Kiek gėrimo pilti į taures ir kaip pilti? :: Stalo etiketo pagrindai

Kiek pilti gėrimo, priklauso nuo gėrimo rūšies ir taurės paskirties.

Baltojo ar putojančio vyno ir šampano pripilame tik du trečdalius taurės.

Į dideles, pavyzdžiui, burgundiškojo ir bordo vyno taures, tiek daug nepilame, nes tada tektų į jas supilti puse butelio! Pilame tiek, kiek ir į paprastą taurę.

Restorane dažniausiai siūloma 200 g. Vyno, mažiau ištroškę vynų sąraše ras ir po 100 gramų.

Pietų Vokietijoje ir šiandien vynas pilstomas į dideles ketvirčio litro taures; ant jų sienelės taip ir užrašyta: talpa – 0,25 litro. Degtinės, likerio, konjako reikia pilti 20 g, portveino, stiprių pietietiškųjų vynų ir chereso – 50 gramų.

Vertėtų atsiminti: Niekuomet nepripilame taurės gėrimo iki viršaus, nes sklidinoje taurėje vyno aromatas yra ne tik silpnesnis, bet ir mažiau turiningas.

Beto, reikia stengtis vyną pilti nenutrūkstama srove, nes priešingu atveju taurės kraštai negražiai nusitaško vynu.

Pilant vyną butelis neturi liestis su taure. Įgudimo reikalaujantis vyno kaklu tekančių lašų sustabdymas palengvės į butelio kaklelį įstačius varvėjimą stabdantį Drop-stop™ plastiko gabalėlį. Jo naudojimas nėra nusižengimas etiketui.

Griežtai nerekomenduotina vyną iš butelio išpilti į taures iki paskutinio lašo. Dugne esančios nuosėdos pateks į taures ir tokiu būdu pridarys nemalonumų. Palenkimas turi būti sustabdomas atsižvelgiant į butelio kaklelio ir pečių nuožulnumą. Butelyje turi likti apie 30 – 50 ml vyno. Jį galima išpilti tik visiškai įsitikinus, jog vynas neturi nuosėdų.

Baigus vyną pilti į taurę, rankos judesiu turi būti ne keliamas butelio kaklelis, o nuleidžiama butelio apatinė dalis. Tuo pačiu metu butelį sukant aplink ašį ant butelio kaklelio sustorėjimo – lūpos – trumpam sulaikytas vyno lašas nuvalomas skepeta.



Reklama



  • Kaip valgyti lazdelėmis?Kaip valgyti lazdelėmis?
    Kinijoje žmonės lazdelėmis naudojasi jau penkis tūkstančius metų. Manoma, kad didis kinų filosofas Konfucijus padarė įtaką lazdelių populiarumui. Kadangi Konfucijus buvo vegetaras, jis manė, kad peiliai primins žmonėms apie skerdyklas ir dėl to juos ...

    Skaityti »

  • Vizitinės kortelės įteikimo taisyklės.Vizitinės kortelės įteikimo taisyklės.
    Vizitinės kortelės asmeniškai turi būti įteikiamos pradėjus eiti naujas pareigas ir norint susipažinti su partneriais ar institucijomis, su kuriomis teks bendradarbiauti ...

    Skaityti »

  • Kvietimas į vestuvesKvietimas į vestuves
    Ne tik vestuvės, bet ir bet kuri kita šventė ar oficialus renginys prasideda būtent nuo kvietimų. Rengdamiesi šventei, pirmiausia derėtų sudaryti svečių sąrašą – taip žinosite kiek kvietimų prireiks. Į kviečiamųjų sąrašą reikėtų...

    Skaityti »

  • Ką daryti gavus kvietimą?Ką daryti gavus kvietimą?
    Gavę kvietimą į jį atsakykite per 3-5 dienas. Tai galima padaryti ir telefonu. Padėkoję pasakykite, ar kvietimą priimate. Į pobūvį nedera vestis nekviestų giminių ar draugų. Vaikus galima vestis tik tada, jei jie yra kviečiami ...

    Skaityti »

  • Kaip valgomos krevetės?Kaip valgomos krevetės?
    Krevečių mėsa - balta, puikaus skonio. Valgoma krevečių uodegėlių mėsa. Jos dažniausiai parduodamos virtos. Krevečių mėsoje daug vertingų baltymų ir mineralinių medžiagų. Ypač daug joje jodo (beveik 100 kartų daugiau negu jautienoje) ...

    Skaityti »

  • Kaip valgyti?Kaip valgyti?
    Ar žinote kas yra papaja ir kaip ji kaip valgoma? arba.. kiekvienas esame matę, pvz. avokadą o ar žinote kaip jis valgomas? Beje, o ar žinote, kad avokadas priskiriamas prie uogų ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems