Indų paruošimas naudojimui :: Stalo etiketo pagrindai

Prieš serviruojant stalą ir priimant svečius ar aptarnaujant klientus, visuomet svarbu tinkamai paruošti naudojimui indus. Būtina patikrinti ne tik indus, ar jie gerai išplauti, neįskilę, neapdaužyti ir nedeformuoti, bet ir staltieses, servetėles bei kitus aksesuarus – vazeles, pelenines, žvakides. Tinkamai prižiūrimi ir blizginami indai bei stalo įrankiai kur kas ilgiau išlieka estetiški, nepraranda funkcinių galimybių, gali būti ilgiau naudojami.

Jeigu išplauti indai yra drėgni, ant jų liko ryškios vandens sankaupos, pirmiausia tokius indus reikia sausai iššluostyti ir tik po to blizginti sausu rankšluostėliu.

Ypač rekomenduojama po plovimo nusausinti taures, stikliukus, stalo įrankius, nes to nepadarius, ant jų ryškiausiai matosi vandens nuosėdų žymės.

Blizginant indai imami rankšluostėliu kairiąja ranka, o taurės – už kojelių; dešniąja ranka indai blizginami kitu rankšluostėlio galu. Siaurus bokalus ir taures reikia blizginti itin atsargiai – įkišti į vidų valomojo audinio galą ir sukioti kol bus nuvalytos visos indų vietos. Norint paspartinti darbą, galima į kairę ranką imti 2 – 3 taures, o dešiniąja iš eilės valyti. Lėkščių vidurys vienoje ir kitoje pusėje paprastai yra valomas atskirai.

Stalo įrankiai valomi visi iš eilės. Į kairę ranką rankšluostėliu imamos kelios šakutės, šaukštai ar peiliai, o dešiniąja valomas kiekvienas atskirai, nusukus peilių ašmenis nuo savęs, šakučių dantelius ir šaukštų gauburėlius – žemyn ar į šoną. Ypač atidžiai būtina išvalyti šakučių tarpdančius, kuriuose kartais kaupiasi maisto likučiai.

Nuvalyti indai dedami arba ant padėklo, aptiesto servetėle, arba į specialias dėžutes, pasukus šonu į kairę – tokiu būdu yra efektyviau išnaudojama vieta, įrankiai vienas kito nebraižo, lengviau juos išimti, mažesnė tikimybė deformuoti. Nerekomenduojama laikyti įrankių netvarkingai sukrautų stalčiuose ar „sumerktų“ į tam visiškai nepritaikytus stiklainius, nes trindamiesi į sieneles ar vieni į kitus, jie susibraižo, pasidengia balzganomis apnašomis ir deformuojasi.

Reklama



  • Kokias taures rinktis?Kokias taures rinktis?
    Serviruojant stalą gali būti statomos keturios skirtingos taurės: raudonajam vynui, baltajam vynui, vandeniui ir šampanui. Pastaruoju metu pastebima tendencija naudoti universalią taurę raudonajam ...

    Skaityti »

  • Verslo pokalbiai telefonuVerslo pokalbiai telefonu
    Nuomonė apie įstaigą dažnai susidaroma iš to, kaip jos darbuotojai kalba telefonu, ypač jei vienintelis ryšys su firma yra telefonas. Sekretorė turi: kalbėti telefonu mandagiai ir kompetentingai; telefonogramas ...

    Skaityti »

  • Valgomųjų įrankių komplektaiValgomųjų įrankių komplektai
    Pagal savo funkcijas ir naudojimo ypatumus indai ir stalo įrankiai gali būti įvairiai skirstomi, tačiau paprasčiausias būdas, apibrėžiantis naudojimo galimybes, - skirti į paprastą valgomųjų įrankių komplektą ir didįjį valgomųjų įrankių komplektą ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems