    Specialia šakute pyragams valgomi visi sausi pyragai, taip pat kreminiai ir citrininiai ir kiti vyniotiniai. Norintys pyragus mirkyti į kavą arba šokoladą gali tai ramiai daryti pirštais, nes šiuo atveju naudotis šakute ne visai patogu ...

    Skaityti »

  • Kokia turėtų būti patiekiamo vyno temperatūra?Kokia turėtų būti patiekiamo vyno temperatūra?
    Patiekiamo vyno rekomenduotina temperatūra: putojantis vynas (šampanas): 6-8 C, lengvas baltasis, rožinis vynas: 8-10 C, aukščiausios rūšies saldusis ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems