Staltiesėlės – servetėlės :: Stalo etiketo pagrindai

Staltiesėlės – servetėlės - tai servetėlės, kurios tiesiamos ant stalo. Jos atlieka keletą funkcijų:

apsauginę – apsaugo stalą nuo įbrėžimų. Sumažina triukšmą;
higieninę – apsaugo įrankius nuo sąlyčio su stalu;
estetinę – suteikia vaišių stalui estetinį vaizdą, o aplinkai – jaukumo.

Staltiesėlės – servetėlės yra skirtos:

• pietų (pusryčių, vakarienės) stalui (geriausiai tinka stačiakampės, 35×45 cm ar net 35×50 cm dydžio servetėlės, kad ant jų būtinai tilptų visi reikalingi asmeninio naudojimo stalo įrankiai);
• kavos ar arbatos stalui ( geriausiai tinka 30×30 cm arba 35×35 cm dydžio servetėlės, jei bus vaišinama ir desertu, arba mažesnės, jei patiekiama tik kava ar arbata).

Staltiesėlės – servetėlės tiesiamos lygiagrečiai stalo kraštui, maždaug 1 cm atstumu nuo jo. Jei servetėlės su kuteliais, tarpo tarp stalo krašto ir servetėlės galima nepalikti.

Jei stalas užtiestas staltiese, servetėlių dėt nereikia, išskyrus tuos atvejus, kai staltiesė sunkaus audinio (pvz., aksominė), specialiai pasiūta tam stalui.

Netinka ant stalo tiesti popierines servetėles – jos skirtos tik lūpoms nusišluostyti.

Parenkant servetėlių ar staltiesės spalvą, labai svarbu harmonija. Jei staltiesė spalvota, parinkite staltiesės spalvų indus. Geriausiai prie spalvotų užtiesalų tinka balti indai, beje, juose gražiausiai atrodo patiekalai, o sudužus puodeliui ar lėkštutei, lengviau parinkti naujus.

Įvairiaspalvės, margos servetėlės labiau tinka kasdieniam stalui, o ypač iškilmingomis progomis (vestuvių, jubiliejaus) stalas dengiamas baltomis ar šviesių spalvų staltiesėmis.

 »» Idėjos staltiesėlėm - servetėlėm (foto)

Reklama



  • Kaip valgomos sraigės?Kaip valgomos sraigės?
    Sraigė iš kiauto išimama žnyplėmis ir tuoj pat valgoma, po to iš kiauto išsiurbiamas prieskoninis sviestas. Sviestu taip pat galima pašlakstyti prancūziško batono arba paprastos baltos duonos riekelę. Taip pat galima sraigės minkštimą padėti į lėkštę, palaistyti prieskoniniu sviestu ...

    Skaityti »

  • Kokia turėtų būti patiekiamo vyno temperatūra?Kokia turėtų būti patiekiamo vyno temperatūra?
    Patiekiamo vyno rekomenduotina temperatūra: putojantis vynas (šampanas): 6-8 C, lengvas baltasis, rožinis vynas: 8-10 C, aukščiausios rūšies saldusis ...

    Skaityti »

  • Kaip prisistatyti?Kaip prisistatyti?
    ... tarpusavio santykiai prasideda, būtent pristatymu ar prisistatymu, tai yra, susipažinimu. Tą padaryti ne visada paprasta – daug kas priklauso nuo papročių, tradicijų ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems