Indų paruošimas naudojimui :: Stalo etiketo pagrindai

Prieš serviruojant stalą ir priimant svečius ar aptarnaujant klientus, visuomet svarbu tinkamai paruošti naudojimui indus. Būtina patikrinti ne tik indus, ar jie gerai išplauti, neįskilę, neapdaužyti ir nedeformuoti, bet ir staltieses, servetėles bei kitus aksesuarus – vazeles, pelenines, žvakides. Tinkamai prižiūrimi ir blizginami indai bei stalo įrankiai kur kas ilgiau išlieka estetiški, nepraranda funkcinių galimybių, gali būti ilgiau naudojami.

Jeigu išplauti indai yra drėgni, ant jų liko ryškios vandens sankaupos, pirmiausia tokius indus reikia sausai iššluostyti ir tik po to blizginti sausu rankšluostėliu.

Ypač rekomenduojama po plovimo nusausinti taures, stikliukus, stalo įrankius, nes to nepadarius, ant jų ryškiausiai matosi vandens nuosėdų žymės.

Blizginant indai imami rankšluostėliu kairiąja ranka, o taurės – už kojelių; dešniąja ranka indai blizginami kitu rankšluostėlio galu. Siaurus bokalus ir taures reikia blizginti itin atsargiai – įkišti į vidų valomojo audinio galą ir sukioti kol bus nuvalytos visos indų vietos. Norint paspartinti darbą, galima į kairę ranką imti 2 – 3 taures, o dešiniąja iš eilės valyti. Lėkščių vidurys vienoje ir kitoje pusėje paprastai yra valomas atskirai.

Stalo įrankiai valomi visi iš eilės. Į kairę ranką rankšluostėliu imamos kelios šakutės, šaukštai ar peiliai, o dešiniąja valomas kiekvienas atskirai, nusukus peilių ašmenis nuo savęs, šakučių dantelius ir šaukštų gauburėlius – žemyn ar į šoną. Ypač atidžiai būtina išvalyti šakučių tarpdančius, kuriuose kartais kaupiasi maisto likučiai.

Nuvalyti indai dedami arba ant padėklo, aptiesto servetėle, arba į specialias dėžutes, pasukus šonu į kairę – tokiu būdu yra efektyviau išnaudojama vieta, įrankiai vienas kito nebraižo, lengviau juos išimti, mažesnė tikimybė deformuoti. Nerekomenduojama laikyti įrankių netvarkingai sukrautų stalčiuose ar „sumerktų“ į tam visiškai nepritaikytus stiklainius, nes trindamiesi į sieneles ar vieni į kitus, jie susibraižo, pasidengia balzganomis apnašomis ir deformuojasi.

Reklama



  • Ko nereikėtų užmiršti pasisveikinant?Ko nereikėtų užmiršti pasisveikinant?
    Jei pamatėte pažįstamą tolumoje (kitoje gatvės pusėje, autobuse ir pan.), ir jis taip pat jus pastebėjo, sveikinamasi galvos linktelėjimu, pamojuojant ranka nusilenkimu, šypsena. Garsiai šaukti netinka ...

    Skaityti »

  • Kaip laikyti taurę vyno?Kaip laikyti taurę vyno?
    Dideles išgaubtas taures galima imti už apačios delnu į viršų, kojelę prilaikant didžiuoju ir bevardžiu pirštais. Tai sušildys taurę ir gėrimą, kas ypač tinka geriant konjaką, be to, taip patogiau gėrimą teliūskuoti, kad atsiskleistų jo kvapas bei skonis ...

    Skaityti »

  • Kaip gerti vandenį?Kaip gerti vandenį?
    Dieną pradėti nuo 1-2 stiklinių vandens. Valgyti galima po 30-45 minučių.Taip pat galima 30-45 minučių prieš visus valgius gerti 1 stiklinę vandens. Pvz., prieš gaminant valgį, išgerti stiklinę. Kol valgis bus paruoštas, jau ir bus praėjęs tas laikas. Ypatingai ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems