Higieninės servetėlės :: Stalo etiketo pagrindai

Higieninės servetėlės gali būti medžiaginės ir popierinės. Jau pats pavadinimas nusako šių servetėlių funkciją – jos skirtos rūbams valgant apsaugoti ir lūpoms, pirštams nusivalyti. Atsisėdus prie stalo higieninė servetėlė išlankstoma ir padedama ant kelių, jei tuo metu dar nevalgoma, arba kairėje lėkštės pusėje.

Jei į stalą patiekiamas patiekalas, kuris bus valgomas rankomis, valgančiajam būtina padėti antrą higieninę servetėlę.

Higieninės servetėlės atlieka dar ir dekoratyvinę funkciją, – gražiai išlankstytos, jos labai puošia stalą. Dekoratyviai sulankstytomis servetėlėmis stalui suteikiama šventinė nuotaika, sukuriama tema.

Higieninė servetėlė, serviruojant stalą, gali būti dedama šiose vietose:

• priešais valgantįjį – serviruojamos vietos centre (tai reiškia, kad užkandis bus atnešamas porcijomis). Apatinis lankstinio kraštas nuo stalo krašto turi būti nutolęs mažiausiai 3 cm;
• ant pagrindinės lėkštės;
• kairėje pusėje ant lėkštutės duonai;
• kairėje pusėje prie šakučių;
• taurėje - kai stalas nėra nukrautas valgiais ir atrodo kiek tuštokas.

Stalo serviruotę pagyvina į servetėlę lėkštėje padėti įrankiai, tačiau šis stalo serviravimo variantas yra ne toks populiarus.

Viešojo maitinimo įstaigose tenka matyti atnešamus į higieninę servetėlę įsuktus peilį ir šakutę. Tai yra populiaru „greitojo“ maisto restoranuose, kavinėse. Tokiu atveju ši servetėlė atlieka tik higieninę funkciją: įrankiai išlieka nepaliesti rankomis ir nėra dedami ant neuždengto stalo.
Ta pati servetėlė ant kelių nebetiesiama, lūpos ja nešluostomos. Paprastai tam ant stalo yra padedamas specialus stovelis su higieninėmis servetėlėmis. Servetėlių stovelis turėtų derėti prie taurių (stiklinių ar krištolinių) arba įrankių (metalinių).

Pastaruoju metu tapo populiarūs metaliniai servetėlių žiedai. Į juos įsuktos servetėlės dedamos pagrindinėje lėkštėje arba prie šakučių, kairėje pusėje. Tai ne tik puošnu, bet ir labai patogu.

Reklama



  • Kokio dydžio turi būti vizitinė kortelė?Kokio dydžio turi būti vizitinė kortelė?
    Standartinių vizitinių kortelių dydis yra 5 x 9 (kartais 6×9 cm), moterų gali būti mažesnis – 5×8 cm, bet nebūtinai. Ypatingam verslui, profesijai ar pareigoms pabrėžti gali būti naudojamos ir nestandartinės kortelės, pvz. automobilių pardavėjas – automobilio formos ...

    Skaityti »

  • Valgiaraštis jūsų pobūviuiValgiaraštis jūsų pobūviui
    Valgiaraščio apipavidalinimui nėra ribų: galite jį susukti į ritinėlį ir perrišti kaspinu, arba perlenkti pusiau, papuošti karpiniais, kurių ornamentai atspindėtų vaišių progą; valgiaraščiai gali būti parašyti ranka arba išspausdinti. Tik būkit atidūs – juk nemalonu, jei svečiai ras ...

    Skaityti »

  • Šampano gėrimo etiketas?Šampano gėrimo etiketas?
    Visais atvejais šampaną būtina atšaldyti iki 6-8 laipsnių temperatūros. Nepamirškite, šaldytuve butelis atšąla per 12 valandų, šį laiką sutrumpinti galima butelį pamerkus į kibirėlį su ledu ir vandeniu ...

    Skaityti »

  • Žvakių pasirinkimas pagal savaitės dieną Žvakių pasirinkimas pagal savaitės dieną
    Įvairiuose šaltiniuose nurodoma, kad baltas žvakes geriausia uždegti pirmadienį. Raudonos žvakės palankiai veikia sveikatą, žadina meilės aistrą, stiprina žmogaus energetinį lauką, suteikia valdžios, geriausia jas uždegti antradienį ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems