Kiek gėrimo pilti į taures ir kaip pilti? :: Stalo etiketo pagrindai

Kiek pilti gėrimo, priklauso nuo gėrimo rūšies ir taurės paskirties.

Baltojo ar putojančio vyno ir šampano pripilame tik du trečdalius taurės.

Į dideles, pavyzdžiui, burgundiškojo ir bordo vyno taures, tiek daug nepilame, nes tada tektų į jas supilti puse butelio! Pilame tiek, kiek ir į paprastą taurę.

Restorane dažniausiai siūloma 200 g. Vyno, mažiau ištroškę vynų sąraše ras ir po 100 gramų.

Pietų Vokietijoje ir šiandien vynas pilstomas į dideles ketvirčio litro taures; ant jų sienelės taip ir užrašyta: talpa – 0,25 litro. Degtinės, likerio, konjako reikia pilti 20 g, portveino, stiprių pietietiškųjų vynų ir chereso – 50 gramų.

Vertėtų atsiminti: Niekuomet nepripilame taurės gėrimo iki viršaus, nes sklidinoje taurėje vyno aromatas yra ne tik silpnesnis, bet ir mažiau turiningas.

Beto, reikia stengtis vyną pilti nenutrūkstama srove, nes priešingu atveju taurės kraštai negražiai nusitaško vynu.

Pilant vyną butelis neturi liestis su taure. Įgudimo reikalaujantis vyno kaklu tekančių lašų sustabdymas palengvės į butelio kaklelį įstačius varvėjimą stabdantį Drop-stop™ plastiko gabalėlį. Jo naudojimas nėra nusižengimas etiketui.

Griežtai nerekomenduotina vyną iš butelio išpilti į taures iki paskutinio lašo. Dugne esančios nuosėdos pateks į taures ir tokiu būdu pridarys nemalonumų. Palenkimas turi būti sustabdomas atsižvelgiant į butelio kaklelio ir pečių nuožulnumą. Butelyje turi likti apie 30 – 50 ml vyno. Jį galima išpilti tik visiškai įsitikinus, jog vynas neturi nuosėdų.

Baigus vyną pilti į taurę, rankos judesiu turi būti ne keliamas butelio kaklelis, o nuleidžiama butelio apatinė dalis. Tuo pačiu metu butelį sukant aplink ašį ant butelio kaklelio sustorėjimo – lūpos – trumpam sulaikytas vyno lašas nuvalomas skepeta.



Reklama



  • Etiketas darbeEtiketas darbe
    Verslo etiketą šiandien išmanyti būtina. Seniau žmonės teigdavo, kad tai aristokratų, viešų asmenų, turtingų žmonių reikalas. Šiandien taip kalbančių žmonių – mažėja. Dabar net kelių asmenų kolektyve tampa svarbu vadovautis per šimtmečius nusistovėjusiomis ...

    Skaityti »

  • Kaip valgoma sriuba?Kaip valgoma sriuba?
    Paprastai, sriubos, tiek su tirščiais, tiek be jų, pilamos į gilias lėkštes arba sriubos puodelius. Šaukštas dedamas dešinėje indo pusėje. Sriubos reikėtų pasemti pusę arba du trečdalius šaukšto, nes sklidino šaukšto vargu ar pavyks neišlaistyti. Labai mažai semti neverta ...

    Skaityti »

  • Gėlės - geriausia dovana!Gėlės - geriausia dovana!
    Gėlės – geriausia dovana, ir visai neįpareigojanti. Puokštė kiekvienam pagal kišenę. Ji gali būti įvairiausių formų bei derinių. Gėles dovanoti tinka visur ir visada, išskyrus ...

    Skaityti »

  • Kiek gėrimo pilti į taures ir kaip pilti?Kiek gėrimo pilti į taures ir kaip pilti?
    Pilant vyną butelis neturi liestis su taure. Įgudimo reikalaujantis vyno kaklu tekančių lašų sustabdymas palengvės į butelio kaklelį įstačius varvėjimą stabdantį Drop-stop™ plastiko gabalėlį. Jo naudojimas nėra nusižengimas etiketui ...

    Skaityti »

  • Bendravimo įgūdžiai įvairiose situacijoseBendravimo įgūdžiai įvairiose situacijose
    Kaip įsiterpti į pokalbį? - žmogus nuolat pertraukiantis pašnekovą, kelia susierzinimą. Nors ir kaip norite įsiterpti į pokalbį, nedarykite to. Tai nemandagu kalbančiojo atžvilgiu ...

    Skaityti »

  • Šampano gėrimo etiketas?Šampano gėrimo etiketas?
    Visais atvejais šampaną būtina atšaldyti iki 6-8 laipsnių temperatūros. Nepamirškite, šaldytuve butelis atšąla per 12 valandų, šį laiką sutrumpinti galima butelį pamerkus į kibirėlį su ledu ir vandeniu ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems