• Dabar esate » Valgymo etiketo pagrindai

  • Kaip valgomi kiaušiniai?

    Anksčiau etiketo žinovai niekaip negalėjo sutarti, ar virtą kiaušinį lupti, ar nupjauti jo viršūnėlę. Prieita prie nuomonės ir palikta pasirinkimo laisvė - tiesiog valgyti kaip jums patogiau. Svarbiausia jo nevalgyti sidabriniu šaukšteliu, kuris netik pajuoduoja, bet ir sugadina skonį.

    Dabar "leistina" gerokai daugiau nei ankščiau, nors anaiptol ne viskas. Dauguma patiekalų dabar dažniausiai pagaminti taip, kad juos būtų galima valgyti su įprastais įrankiais: peiliu, šakute ir šaukštu.

    Pusryčiaujant virtą kiaušinį patogiausia valgyti šaukšteliu. Kiaušiniams valgyti skirtu šaukšteliu keletą kartų suduodama per kiaušinio viršūnę. Smūgiai neturi būti labai stiprūs, kad lukštas nesuskiltų per daug smulkiai. Tada viršūnė nuvožiama šaukšteliu, paimama ranka ir iškabinamas jos turinys. Likusi minkštai virto kiaušinio dalis taip pat valgoma šaukšteliu. Kietai virtą kiaušinį patogiau valgyti supjaustytą. Per lukštą taip pat suduodama keletą kartų. Jei kiaušinis greitai atšaldytas, jį lengva nulupti. Po to jis supjaustomas peiliu arba susmulkinamas šaukšteliu.

    Neplakta kiaušinienė valgoma šakute ir peiliu.

    Plaktą kiaušinienę galima valgyti tik šakute.