Higieninės servetėlės :: Stalo etiketo pagrindai

Higieninės servetėlės gali būti medžiaginės ir popierinės. Jau pats pavadinimas nusako šių servetėlių funkciją – jos skirtos rūbams valgant apsaugoti ir lūpoms, pirštams nusivalyti. Atsisėdus prie stalo higieninė servetėlė išlankstoma ir padedama ant kelių, jei tuo metu dar nevalgoma, arba kairėje lėkštės pusėje.

Jei į stalą patiekiamas patiekalas, kuris bus valgomas rankomis, valgančiajam būtina padėti antrą higieninę servetėlę.

Higieninės servetėlės atlieka dar ir dekoratyvinę funkciją, – gražiai išlankstytos, jos labai puošia stalą. Dekoratyviai sulankstytomis servetėlėmis stalui suteikiama šventinė nuotaika, sukuriama tema.

Higieninė servetėlė, serviruojant stalą, gali būti dedama šiose vietose:

• priešais valgantįjį – serviruojamos vietos centre (tai reiškia, kad užkandis bus atnešamas porcijomis). Apatinis lankstinio kraštas nuo stalo krašto turi būti nutolęs mažiausiai 3 cm;
• ant pagrindinės lėkštės;
• kairėje pusėje ant lėkštutės duonai;
• kairėje pusėje prie šakučių;
• taurėje - kai stalas nėra nukrautas valgiais ir atrodo kiek tuštokas.

Stalo serviruotę pagyvina į servetėlę lėkštėje padėti įrankiai, tačiau šis stalo serviravimo variantas yra ne toks populiarus.

Viešojo maitinimo įstaigose tenka matyti atnešamus į higieninę servetėlę įsuktus peilį ir šakutę. Tai yra populiaru „greitojo“ maisto restoranuose, kavinėse. Tokiu atveju ši servetėlė atlieka tik higieninę funkciją: įrankiai išlieka nepaliesti rankomis ir nėra dedami ant neuždengto stalo.
Ta pati servetėlė ant kelių nebetiesiama, lūpos ja nešluostomos. Paprastai tam ant stalo yra padedamas specialus stovelis su higieninėmis servetėlėmis. Servetėlių stovelis turėtų derėti prie taurių (stiklinių ar krištolinių) arba įrankių (metalinių).

Pastaruoju metu tapo populiarūs metaliniai servetėlių žiedai. Į juos įsuktos servetėlės dedamos pagrindinėje lėkštėje arba prie šakučių, kairėje pusėje. Tai ne tik puošnu, bet ir labai patogu.

Reklama



  • Kaip valgomos vyšnios?Kaip valgomos vyšnios?
    Jeigu vakarienei patiektas patiekalas su vyšniomis ir kitomis uogomis bei vaisiais, tuomet vyšnios paimamos už kotelio, nuo kurio uoga atskiriama dantimis, kauliukas išspaudžiamas į duobutę tarp nykščio ir rodomojo piršto ir padedamas į lėkštę arba specialiai tam ...

    Skaityti »

  • Kaip valgomi melionai?Kaip valgomi melionai?
    Meliono puseles galima iškabinti šaukšteliu arba supjaustytas riekelėmis valgyti peiliu ir šakute. Arbūzo sėkleles, kurios yra nevalgomos, iš minkštimo iškrapštome šakute. Melionas pjaunamas aštriu peiliu pusiau (išilgai), paskui išimame sėkleles (jei vaisius ...

    Skaityti »

  • Įmonės vakareliaiĮmonės vakareliai
    Įmonės vakarėlis – tai visų pirma galimybė pasirodyti kolegomis ir vadovybei iš dar nematytos pusės. Atskleisti visas savo gerąsias savybes, kurių darbe parodyti neišeina. Juk daugelis jūsų bendradarbių ...

    Skaityti »

  • Kaip valgomos sraigės?Kaip valgomos sraigės?
    Sraigė iš kiauto išimama žnyplėmis ir tuoj pat valgoma, po to iš kiauto išsiurbiamas prieskoninis sviestas. Sviestu taip pat galima pašlakstyti prancūziško batono arba paprastos baltos duonos riekelę. Taip pat galima sraigės minkštimą padėti į lėkštę, palaistyti prieskoniniu sviestu ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems