Indų paruošimas naudojimui :: Stalo etiketo pagrindai

Prieš serviruojant stalą ir priimant svečius ar aptarnaujant klientus, visuomet svarbu tinkamai paruošti naudojimui indus. Būtina patikrinti ne tik indus, ar jie gerai išplauti, neįskilę, neapdaužyti ir nedeformuoti, bet ir staltieses, servetėles bei kitus aksesuarus – vazeles, pelenines, žvakides. Tinkamai prižiūrimi ir blizginami indai bei stalo įrankiai kur kas ilgiau išlieka estetiški, nepraranda funkcinių galimybių, gali būti ilgiau naudojami.

Jeigu išplauti indai yra drėgni, ant jų liko ryškios vandens sankaupos, pirmiausia tokius indus reikia sausai iššluostyti ir tik po to blizginti sausu rankšluostėliu.

Ypač rekomenduojama po plovimo nusausinti taures, stikliukus, stalo įrankius, nes to nepadarius, ant jų ryškiausiai matosi vandens nuosėdų žymės.

Blizginant indai imami rankšluostėliu kairiąja ranka, o taurės – už kojelių; dešniąja ranka indai blizginami kitu rankšluostėlio galu. Siaurus bokalus ir taures reikia blizginti itin atsargiai – įkišti į vidų valomojo audinio galą ir sukioti kol bus nuvalytos visos indų vietos. Norint paspartinti darbą, galima į kairę ranką imti 2 – 3 taures, o dešiniąja iš eilės valyti. Lėkščių vidurys vienoje ir kitoje pusėje paprastai yra valomas atskirai.

Stalo įrankiai valomi visi iš eilės. Į kairę ranką rankšluostėliu imamos kelios šakutės, šaukštai ar peiliai, o dešiniąja valomas kiekvienas atskirai, nusukus peilių ašmenis nuo savęs, šakučių dantelius ir šaukštų gauburėlius – žemyn ar į šoną. Ypač atidžiai būtina išvalyti šakučių tarpdančius, kuriuose kartais kaupiasi maisto likučiai.

Nuvalyti indai dedami arba ant padėklo, aptiesto servetėle, arba į specialias dėžutes, pasukus šonu į kairę – tokiu būdu yra efektyviau išnaudojama vieta, įrankiai vienas kito nebraižo, lengviau juos išimti, mažesnė tikimybė deformuoti. Nerekomenduojama laikyti įrankių netvarkingai sukrautų stalčiuose ar „sumerktų“ į tam visiškai nepritaikytus stiklainius, nes trindamiesi į sieneles ar vieni į kitus, jie susibraižo, pasidengia balzganomis apnašomis ir deformuojasi.

Reklama



  • Oficialus kvietimasOficialus kvietimas
    Nemandagu svečią kviesti renginio išvakarėse – galima pamanyti, jog atsisakius kitam svečiui kviečiate šį. Kvietimus į priėmimą reikėtų įteikti prieš 2–3 savaites. Stenkitės kvietimus įteikti kiekvienam svečiui ...

    Skaityti »

  • Gėrimų meniuGėrimų meniu
    Pilant vyną butelis neturi liestis su taure. Įgudimo reikalaujantis vyno kaklu tekančių lašų sustabdymas palengvės į butelio kaklelį įstačius varvėjimą stabdantį Drop-stop plastiko gabalėlį ...

    Skaityti »

  • Kaip valgomi artišokai?Kaip valgomi artišokai?
    Artišokas – unikalus maistas. Tai ne daržovė ir ne vaisius. Pasirodo tai - gėlė! O tiksliau, daugiametis astrų šeimos žolinis augalas, išoriškai panašus į usnį. Artišokai garsėja vitaminų gausa, beto gerina skrandžio, kepenų ir tulžies pūslės veiklą. Valgomas yra neprasivėręs ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems