Ką vertėtų žinoti renkantis vyną? :: Stalo etiketo pagrindai

Vyno žinovai rekomenduoja, prie vaišių stalo vynus gerkite taip:

Baltąjį vyną prieš raudonąjį;
Aštraus skonio prieš švelnesnį;
Sausi prieš saldžius,
Lengvi prieš sunkius,
Jaunesnį vyną prieš išlaikytą.

Vynas turi tikti prie patiekalo. Prie lengvo maisto vaišinkite lengvu, vaisių skonio vynu, prie sunkaus ir riebaus – stipriu. Senos taisyklės, kad šviesus vynas tinka tik prie šviesios mėsos ir žuvies, tamsus – prie tamsios mėsos, jau niekas nepaiso; etiketo žinovai nenustebs, jei prie upėtakio gersit raudonąjį vyną.

Vynai turi derėti prie valgių, papildyti ar paryškinti atskirų patiekalų skonį, bet jo nenustelbti.

Aperityvas. Valgio belaukiant svečiams ar sau galima įpilti aperityvo, kuris turi atgaivinti mažu alkoholio kiekiu ir neįkyriu aromatu. Tradiciškai tam geriausia tinka vynai, neišdeginantys gomurio – tai cheresas ar lengvi baltieji bei sausi putojantys vynai. Rožinis vynas irgi tinka kaip aperityvas, jei su valgiu bus pateikiamas rožinis ar lengvas raudonasis. Nepamirškite vynų pateikimo sekos: baltieji eina prieš rožinius ir raudonus, sausi prieš saldžius, o lengvi prieš sunkius.

Jei daržovės pateikiamos kaip garnyras, tai vynas derinamas prie mėsos, o jei atskirai, tai rinkitės gaivius baltuosius kaip jauną Riesling ar Silvaner.

Prie žuvies patiekalų ir šaltųjų užkandžių tinka lengvi, sausi ir jauni baltieji vynai, kaip antai, vokiškas Mosel-Saar-Ruwer arba prancūziškas Chablis.

Prie lengvų karštųjų užkandžių, pavyzdžiui, paukštienos ragu ar žuvies patiekalų, rinkitės lengvus ar net stiprokus baltuosius vynus.

Prie sunkių ir pikantiškų patiekalų, pavyzdžiui, viščiuko ar kiaulienos kepsnių, tiks stipresnis baltasis ar lengvas vynas.

Įsidėmėkite: prieskoniais pagardintiems švelniems patiekalams pikantiškumo suteikia lengvi, jauni ir vaisių skonio vynai, aštriems patiekalams – išlaikyti malonaus skonio raudonieji vynai. Prie jautienos, avienos, antienos, žąsienos ir žvėrienos tiks stipresnis raudonasis vynas.

Prie deserto geriamas šiek tiek švelnesnis ir keliais laipsniais stipresnis vynas. Iš vėlyvo derliaus, sušalusių ar džiovintų vynuogių pagaminti vynai – natūraliai saldūs ir labai tinka prie deserto. Italija – klasikinių desertinių arba stipriųjų vynų tėvynė. Iš stipriųjų vynų dar būtų galima paminėti portugališką portveiną.

Nors aišku, kiekvienas savaip supranta skonius, todėl verta patiems ieškoti įdomių derinių.

Reklama



  • Kaip valgomos vyšnios?Kaip valgomos vyšnios?
    Jeigu vakarienei patiektas patiekalas su vyšniomis ir kitomis uogomis bei vaisiais, tuomet vyšnios paimamos už kotelio, nuo kurio uoga atskiriama dantimis, kauliukas išspaudžiamas į duobutę tarp nykščio ir rodomojo piršto ir padedamas į lėkštę arba specialiai tam ...

    Skaityti »

  • Verslo pokalbiaiVerslo pokalbiai
    Versle etiketo taisyklės nesibaigia vien elgesiu biure ar elektroninių laiškų rašymo taisyklėmis – svarbu ir pokalbių su kolegomis taisyklės. Manoma, kad verslo pokalbių etiketas labiausiai taikytinas kalbant akis į akį, bet jis taip pat ...

    Skaityti »

  • Kada įteikti dovaną?Kada įteikti dovaną?
    Dažnam kyla klausimas kada įteikti? Prieš nusivilkdami paltą ar jį jau pasikabinę? O kur dėti dovaną, kol rengiamės ar šukuojamės, ir ką tuo metu priversti veikti ...

    Skaityti »

  • Kaip reikėtų laikyti stalo įrankius?Kaip reikėtų laikyti stalo įrankius?
    Šaukštas laikomas ant jo kotelio uždėjus nykštį. Niekuomet nevalgoma šaukštu, kai galima valgyti peiliu ir šakute. Paprastai yra du vienodai priimtini peilio ir šakutės laikymo būdai ...

    Skaityti »

  • Koks turi būti pranešimo stilius ir dydis?Koks turi būti pranešimo stilius ir dydis?
    Pranešimo stilius visuomet turi būti konkretus, tai arba užklausa arba atsakymas, arba informacija. Jei tai užklausa, tai stilius turėtų būti toks, kad korespondentas galėtų apsieiti ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems