Taisyklės švediškam stalui :: Stalo etiketo pagrindai

• Paprastai stalas pastatomas prie sienos ar kampe, didesnių pobūvių metu – salės viduryje.

• Ant stalo užtiesiama vienspalvė staltiesė, kurios kraštai nuleidžiami net iki grindų.

• Puošiama stambesnėmis gėlių kompozicijomis, žvakėmis.

• Naudojami plonasieniai fajanso ar gero stiklo indai, tik ne plastmasiniai ar popieriniai.

• Viename stalo gale krūvelėmis sudedamos lėkštutės užkandžiams, įrankiai, kitame V raidės forma grupėmis ar gyvatuku sustatomos taurės, stiklinaitės, taurelės, puodukai ir pan. Grupėmis surikiuojami ir šalti gėrimai.

• Pietaujant prie šio stalo sriuba ar sultinys nepatiekiami.

• Paprastai valgomi nesudėtingi valgiai, dažniausiai įvairių rūšių mėsos.

• Karšti gėrimai turi būti supilami į termosus, virdulius, jie dažniausiai pastatomi ant pagalbinio stalelio. Ten taip pat sudedami ir saldumynai.

• Padėklinėse lėkštėse maistas išdėstomas pasikartojančiai ant stalo taip, kad kiekvienas galėtų pasiekti norimą valgį.

• Svečias pasiima lėkštutę su įrankiais, įsideda norimų patiekalų ir pasitraukia toliau nuo pagrindinio stalo. Vaišinamasi stovint ar sėdint prie mažų stalų. Nepriimta dažnai eiti prie stalo papildyti savo lėkštės. Kartoti galima tik kartą, tokiu atveju būtina padėti naudotą lėkštutę ir įrankius ant pagalbinio stalelio bei pasiimti švarius.

• Šeimininkai turi pasirūpinti, kad indų ir įrankių būtų gerokai daugiau negu pakviesta svečių.

Reklama



  • Staltiesės pasirinkimasStaltiesės pasirinkimas
    Parenkant stalui staltiesę, nereikėtų apsiriboti balta spalva. Puošniai atrodo gelsva, kreminė ar žalsva staltiesė, derinama prie interjero spalvinio tono. Labai šviesiame, erdviame kambaryje galima eksperimentuoti su tamsiai žalia, mėlyna ar vyšnine ...

    Skaityti »

  • Kaip valgomas omaras?Kaip valgomas omaras?
    Valgant neišdarinėtą omarą reikia pakaklėje pasirišti specialią didelę servetėlę. Prieš darinėjant omarą reikia patikrinti ar netrūksta įrankių: peilio, šakutės, žnyplių, šakutės omarui, šaukštelio padažui (nebūtinai), specialios lėkštės kiautams bei kitoms nevalgomoms atliekoms ...

    Skaityti »

  • Ką vertėtų žinoti keliaujant lėktuvu?Ką vertėtų žinoti keliaujant lėktuvu?
    Įprasto greičio lėktuvuose dažniausiai būna trys klasės: pirmoji, biznio ir keleivinė arba pigioji. Salonų klasės skiriasi keleiviui skirta erdve, aptarnavimo ir ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems