Kaip susodinti svečius prie stalo? :: Stalo etiketo pagrindai

Svarbiausia, nepasodinti greta žmonių:

• kurie negali vienas kito pakęsti,
• kurių interesai skirtingi arba visai priešingi,
• kurie kalba skirtingomis kalbomis,
• kurių amžius labai skirtingas (kitas dalykas, jei greta sėdės anūkas ir senelis arba jaunas su senu, kurie gerai vienas kitą pažįsta ir turi apie ką kalbėti).

Papraščiausiai, jei svečiai patys pasirinks kaimyną. Bet jei laukiat daugiau svečių, geriau vietas prie stalo nurodyti (o jei stalų daug, tai bent jau prie kurio stalo sėstis).

Artimiems šeimos draugams visai nesvarbu, kur jie sėdės. Garbingesniems svečiams vietą reikia parinkti. Šeimininkas ir šeimininkė sėda vienas prieš kitą stalo viduryje arba priešinguose stalo galuose. Beje, šeimininkė turėtų atsisėsti taip - kad būtų patogu bėgioti į virtuvę.

Šeimininko dešinėje sodinama vyriausia arba aukštas pareigas užimanti moteris. Šeimininkės dešinėje – garbingiausio amžiaus arba aukštas pareigas užimantis vyriškis. Jei šeimininkai sėdi iš kraštų, garbės vietos bus priešais juos.

Šeimininko ir šeimininkės kairėje – asmenys pagal amžių arba pagal pareigas. Stalo gale sodinami vaikai, jaunimas, kiti šeimos nariai. Jei visų pareigos vienodos, tada sodinama pagal amžių. Jei pareigos ir amžius vienodi, tada garbingiausioje vietoje sodinami tie, kurie svečiuojasi pirmą kartą. Vedusieji sodinami garbingesnėje vietoje, negu viengungiai.

Jei yra keli apskriti stalai, šeimininkas su šeimininke sėdi prie skirtingų stalų tokiose vietose, kad matytų visą kambarį. Taip jie gali stebėti svečius ir jų aptarnavimą.

Geriausia , kad per vaišes vyrai ir moterys sėdėtų poromis. Sutuoktinius galima pasodinti atskirai, išskyrus sužadėtinius ar šiaip įsimylėjėlius.

Švenčiant gimimo dieną, sužieduotuves arba kita proga, garbingiausią vietą užima solenizantas arba sužadėtiniai.

Sodinant už stalo dar reikėtų atsižvelgti į svečių charakterį, įpročius. Jei svečių daug, galima prie lėkščių padėti korteles su pavardėmis, tada kiekvienas žinos savo vietą.

Jei kuris iš svečių laikosi dietos, pagaminkite jam atskirą patiekalą, bet geriausia patiekti tokius valgius, kuriuos gali valgyti visi.

Beto, pagalvokite ir apie neįgaliuosius ar šiaip žmones, kurie priklauso nuo globėjo,- jų išskirti nedera.

Jeigu vaikams nėra atskiro stalo, juos susodinkit taip, kad galėtų bet kada pakilti, neįkyrėdami kaimynams. Mažyliai, kurie dar nesugeba patys valgyti, sėdi prie tėvų.

Šeimininko vieta ten, iš kur gerai matyti visas stalas ir svečiai, o šeimininkės – kad būtų patogu bėgioti į virtuvę.

Reklama



  • Patiekalų puošimas!Patiekalų puošimas!
    .. juk turi būti ne tik skanu, bet turi gražiai ir atrodyti patiekalas. Tai ne tik papuošia stalą, tai visų pirma pralinksmina bei pakelia nuotaiką...

    Skaityti »

  • Šampano gėrimo etiketas?Šampano gėrimo etiketas?
    Visais atvejais šampaną būtina atšaldyti iki 6-8 laipsnių temperatūros. Nepamirškite, šaldytuve butelis atšąla per 12 valandų, šį laiką sutrumpinti galima butelį pamerkus į kibirėlį su ledu ir vandeniu ...

    Skaityti »

  • Kaip išrinkti dovaną?Kaip išrinkti dovaną?
    Subtiliai pasirinktos dovanos padeda palaikyti gerus asmeninius ir dalykinius santykius. Norint išrinkti tinkamą dovaną nebūtina išleisti daug pinigų. Daug labiau ...

    Skaityti »

  • Kaip ieškoti darbo?Kaip ieškoti darbo?
    Nors darbo ieškojimas galėtų būti nuostabus, nuotykių kupinas laikas, daugeliui tai prilygsta apsilankymui pas stomatologą, nes sukelia nemažą nervinę įtampą. Baisiausia, kad jus tirs ir vertins, gal net ...

    Skaityti »

  • Indų paruošimas naudojimuiIndų paruošimas naudojimui
    Prieš serviruojant stalą ir priimant svečius ar aptarnaujant klientus, visuomet svarbu tinkamai paruošti naudojimui indus. Būtina patikrinti ne tik indus, ar jie gerai išplauti, neįskilę, neapdaužyti ir nedeformuoti ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems