• Dabar esate » Valgymo etiketo pagrindai

  • Kaip valgomi kiviai?

    Kiviai – atogrąžose augantys kivinės aktinidijos vaisiai. Kivių odelė žalsvai ruda, padengta smulkiais pūkeliais. Kiviai auginami specialiuose soduose, sklypuose.

    Vaisius yra kiaušinio formos, saldžiu sultingu minkštimu ir mažomis juodomis sėklomis, kurį veda vijoklinis augalas - Actinis chinonsis.

    Savo skoniu panašus į žemuogę ir melioną, dar vadinamas kiniškuoju agrastu. Mūsų dienomis jis auginamas Australijoje, Kalifornijoje, Čilėje, o pirmiausia - Naujojoje Zelandijoje. Šis vaisius buvo pavadintas besparnio ir beuodegio paukščio, aborigenų vadinamo kiviu, vardu.

    Kivis valgomas šviežias, nuluptas ir supjaustytas griežinėliais ar perpjautas pusiau, jo dedama i daržovių mišraines ar tyres, ledus ir šerbetus, t.p naudojamas kokteiliams puošti.

    Kai kurie valgymo etiketo žinovai rekomenduoja valgyti taip: vaisius perpjaunamas skersai, minkštimas išgremžiamas desertiniu šaukšteliu.

    Vaisius laikomas prinokusiu, kai jo žievelė, paspaudus pirštais, truputį įdumba. Kivio žievelė turi būti kieta, šviesiai ruda ir truputį padengta plaukeliais. Jos tvirtumas leidžia lengvai išgremžti vaisiaus minkštimą, nebijant susitepti.