Kiek gėrimo pilti į taures ir kaip pilti? :: Stalo etiketo pagrindai

Kiek pilti gėrimo, priklauso nuo gėrimo rūšies ir taurės paskirties.

Baltojo ar putojančio vyno ir šampano pripilame tik du trečdalius taurės.

Į dideles, pavyzdžiui, burgundiškojo ir bordo vyno taures, tiek daug nepilame, nes tada tektų į jas supilti puse butelio! Pilame tiek, kiek ir į paprastą taurę.

Restorane dažniausiai siūloma 200 g. Vyno, mažiau ištroškę vynų sąraše ras ir po 100 gramų.

Pietų Vokietijoje ir šiandien vynas pilstomas į dideles ketvirčio litro taures; ant jų sienelės taip ir užrašyta: talpa – 0,25 litro. Degtinės, likerio, konjako reikia pilti 20 g, portveino, stiprių pietietiškųjų vynų ir chereso – 50 gramų.

Vertėtų atsiminti: Niekuomet nepripilame taurės gėrimo iki viršaus, nes sklidinoje taurėje vyno aromatas yra ne tik silpnesnis, bet ir mažiau turiningas.

Beto, reikia stengtis vyną pilti nenutrūkstama srove, nes priešingu atveju taurės kraštai negražiai nusitaško vynu.

Pilant vyną butelis neturi liestis su taure. Įgudimo reikalaujantis vyno kaklu tekančių lašų sustabdymas palengvės į butelio kaklelį įstačius varvėjimą stabdantį Drop-stop™ plastiko gabalėlį. Jo naudojimas nėra nusižengimas etiketui.

Griežtai nerekomenduotina vyną iš butelio išpilti į taures iki paskutinio lašo. Dugne esančios nuosėdos pateks į taures ir tokiu būdu pridarys nemalonumų. Palenkimas turi būti sustabdomas atsižvelgiant į butelio kaklelio ir pečių nuožulnumą. Butelyje turi likti apie 30 – 50 ml vyno. Jį galima išpilti tik visiškai įsitikinus, jog vynas neturi nuosėdų.

Baigus vyną pilti į taurę, rankos judesiu turi būti ne keliamas butelio kaklelis, o nuleidžiama butelio apatinė dalis. Tuo pačiu metu butelį sukant aplink ašį ant butelio kaklelio sustorėjimo – lūpos – trumpam sulaikytas vyno lašas nuvalomas skepeta.



Reklama



  • Kaip valgoma sriuba?Kaip valgoma sriuba?
    Paprastai, sriubos, tiek su tirščiais, tiek be jų, pilamos į gilias lėkštes arba sriubos puodelius. Šaukštas dedamas dešinėje indo pusėje. Sriubos reikėtų pasemti pusę arba du trečdalius šaukšto, nes sklidino šaukšto vargu ar pavyks neišlaistyti. Labai mažai semti neverta ...

    Skaityti »

  • Svečių priėmimas versleSvečių priėmimas versle
    Asmeninis žmonių bendravimas tampa vis didesne vertybe. Kad ir kokiu tikslu apsilankytų svečiai – ar jie būtų klientai, ar verslo partneriai – jaučiame pareigą priimti juos maloniai. Visus iki vieno atvykstančius svečius reikia pasitikti ...

    Skaityti »

  • Kreipinių ypatumaiKreipinių ypatumai
    Kai kreipiamės į nepažįstamą arba į kokį vyresnio amžiaus, aukštesnės visuomeninės padėties žmogų, vartojame mandagumo įvardį jūs: Gal jūs žinote ...

    Skaityti »

  • Verslo pietūsVerslo pietūs
    Jei prie stalo sėdi 6 ar daugiau žmonių, reikia laukti, kol bent pusė stalo bus paserviruota. Jei žmonių mažiau, reikia palaukti, kol visi užsisakys. Šią taisyklę galima sulaužyti tik tada, jei maistas gali ataušti arba esantys ...

    Skaityti »

  • Dieniniai sėdimi priėmimaiDieniniai sėdimi priėmimai
    ... tai kviestiniai pusryčiai, arbatėlė, ponių kava, žurfiskas..

    Skaityti »

  • Etiketo subtilybės KinijojeEtiketo subtilybės Kinijoje
    ...Honkongiečiai itin prietaringi žmonės, tad ne visos dovanos jiems priimtinos. Nedovanokite laikrodžių, nes ši dovana simbolizuoja mirtį...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems