Kaip naudotis servetėlėmis? :: Stalo etiketo pagrindai

Oficialiems pietums labiausiai tinka pateikti medžiagines servetėles, neformaliems susitikimams yra tinkamos popierinės.

Medžiaginės servetėlės būna skirtingų dydžių, iš kurių kiekviena yra pritaikyta konkrečiam panaudojimui. Gėrimų servetėlė, dažniausiai pateikiama prie gėrimų ir, kaip ir dauguma medžiaginių, yra kvadrato formos, kurios dydis daugmaž 12×12cm. Pusryčiams skirtos servetėlės yra ~5cm didesnės, o skirtos vakarienei – dar didesnės ir už šias.

Medžiagines servetėles galima rinktis įvairių spalvų, tekstūrų, audinių, su pagal užsakymą įspaustais inicialais ir jos netgi gali būti tokios pačios spalvos, kaip ir staltiesė. Tačiau be abejonės aukštos kokybės baltos spalvos lininės ar lino ir medvilnės mišinio servetėlės vis dar yra elegancijos viršūnė.

Šnekant apie oficialius pietus, vestuvės taip pat turėtų būti laikomos formaliu pasisėdėjimu. Tačiau tikrai tik nedaugelis gali sau leisti masei svečių paruošti geros kokybės medžiagines servetėlės. Didelėms iškilmėms, kaip šiuo atveju ir vestuvėms, galima naudoti popierines servetėles, kurių dydis, svoris, tekstūra bei apdaila kiek įmanoma labiau primena medžiagines servetėles.

Prieš prasidedant pietums, servetėlė guli ant stalo. Dažnai ji dailiai sulankstyta. Kartais kasnors gali pamanyti: „Ak, ji per graži, kad ja naudočiausi!“ Tačiau servetėlė kaip tik ir yra skirta tam, kad ja naudotųsi.

Dažnam kyla klausimas - kur dėti servetėlę? - atsisėdę prie stalo paimkite servetėlę, išskleiskite ją ant kelių. Tik ant kelių ir niekur kitur.

Negalima:

1. Servetėlės užkišti už baltinių apykaklės;
2. Prisegti ją prie kaklaraiščio segtuku;
3. Vieną kraštą pakišti po lėkšte.
4. Visiškai ja nesinaudoti.

Servetėlė apsaugo drabužius, be to, ja nušluostome burną. Valgydami riebius patiekalus (taip pat salotų lapus su acto ar aliejaus padažu), pirma imkitės servetėlės ir tik po to taurės vyno.

Jei pietų metu turite pakilti nuo stalo, servetėlę, lengvai ją sulenkite nešvaria puse į vidų, padėkite ant kėdės dėl higieninių sumetimų švariąja puse, kuria servetėlė prieš tai gulėjo ant drabužių.

Jei restorane servetėlę paliekate ant stalo, patyręs padavėjas supras, kad jūs jau sotūs. Baigę pietauti nusišluostote lūpas paskutinį kartą ir perlenkę servetėlę padedate ją ant stalo. Popierinę servetėlę galima palikti lėkštėje.

Reklama



  • Vaišės namieVaišės namie
    Anksčiau šeimininkė vaišėms ruošdavosi iki paskutinės akimirkos. Svečiams atvykus, ji jau nusivariusi nuo kojų, suirzusi. Bet tikrasis vargas dar priešaky. Reikia pamerkti gėles – nėra tinkamos vazos! Svečiai velkasi paltus – žinoma, visos pakabos užimtos! Svečiai pasivaišino ...

    Skaityti »

  • Virtualaus bendravimo etiketo subtilybėsVirtualaus bendravimo etiketo subtilybės
    Virtualus bendravimas – ar tai būtų privatus ar viešas – vis dažniau sutinkamas dalykas mūsų kasdieniniame gyvenime. Vieniems tai tik laisvalaikio praleidimo būdas, pramoga, kitiems – darbą lengvinanti, svarbią informaciją teikianti ir geografinį atstumą mažinanti ...

    Skaityti »

  • Asmeninio naudojimo stalo įrankiaiAsmeninio naudojimo stalo įrankiai
    Didysis peilis ir šakutė, skirti valgyti antruosius patiekalus, išskyrus žuvį. Didžioji šakutė dar gali būti naudojama kaip įrankis įsidėti iš bendro indo (neturint specialios), jei patiekalas be garnyro. Jei patiekalas patiekiamas su garnyru, dedama šakutė ir šaukštas ...

    Skaityti »

  • Verslo pietūsVerslo pietūs
    Jei prie stalo sėdi 6 ar daugiau žmonių, reikia laukti, kol bent pusė stalo bus paserviruota. Jei žmonių mažiau, reikia palaukti, kol visi užsisakys. Šią taisyklę galima sulaužyti tik tada, jei maistas gali ataušti arba esantys ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems