Etiketas Anglijoje :: Ką vertėtų žinoti keliaujant

• Jungtinės Karalystės sostinės multikultūrinė aplinka žavi tuo, jog čia taikomos daugmaž vienodos etiketo taisyklės visiems verslo žaidėjams: tiek „gryniems“ anglams, tiek svetimtaučiams verslininkams.

• Vizitinėmis kortelėmis Anglijoje įprasta apsikeisti dalykinių susitikimų pabaigoje, tačiau britai laikomi užuomaršomis. Tad jeigu jūsų dovanotą kortelę naujasis kolega anglas ilgokai maigys rankose, o jūs negausite greito atgalinio kontakto, jokiu būdu nepriimkite to kaip nepagarbos ženklo.

• Britų verslininkų dalykinės diskusijos konkrečios bei tikslingos, pasižymi punktualumu.

• Kontaktavimas elektroniniu paštu atitinka išlaikytą britų charakterį. Į elektroninius laiškus britai verslininkai paprastai atsako tuoj pat. Jūsų ir verslo partnerių ryšiui stiprėjant, patartina pereiti prie dažnesnių telefoninių pokalbių bei dalykinių susitikimų.

• Tačiau stipriausi ryšiai formuojami neformalioje aplinkoje – pietaujant restoranuose ar vakarojant angliškuose „pub‘uose“.

• Riba tarp darbo bei privataus gyvenimo Jungtinėje Karalystėje nėra tokia aiški kaip Amerikoje, todėl jeigu penktadienio vakarą šiek tiek „padauginsite“ angliško alaus, nenustebkite – pirmadienio rytą kolegų būsite lengvai išjuoktas – tai įprasta. „The Wolseley“ kavinė-restoranas Piccadilly bulvare nuo seno žinomas, kaip šurmuliuojančių dalykinių susitikimų liudininkas Londone.

• Visiškai normalu kolegoms išgerti stiklą vyno ar alaus ir pietų pertraukos metu.

• Žinoma, rimti verslo klientai atkreips ypatingą dėmesį į jūsų elgesį prie stalo. Todėl nekalbėkite pilna burna kramtydami maistą. Nesistenkite rankomis išilgai pasiekti norimo patiekalo – geriau mandagiai paprašykite.

• Pagarba remiasi tuo, ar esi geras ar ne. Pavyzdžiui, žmonės gerbia karalienę ne dėl to, kad jai daugiau kaip 80 metų, o dėl to, kad ji – gera.

• Ir svarbiausia, stenkitės atsipalaiduoti ir nepamirškite, kad britų palankumą užtikrina ir puikus humoro jausmas.

Reklama



  • Kaip valgomi šašlykai?Kaip valgomi šašlykai?
    Mėsos gabalėliai (jautiena, veršiena, kiauliena, o pagal klasikinį variantą - dar ir subproduktai), sumauti ant iešmo kartu su daržovėmis (paprikomis, pomidorais, baklažanais, svogūnais), atsargiai nuimami šakute ...

    Skaityti »

  • Kvietimų pavyzdžiai (foto)Kvietimų pavyzdžiai (foto)
    ... tiksliau idėjos kvietimams...

    Skaityti »

  • Stalo įrankių išdėstymasStalo įrankių išdėstymas
    Pagrindinė taisyklė – pirma naudoti kraštinius stalo įrankius ir tokia tvarka „eiti” link lėkštės (pietų lėkštės): pirmiausia valgomasis šaukštas, vėliau žuvies peilis su šakute, tada paprastas peilis su šakute ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems