Kaip naudotis servetėlėmis? :: Stalo etiketo pagrindai

Oficialiems pietums labiausiai tinka pateikti medžiagines servetėles, neformaliems susitikimams yra tinkamos popierinės.

Medžiaginės servetėlės būna skirtingų dydžių, iš kurių kiekviena yra pritaikyta konkrečiam panaudojimui. Gėrimų servetėlė, dažniausiai pateikiama prie gėrimų ir, kaip ir dauguma medžiaginių, yra kvadrato formos, kurios dydis daugmaž 12×12cm. Pusryčiams skirtos servetėlės yra ~5cm didesnės, o skirtos vakarienei – dar didesnės ir už šias.

Medžiagines servetėles galima rinktis įvairių spalvų, tekstūrų, audinių, su pagal užsakymą įspaustais inicialais ir jos netgi gali būti tokios pačios spalvos, kaip ir staltiesė. Tačiau be abejonės aukštos kokybės baltos spalvos lininės ar lino ir medvilnės mišinio servetėlės vis dar yra elegancijos viršūnė.

Šnekant apie oficialius pietus, vestuvės taip pat turėtų būti laikomos formaliu pasisėdėjimu. Tačiau tikrai tik nedaugelis gali sau leisti masei svečių paruošti geros kokybės medžiagines servetėlės. Didelėms iškilmėms, kaip šiuo atveju ir vestuvėms, galima naudoti popierines servetėles, kurių dydis, svoris, tekstūra bei apdaila kiek įmanoma labiau primena medžiagines servetėles.

Prieš prasidedant pietums, servetėlė guli ant stalo. Dažnai ji dailiai sulankstyta. Kartais kasnors gali pamanyti: „Ak, ji per graži, kad ja naudočiausi!“ Tačiau servetėlė kaip tik ir yra skirta tam, kad ja naudotųsi.

Dažnam kyla klausimas - kur dėti servetėlę? - atsisėdę prie stalo paimkite servetėlę, išskleiskite ją ant kelių. Tik ant kelių ir niekur kitur.

Negalima:

1. Servetėlės užkišti už baltinių apykaklės;
2. Prisegti ją prie kaklaraiščio segtuku;
3. Vieną kraštą pakišti po lėkšte.
4. Visiškai ja nesinaudoti.

Servetėlė apsaugo drabužius, be to, ja nušluostome burną. Valgydami riebius patiekalus (taip pat salotų lapus su acto ar aliejaus padažu), pirma imkitės servetėlės ir tik po to taurės vyno.

Jei pietų metu turite pakilti nuo stalo, servetėlę, lengvai ją sulenkite nešvaria puse į vidų, padėkite ant kėdės dėl higieninių sumetimų švariąja puse, kuria servetėlė prieš tai gulėjo ant drabužių.

Jei restorane servetėlę paliekate ant stalo, patyręs padavėjas supras, kad jūs jau sotūs. Baigę pietauti nusišluostote lūpas paskutinį kartą ir perlenkę servetėlę padedate ją ant stalo. Popierinę servetėlę galima palikti lėkštėje.

Reklama



  • Kaip valgomos vyšnios?Kaip valgomos vyšnios?
    Jeigu vakarienei patiektas patiekalas su vyšniomis ir kitomis uogomis bei vaisiais, tuomet vyšnios paimamos už kotelio, nuo kurio uoga atskiriama dantimis, kauliukas išspaudžiamas į duobutę tarp nykščio ir rodomojo piršto ir padedamas į lėkštę arba specialiai tam ...

    Skaityti »

  • PasitarimasPasitarimas
    Pasitarimas pradedamas tiksliai nustatytu laiku, nelaukiant vėluojančiųjų. Vadovas privalo paisyti reglamento, taip jis parodo, kad gerbia pasitarimo dalyvius ...

    Skaityti »

  • Kaip valgomas upėtakis?Kaip valgomas upėtakis?
    Tai populiariausia žuvis tarp gurmanų. Natūraliomis sąlygomis užaugintą upėtakį galima atapažinti pagal raudonus ir geltonus taškus ant žvynų. Jei lėkštėje guli visas upėtakis, valgyti jį derėtų ...

    Skaityti »

  • Kokį rinktis vyną?Kokį rinktis vyną?
    Vyno žinovai rekomenduoja, prie vaišių stalo vynus gerkite taip: baltąjį vyną prieš raudonąjį; aštraus skonio prieš švelnesnį; sausi prieš saldžius, lengvi prieš sunkius, jaunesnį vyną prieš išlaikytą. Jei daržovės pateikiamos kaip garnyras, tai vynas derinamas prie mėsos, o jei ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems