Taisyklės švediškam stalui :: Stalo etiketo pagrindai

• Paprastai stalas pastatomas prie sienos ar kampe, didesnių pobūvių metu – salės viduryje.

• Ant stalo užtiesiama vienspalvė staltiesė, kurios kraštai nuleidžiami net iki grindų.

• Puošiama stambesnėmis gėlių kompozicijomis, žvakėmis.

• Naudojami plonasieniai fajanso ar gero stiklo indai, tik ne plastmasiniai ar popieriniai.

• Viename stalo gale krūvelėmis sudedamos lėkštutės užkandžiams, įrankiai, kitame V raidės forma grupėmis ar gyvatuku sustatomos taurės, stiklinaitės, taurelės, puodukai ir pan. Grupėmis surikiuojami ir šalti gėrimai.

• Pietaujant prie šio stalo sriuba ar sultinys nepatiekiami.

• Paprastai valgomi nesudėtingi valgiai, dažniausiai įvairių rūšių mėsos.

• Karšti gėrimai turi būti supilami į termosus, virdulius, jie dažniausiai pastatomi ant pagalbinio stalelio. Ten taip pat sudedami ir saldumynai.

• Padėklinėse lėkštėse maistas išdėstomas pasikartojančiai ant stalo taip, kad kiekvienas galėtų pasiekti norimą valgį.

• Svečias pasiima lėkštutę su įrankiais, įsideda norimų patiekalų ir pasitraukia toliau nuo pagrindinio stalo. Vaišinamasi stovint ar sėdint prie mažų stalų. Nepriimta dažnai eiti prie stalo papildyti savo lėkštės. Kartoti galima tik kartą, tokiu atveju būtina padėti naudotą lėkštutę ir įrankius ant pagalbinio stalelio bei pasiimti švarius.

• Šeimininkai turi pasirūpinti, kad indų ir įrankių būtų gerokai daugiau negu pakviesta svečių.

Reklama



  • Kokia turėtų būti patiekiamo vyno temperatūra?Kokia turėtų būti patiekiamo vyno temperatūra?
    Patiekiamo vyno rekomenduotina temperatūra: putojantis vynas (šampanas): 6-8 C, lengvas baltasis, rožinis vynas: 8-10 C, aukščiausios rūšies saldusis ...

    Skaityti »

  • Privatūs pokalbiai telefonuPrivatūs pokalbiai telefonu
    Šiandien privatūs pokalbiai telefonu populiarūs ne tik tarp draugų, giminaičių, bet ir tarp kartu dirbančių kolegų, nes daugelis kompanijų griežtai reglamentuoja asmeninius pokalbius darbo metu. Asmeniniams telefono ...

    Skaityti »

  • Kaip valgoma papaja?Kaip valgoma papaja?
    Parduotuvėje arba turguje reikia pirkti tik sunokusius vaisius. Juos galima lengvai atskirti pagal kelias tamsias dėmeles ant gelsvos odiškos vaisiaus žievelės. Valgomas šis vaisius perpjaunant išilgai, minkštimas paprastai iškabinamas šaukštu. Neprinokusioss papajos valgomos keptos ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems