Ką vertėtų žinoti renkantis vyną? :: Stalo etiketo pagrindai

Vyno žinovai rekomenduoja, prie vaišių stalo vynus gerkite taip:

Baltąjį vyną prieš raudonąjį;
Aštraus skonio prieš švelnesnį;
Sausi prieš saldžius,
Lengvi prieš sunkius,
Jaunesnį vyną prieš išlaikytą.

Vynas turi tikti prie patiekalo. Prie lengvo maisto vaišinkite lengvu, vaisių skonio vynu, prie sunkaus ir riebaus – stipriu. Senos taisyklės, kad šviesus vynas tinka tik prie šviesios mėsos ir žuvies, tamsus – prie tamsios mėsos, jau niekas nepaiso; etiketo žinovai nenustebs, jei prie upėtakio gersit raudonąjį vyną.

Vynai turi derėti prie valgių, papildyti ar paryškinti atskirų patiekalų skonį, bet jo nenustelbti.

Aperityvas. Valgio belaukiant svečiams ar sau galima įpilti aperityvo, kuris turi atgaivinti mažu alkoholio kiekiu ir neįkyriu aromatu. Tradiciškai tam geriausia tinka vynai, neišdeginantys gomurio – tai cheresas ar lengvi baltieji bei sausi putojantys vynai. Rožinis vynas irgi tinka kaip aperityvas, jei su valgiu bus pateikiamas rožinis ar lengvas raudonasis. Nepamirškite vynų pateikimo sekos: baltieji eina prieš rožinius ir raudonus, sausi prieš saldžius, o lengvi prieš sunkius.

Jei daržovės pateikiamos kaip garnyras, tai vynas derinamas prie mėsos, o jei atskirai, tai rinkitės gaivius baltuosius kaip jauną Riesling ar Silvaner.

Prie žuvies patiekalų ir šaltųjų užkandžių tinka lengvi, sausi ir jauni baltieji vynai, kaip antai, vokiškas Mosel-Saar-Ruwer arba prancūziškas Chablis.

Prie lengvų karštųjų užkandžių, pavyzdžiui, paukštienos ragu ar žuvies patiekalų, rinkitės lengvus ar net stiprokus baltuosius vynus.

Prie sunkių ir pikantiškų patiekalų, pavyzdžiui, viščiuko ar kiaulienos kepsnių, tiks stipresnis baltasis ar lengvas vynas.

Įsidėmėkite: prieskoniais pagardintiems švelniems patiekalams pikantiškumo suteikia lengvi, jauni ir vaisių skonio vynai, aštriems patiekalams – išlaikyti malonaus skonio raudonieji vynai. Prie jautienos, avienos, antienos, žąsienos ir žvėrienos tiks stipresnis raudonasis vynas.

Prie deserto geriamas šiek tiek švelnesnis ir keliais laipsniais stipresnis vynas. Iš vėlyvo derliaus, sušalusių ar džiovintų vynuogių pagaminti vynai – natūraliai saldūs ir labai tinka prie deserto. Italija – klasikinių desertinių arba stipriųjų vynų tėvynė. Iš stipriųjų vynų dar būtų galima paminėti portugališką portveiną.

Nors aišku, kiekvienas savaip supranta skonius, todėl verta patiems ieškoti įdomių derinių.

Reklama



  • Kaip elgtis prie stalo?Kaip elgtis prie stalo?
    Nesėskite, kol neatsisėdo moterys arba kol šeimininkė ar šeimininkas nepakvies sėstis. Jei ant stalo yra sudėtos kortelės su pavardėmis, reikia sėstis ten, kur nurodyta ...

    Skaityti »

  • Kaip priimti dovaną?Kaip priimti dovaną?
    Svarbu mokėti ne tik dovanoti, bet ir priimti dovanas, už jas padėkoti. Dėkingumo laipsnis neturi priklausyti nuo dovanos brangumo. Kartais netgi, reikia mokėti ...

    Skaityti »

  • Žvakės interjere :: Žvakių poveikisŽvakės interjere :: Žvakių poveikis
    Stilistai taip pat teigia, kad žvakė jūsų aplinkoje atrodys dailiau, jeigu ji bus priderinta prie servetėlių ar kambaryje vyraujančios spalvos. Spalvos veikia mus visus. Vienos ramina ir padeda atsipalaiduoti, kitos — aktyvina vaizduotę ar nuteikia romantiškai ...

    Skaityti »

  • Bendri patarimai - kaip valgyti?Bendri patarimai - kaip valgyti?
    Stalo etiketas dažniausiai priklauso nuo šalies papročių, tradicijų bei nacionalinės virtuvės ypatumų, tačiau yra ir bendrų taisyklių, kurių laikomasi daugelyje šalių. Valgydami dažniausiai naudojamės dviem pagrindiniais įrankiais – šakute ir ...

    Skaityti »

  • Oficialūs pokalbiaiOficialūs pokalbiai
    Norint filmuoti ar įrašyti pokalbį, reikia gauti kitos šalies sutikimą. Pažymėtina, kad pokalbio metu nedera liesti nacionalinių, religinių ir kitų opių temų, kritikuoti ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems