Taurės gėrimams :: Kokias taures rinktis? :: Stalo etiketo pagrindai

Serviruojant stalą dažnai kyla klausimas, į kokias taures pilti raudonąjį ir baltąjį vyną, konjaką, kokteilį. Pasirodo iš seniau buvusių griežtų taisyklių liko tik rekomendacijos. Nors gėrimų žinovai teigia, jog kiekvienas gėrimas, ypač vynas yra geriamas iš tam tikros taurės, kad atsiskleistų aromatas ir savitas skonis.

Kiekvieno gėrimo Lietuvoje dabar galima rasti bent po kelias rūšis. Gėrimų gamintojai dažnai sukuria ir pasiūlo savo taurę, bokalą. Taip gimsta naujų formų taurių. Tačiau klasika visada išliks. Klasika - tos kelios taurių rūšys, kurios nupieštos ir aprašytos barmenams skirtose knygose. Lašo, tulpės, cilindro, piltuvo formos. Vienos jų ant aukštų kojelių, kitos - ant trumpų.

Paprastai, serviruojant stalą yra statomos keturios skirtingos taurės: raudonajam vynui [9], baltajam vynui [10[, vandeniui [4, 16] ir šampanui [3, 7, 17]. Pastaruoju metu pastebima tendencija naudoti universalią taurę raudonajam ir baltajam vynui.

Siaura taurė burgundiškam vynui [8] užtikrins, kad jo nepasieks kambario oras, o ir aromatas neišgaruos. Taurės kojelė turi būti kuo aukštesnė, kad rankos šiluma nepaveiktų vyno temperatūros. Taurės kojelė būna truputį aukštesnė nei baltajam vynui skirtos taurės.

Raudonui vynui [9], paprastai naudojama didžiausia iš taurių. Taurę reikėtų, už kojelės viršaus.

Baltui vynui [10] rekomenduotina mažesnė taurė su siaurėjančiu viršumi, kad išlaikytų vyno kvapą. Taurę laikykite už kojelės, kad nesušildytumėte vyno.

Vyno pilama truputį daugiau kaip pusė taurės. Jei iš tokios taurės geriamas aperityvas, tuomet pripilama tik trečdalis taurės. Geriausiu aperityvu specialistai laiko vermutą su ledu, atskiestą vaisių sultimis arba gazuotu vandeniu.

Beto, konjako [13] taurės yra didelės, 150-250 ml tūrio, plačios, žema kojele. Pagal nusistovėjusią konjako vartojimo kultūrą į konjako taures negalima įpilti daugiau kaip 20 ml gėrimo – panašiai tiek, kad taurę paguldžius ant šono, gėrimas neišsilietų.

Brendžiui [13] taurė - siaurėjanti į viršų. Brendį sukite taurėje ir po to abiem delnais paimkite taurę – šitaip geriamas brendis atskleidžia savo tikrąjį aromatą ir skonį. Desertinis vynas [12] yra geriamas iš 75-100 ml taurių, kurias reikia pripilti iki pusės. Šios taurės taip pat tinka aperityvams ar tirštesniems gėrimams. Išskirtinis desertinio vyno taurių bruožas – suktos kojelės, primenančios senovinį stilių.

Nors dažniausiai, brendis ir konjakas pilamas į burbuliuko formos taurelę.

200-250 ml talpos taurė gali būti bet kokios formos ir skiriama vandeniui ir gaiviesiems gėrimams, kartais kokteiliams patiekti. Tokia taurė turi būti pripilta net du trečdalius.

Šampano taurės [3, 7, 17,] būna fleitos, tulpės arba dubenėlio formos su aukšta kojele. Šios taurės pripilamos truputėlį daugiau kaip iki pusės. Šampano taurės tinka visiems kokteiliams ir aperityvams su šampanu arba putojančiu vynu gerti.

Degtinė [15], stiprios trauktinės geriamos iš taurelių arba mažų stiklinaičių, kurių talpa svyruoja nuo 20 iki 50 ml. Degtinės ar trauktinės paprastai pripilama daugiau nei du trečdaliai.

Likerio [1, 18] taurelės panašios į degtinės, tik šiek tiek didesnės. Gali būti ir su neaukšta kojele. Tokios taurelės taip pat tinka desertiniam vynui ar vaisiniams spiritiniams gėrimams patiekti.

Kokteiliai ir martinis [19, 20] - į platėjančias, piltuvo formos taures.

Didelės siauros stiklinės tinka vaisių sulčių arba pieno kokteiliams.

Į dideles stiklines storu dugnu, kurių tūris 200-250 ml, vertėtų pilti džino su toniku, pieno kokteilius.

Rygos balzamas gali būti geriamas netgi iš arbatos puodelio. Šį gėrimą populiaru maišyti su karštomis arba šaltomis juodųjų serbentų sultimis.

Beto vertėtų žinoti, į viršų siaurėjančios taurės skirtos stipriųjų gėrimų aromatui "užrakinti".
Vyno taurės krašteliai būna plonesnio stiklo - taip lengviau pajusti tikrąjį vyno skonį.



1, 18 - Taurelė likeriui.
2, 6, 11 - Taurė vynui.
3, 7, 17 - Taurė šampanui.
4 - Miniaraliniam vandeniui.
5 - Alui.
8 - Burgundiškam vynui.
9 - Raudonam vynui.
10 - Baltam vynui.
12 - Desertiniam vynui.
13 - Konjakui, brendžiui.
14 - Viskiui.
15 - Taurelė degtinei. 16 - Stiklinė vadeniui ar sultims.
19 - Martiniui.
20 - Kokteliui.
21 - Punšui.
22 - Arbatai.

Reklama



  • Protokolas versleProtokolas versle
    Jei firmos vadovas pamatys, kad esate “protokoliškas“ žmogus, mokate elgtis ir netgi žinote visas etiketo smulkmenas, jus tikrai lydės sėkmė, ir būsit pastebėti. Ir apskritai ...

    Skaityti »

  • Vaišės namieVaišės namie
    Anksčiau šeimininkė vaišėms ruošdavosi iki paskutinės akimirkos. Svečiams atvykus, ji jau nusivariusi nuo kojų, suirzusi. Bet tikrasis vargas dar priešaky. Reikia pamerkti gėles – nėra tinkamos vazos! Svečiai velkasi paltus – žinoma, visos pakabos užimtos! Svečiai pasivaišino ...

    Skaityti »

  • Kaip valgomi ličiai?Kaip valgomi ličiai?
    Ličiai – tai apvalūs ar kiek ovalūs slyvos dydžio (apie 3 cm diametro) vaisiai. Jų apyvaisį gaubia rausvas, kartais ryškiai raudonas, o nokstant iki rudumo patamsėjantis kietokas, tačiau lengvai nuimamas lukštas. Vaisiai susitelkę kekėmis ...

    Skaityti »

  • Kaip valgoma suflė?Kaip valgoma suflė?
    Suflė - tai purus ir išsipūtęs, saldus arba kitokio skonio patiekalas iš kiaušinių. Būna dviejų rūšių: vienas valgis patiekiamas karštas, o kitas - ataušęs. Purus karštojo suflė minkštimas paruošiamas iki standumo išplakus kiaušinių baltymus maišant su šiltu padažu ar tyre...

    Skaityti »

  • Kaip valgyti lazdelėmis?Kaip valgyti lazdelėmis?
    Kinijoje žmonės lazdelėmis naudojasi jau penkis tūkstančius metų. Manoma, kad didis kinų filosofas Konfucijus padarė įtaką lazdelių populiarumui. Kadangi Konfucijus buvo vegetaras, jis manė, kad peiliai primins žmonėms apie skerdyklas ir dėl to juos ...

    Skaityti »

  • Kvietimo siuntimasKvietimo siuntimas
    Kvietimus įteikite iki vestuvių likus 1-2 mėnesiams. Nes, kuo anksčiau juos įteiksite, tuo daugiau kviečiamų svečių šventėje dalyvaus, tačiau nederėtų persistengti ir kvietimus išsiųsti labai anksti ...

    Skaityti »

  • Staltiesėlės – servetėlėsStaltiesėlės – servetėlės
    Staltiesėlės – servetėlės - tai servetėlės, kurios tiesiamos ant stalo. Jos atlieka keletą funkcijų: apsauginę – apsaugo stalą nuo įbrėžimų. Sumažina triukšmą, higieninę – apsaugo įrankius nuo sąlyčio su stalu, estetinę – suteikia vaišių stalui estetinį vaizdą, o aplinkai...

    Skaityti »

  • Taisyklės švediškam staluiTaisyklės švediškam stalui
    1. Paprastai stalas pastatomas prie sienos ar kampe, didesnių pobūvių metu – salės viduryje. 2. Ant stalo užtiesiama vienspalvė staltiesė, kurios kraštai nuleidžiami net iki grindų.

    Skaityti »

  • Šampano gėrimo etiketas?Šampano gėrimo etiketas?
    Visais atvejais šampaną būtina atšaldyti iki 6-8 laipsnių temperatūros. Nepamirškite, šaldytuve butelis atšąla per 12 valandų, šį laiką sutrumpinti galima butelį pamerkus į kibirėlį su ledu ir vandeniu ...

    Skaityti »

  • Kaip valgomos austrės?Kaip valgomos austrės?
    Restorane austrės paprastai patiekiamos praviros specialiame inde arba ant specialaus padėklo su daužytu ledu. Kartu pateikiama vandens pirštams nuskalauti, citrinų griežinėlių, juodos duonos ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems