Asmeninio naudojimo stalo įrankiai :: Stalo etiketo pagrindai

Didysis peilis ir šakutė, skirti valgyti antruosius patiekalus, išskyrus žuvį. Didžioji šakutė dar gali buti naudojama kaip įrankis įsidėti iš bendro indo (neturint specialios), jei patiekalas be garnyro. Jei patiekalas patiekiamas su garnyru, dedama šakutė ir šaukštas.

Karštiems žuvies patiekalams valgyti naudojami didieji žuvies įrankiai. Jie yra tokio paties dydžio kaip ir mėsos įrankiai, tik peilis lopetėlės formos, o šakutės vidurinė įpjova gilesnė.

Užkandžių įrankiai – tai peilis ir šakutė užkandžiams. Jais valgome šaltus užkandžius ir kai kuriuos karštus (blynelius, karštus sumuštinius, kiaušinienę). Užkandžių įrankiai yra šiek tiek mažesni už pagrindinius įrankius.

Įrankiai žuvies užkandžiams, dar vadinami mažaisiais žuvies įrankiais, yra tokio pat dydžio kaip ir pagrindiniai užkandžių įrankiai, jų forma – kaip didžiųjų žuvies įrankių.

Pagrindiniai desertiniai įrankiai – tai peilis, šakutė ir šaukštas. Peilis ir šakutė vaisiams valgyti yra tokie kaip ir užkandžių įrankiai, tik mažesni. Šakutė tortui, kreminiams pyragaičiams [1] valgyti yra arbatinio šaukštelio dydžio, turi tris dantelius, kurių vienas, šoninis, yra platesnis ir atlieka peilio funkciją. Peilis sviestui [20], skirtas sviestui užtepti, ir serviruojant stalą, dedamas ant duonos lėkštutės.

Didysis šaukštas naudojamas sriubai, patiekiamai dubiose (giliose) lėkštėse, valgyti ir, jei nėra specialių įrankių, kartu su didžiąja šakute dedamas į bendrus indus su šaltaisiais ar karštaisiais patiekalais. Didysis šaukštas košei nuo sriubos šaukšto skiriasi forma. Šaukštas sriubai [17] yra pailgas, gilus. Šaukštas košei – apvalus [12] seklesnis.

Deserto šaukštas [14] tokios pat formos kaip šaukštas sriubai, tik mažesnis. Juo valgoma saldžioji sriuba, patiekiama dubioje lėkštėje, taip pat visos sriubos, kurios gali būti patiekiamos sultinių puodeliuose (pertrinta, šaltoji, saldžioji, skaidrus sultinys).

Šaukštelis arbatai, skirtas arbatai, kavai su pienu išmaišyti, tinka kiaušiniui valgyti, jei neturime specialaus, taip pat desertui, jei nėra desertinių šaukštelių. Specialus šaukštelis minkštai virtam kiaušiniui valgyti skiriasi forma – jis tokio pat dydžio kaip šaukštelis arbatai, tik apvalus. Šaukštelis ledams yra apvalus, plokščias, šiek tiek išgaubtu vienu kraštu. Juo valgomi ledai, putėsiai, suflė. Šaukštelis uogienei yra kriauklės formos.

Įrankiai jūros gėrybėms valgyti: šakutės omarams valgyti (žnyplės omarams, šakutes sraigėms, vėžiams valgyti, žnyplės įdarytiems sraigių kiauteliams valgant prilaikyti, šakutė austrėms).

Švedišką stalą labai puošia ratu sudėti šaukštai vieno kąsnio užkandžiams patiekti.

Kiaušinio lukštą lengviau nupjauti specialiai tam skirtu įrankiu nei užkandžių peiliu.



  »»» Paveiksliukų visus paaiškinimus atrasit čia Stalo įrankiai



  »»» Kaip atrodo šaukštas žino ir pyplys, o va - kaip atrodo žnyplės omarams?

Reklama



  • Kaip valgomi šašlykai?Kaip valgomi šašlykai?
    Mėsos gabalėliai (jautiena, veršiena, kiauliena, o pagal klasikinį variantą - dar ir subproduktai), sumauti ant iešmo kartu su daržovėmis (paprikomis, pomidorais, baklažanais, svogūnais), atsargiai nuimami šakute ...

    Skaityti »

  • Kaip valgomi sūriai?Kaip valgomi sūriai?
    Beveik visų rūšių kietieji sūriai valgomi peiliu ir šakute. Minkštieji tiesiog semiami šaukšteliu. Labiausiai prie sūrio tinka balta duona, geriausiai pabrėžianti jo skonį. Sūrio rūšių ir duonos derinimas - gero skonio ir fantazijos reikalas ...

    Skaityti »

  • Patiekalų puošimas!Patiekalų puošimas!
    .. juk turi būti ne tik skanu, bet turi gražiai ir atrodyti patiekalas. Tai ne tik papuošia stalą, tai visų pirma pralinksmina bei pakelia nuotaiką...

    Skaityti »

  • Dovanos - lauktuvėsDovanos - lauktuvės
    ... neturi būti brangios, prašmatnios, užtenka ir vienos gėlės, gėlių puokštelės arba šiaip mielos smulkmenos. Dažnai, kaip lauktuvės nešama pačių padaryti daiktai ...

    Skaityti »

  • Indų paruošimas naudojimuiIndų paruošimas naudojimui
    Prieš serviruojant stalą ir priimant svečius ar aptarnaujant klientus, visuomet svarbu tinkamai paruošti naudojimui indus. Būtina patikrinti ne tik indus, ar jie gerai išplauti, neįskilę, neapdaužyti ir nedeformuoti ...

    Skaityti »

  • Kaip sakyti tostus?Kaip sakyti tostus?
    Pirmą tostą paprastai sako pobūvio ar priėmimo šeimininkas, nors tai gali daryti ir šeimininkė. Tostas skiriamas garbei svečio, atvykusio iš kitur, arba šeimos nario, švenčiančio iškilmingą šventę (gimimo dieną, jubiliejų ir t.t.). Taip pat ...

    Skaityti »

  • Vaišių stalo dekoravimasVaišių stalo dekoravimas
    ... turi būti ne tik skanu, bet turi būti ir gražu, neužtenka vien tik gražios aplinkos, svarbu ir gražus stalas bei gražiai dekoruoti - papuošti patiekalai...

    Skaityti »

  • Pakvietimo sudėtisPakvietimo sudėtis
    Tradiciškai pakvietimą sudaro: išorinis vokas, vidinis vokas, kvietimas, atsakymo kortelė...

    Skaityti »

  • Asmeninio naudojimo stalo įrankiaiAsmeninio naudojimo stalo įrankiai
    Didysis peilis ir šakutė, skirti valgyti antruosius patiekalus, išskyrus žuvį. Didžioji šakutė dar gali būti naudojama kaip įrankis įsidėti iš bendro indo (neturint specialios), jei patiekalas be garnyro. Jei patiekalas patiekiamas su garnyru, dedama šakutė ir šaukštas ...

    Skaityti »

  • Koks turi būti pranešimo stilius ir dydis?Koks turi būti pranešimo stilius ir dydis?
    Pranešimo stilius visuomet turi būti konkretus, tai arba užklausa arba atsakymas, arba informacija. Jei tai užklausa, tai stilius turėtų būti toks, kad korespondentas galėtų apsieiti ...

    Skaityti »

  • Etiketo subtilybės NiujorkeEtiketo subtilybės Niujorke
    ...susiraskite gerą advokatą. Jokie rimtesni sandėriai Niujorke nevyksta vien tik rankų paspaudimu. Būkite itin korektiškas kolegų atžvilgiu: Niujorke lengva būti apkaltintam rasine, religine ar kultūrine diskriminacija...

    Skaityti »

  • Kaip valgomi avokadai?Kaip valgomi avokadai?
    Žali, žali su gelsvu atspalviu kriaušės formos avokadų vaisiai padengti plona, bet kieta žievele. Jie skinami neprinokę, todėl būna kieti. Nusipirkus juos reikia suvynioti į popierių ir laikyti kambario temperatūroje, kol suminkštės. Žalių su gelsvu atspalviu avokadų minkštimas ...

    Skaityti »

  • Žvakės interjere :: Žvakių poveikisŽvakės interjere :: Žvakių poveikis
    Stilistai taip pat teigia, kad žvakė jūsų aplinkoje atrodys dailiau, jeigu ji bus priderinta prie servetėlių ar kambaryje vyraujančios spalvos. Spalvos veikia mus visus. Vienos ramina ir padeda atsipalaiduoti, kitos — aktyvina vaizduotę ar nuteikia romantiškai ...

    Skaityti »

  • Moteriškos aprangos etiketo pagrindaiMoteriškos aprangos etiketo pagrindai
    Apskritai, pagal drabužius galima spręsti apie žmogų, jo grožio sampratą, skonį. Gebėjimas pasirinkti tinkamus drabužius ir mokėjimas juos vilkėti yra tikras menas ...

    Skaityti »

  • Kaip valgomi spagečiai?Kaip valgomi spagečiai?
    Spagečiai valgomi su šakute ir šaukštu: pastarasis laikomas kairėje rankoje, o šakute pasmeigiama porcija makaronų ir sukama ant dantukų. Kairėje rankoje laikomas šaukštas atstoja lėkštės kraštą. Spagečiai ant šakutės užvyniojami įrėmus į ją šaukštą. Paskui šaukštu ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems