• Dabar esate » Stalo etiketo pagrindai

  • Etiketą atitinkantis stalo serviravimas

    Staltiesė ir servetėlės turi būti sniego baltumo ar bent jau pastelinių spalvų, kad neužgožtų maisto.

    Stiklo dirbiniai privalo būti švarūs ir nespalvoti, kad matytųsi gėrimo spalva.

    Pietų lėkštės (elegantiškos ar skirtos kasdieniniam naudojimui) negali būti per daug išpuoštos, kadangi reikia įvertinti ne tik patiekalo skonį, bet ir grožį.

    Kuklios gėlės papuošia stalą. Tačiau nepaverskite savo pietų stalo džiunglėmis. Pasikvietęs svečių, norėsite pasikalbėti, ir gėlės neturi virsti barjerais, skiriančiais Jus nuo svečių.

    Žvakių šviesa pietų atmosferai suteikia jaukumo, intymumo. Žvakių dydis ir forma priklauso nuo skomio ir pasirinkimo reikalas, tačiau nepersistenkite – nepaverskite savo valgomojo kambario pilies mene.

    Nepaisant to, iš kokio metalo pagaminti stalo įrankiai, jie turi būti sudėti griežta tvarka. Dešinėje lėkštės pusėje turi stovėti valgomasis šaukštas ir peilis, ašmenimis pasuktas į lėkštę. Kairėje lėkštės pusėje – šakutė ir servetėlė. Virš lėkštės horizontaliai – desertinė šakutė ir desertinis peiliukas, kurio ašmenys nukreipti į lėkštę. Jei reikalingas ir desertinis šaukštelis, jis gali būti atneštas kartu su desertu arba padėtas virš desertinės šakutės.

    Daugiau kaip trijų lėkščių nededama viena ant kitos. Jos išdėstomos mažėjimo tvarka.

    Įrankiai dengiant stalą išrikiuojami atsižvelgiant į tai, kokia tvarka bus patiekiami valgiai (arčiausiai lėkštės dedami įrankiai, skirti paskutiniam patiekalui).

    Dėliojant įrankius kotelių galai sulyginami su pagrindinės lėkštės apatiniu kraštu. Vidurinė įrankių pora gali būti pastumiama šiek tiek atokiau nuo stalo briaunos negu kitos dvi įrankių poros. Jei turime tik užkandžių arba tik pagrindinio patiekalo įrankius, viena jų pora taip pat truputį atitraukiama nuo stalo pakraščio.

    Taurės dedamos į dešinę nuo lėkštės mažėjančia tvarka: vandeniui, vynui ir galiausiai desertiniam vynui. Desertiniam vynui skirta taurė gali būti atnešama kartu su desertu.

    Jei patieksite duoną lėkštėje, ji turi stovėti į kairę nuo šakutės.

    Pietų pabaigoje lėkštės nunešamos prieinant iš kairės, o švarios lėkštės padedamos iš dešinės.

    Nepamirškite ant stalo padėti prieskonių (druskos, pipirų).

    Ruošiant kavos ar arbatos stalą įrankiai desertui padedami kaip pagrindiniai įrankiai – abipus deserto lėkštės.

    Saldi sriuba paprastai seka po karštųjų patiekalų kaip desertas, todėl ir jai skirtas šaukštas padedamas dešinėje pusėje arčiausiai pagrindinės lėkštės.

    Peilis sviestui paliekamas ant lėkštelės duonai – vertikaliai dešiniajame jos pakrašty.

    Puodelis kavai arba arbatai pastatomas dešinėje deserto lėkštės pusėje taip, kad puodelio centras lygiuotųsi su deserto lėkštės viršutiniu kraštu. Per pietus ar vakarienę puodelių iš anksto nestatome (nebent valgantysis to pageidauja). Kava arba arbata paduodama po valgio.Jei taurių daugiau, jos gali būti išdėstomos taip:

    • mažėjimo linkme horizontaliai, kai didžioji taurė statoma už peilio, esančio arčiausiai lėkštės;
    • mažėjimo linkme įstrižai, kai didžioji taurė – už peilio, esančio arčiausiai lėkštės;
    • didėjimo linkme, kai didžioji taurė atsiduria už peilio, esančio toliausiai nuo lėkštės (patogu, kai ant stalo mažai vietos).
    • trikampiu, kai didžioji taurė neužstoja mažesniųjų.

    Serviruojant stalą kortelė dedama tarp pagrindinių lėkščių ir įrankių desertui, ant lėkštės antrajam patiekalui ar užkandžiams arba ant lėkštutės duonai.

    Ir apskritai, serviruojant nereikėtų perkrauti stalo patiekalais.

    • Indai su patiekalais ant stalo dedami ir kava pilstoma svečiui iš dešinės pusės.
    • Indai nurenkami tik visiems baigus valgyti.