Taurės gėrimams :: Kokias taures rinktis? :: Stalo etiketo pagrindai

Serviruojant stalą dažnai kyla klausimas, į kokias taures pilti raudonąjį ir baltąjį vyną, konjaką, kokteilį. Pasirodo iš seniau buvusių griežtų taisyklių liko tik rekomendacijos. Nors gėrimų žinovai teigia, jog kiekvienas gėrimas, ypač vynas yra geriamas iš tam tikros taurės, kad atsiskleistų aromatas ir savitas skonis.

Kiekvieno gėrimo Lietuvoje dabar galima rasti bent po kelias rūšis. Gėrimų gamintojai dažnai sukuria ir pasiūlo savo taurę, bokalą. Taip gimsta naujų formų taurių. Tačiau klasika visada išliks. Klasika - tos kelios taurių rūšys, kurios nupieštos ir aprašytos barmenams skirtose knygose. Lašo, tulpės, cilindro, piltuvo formos. Vienos jų ant aukštų kojelių, kitos - ant trumpų.

Paprastai, serviruojant stalą yra statomos keturios skirtingos taurės: raudonajam vynui [9], baltajam vynui [10[, vandeniui [4, 16] ir šampanui [3, 7, 17]. Pastaruoju metu pastebima tendencija naudoti universalią taurę raudonajam ir baltajam vynui.

Siaura taurė burgundiškam vynui [8] užtikrins, kad jo nepasieks kambario oras, o ir aromatas neišgaruos. Taurės kojelė turi būti kuo aukštesnė, kad rankos šiluma nepaveiktų vyno temperatūros. Taurės kojelė būna truputį aukštesnė nei baltajam vynui skirtos taurės.

Raudonui vynui [9], paprastai naudojama didžiausia iš taurių. Taurę reikėtų, už kojelės viršaus.

Baltui vynui [10] rekomenduotina mažesnė taurė su siaurėjančiu viršumi, kad išlaikytų vyno kvapą. Taurę laikykite už kojelės, kad nesušildytumėte vyno.

Vyno pilama truputį daugiau kaip pusė taurės. Jei iš tokios taurės geriamas aperityvas, tuomet pripilama tik trečdalis taurės. Geriausiu aperityvu specialistai laiko vermutą su ledu, atskiestą vaisių sultimis arba gazuotu vandeniu.

Beto, konjako [13] taurės yra didelės, 150-250 ml tūrio, plačios, žema kojele. Pagal nusistovėjusią konjako vartojimo kultūrą į konjako taures negalima įpilti daugiau kaip 20 ml gėrimo – panašiai tiek, kad taurę paguldžius ant šono, gėrimas neišsilietų.

Brendžiui [13] taurė - siaurėjanti į viršų. Brendį sukite taurėje ir po to abiem delnais paimkite taurę – šitaip geriamas brendis atskleidžia savo tikrąjį aromatą ir skonį. Desertinis vynas [12] yra geriamas iš 75-100 ml taurių, kurias reikia pripilti iki pusės. Šios taurės taip pat tinka aperityvams ar tirštesniems gėrimams. Išskirtinis desertinio vyno taurių bruožas – suktos kojelės, primenančios senovinį stilių.

Nors dažniausiai, brendis ir konjakas pilamas į burbuliuko formos taurelę.

200-250 ml talpos taurė gali būti bet kokios formos ir skiriama vandeniui ir gaiviesiems gėrimams, kartais kokteiliams patiekti. Tokia taurė turi būti pripilta net du trečdalius.

Šampano taurės [3, 7, 17,] būna fleitos, tulpės arba dubenėlio formos su aukšta kojele. Šios taurės pripilamos truputėlį daugiau kaip iki pusės. Šampano taurės tinka visiems kokteiliams ir aperityvams su šampanu arba putojančiu vynu gerti.

Degtinė [15], stiprios trauktinės geriamos iš taurelių arba mažų stiklinaičių, kurių talpa svyruoja nuo 20 iki 50 ml. Degtinės ar trauktinės paprastai pripilama daugiau nei du trečdaliai.

Likerio [1, 18] taurelės panašios į degtinės, tik šiek tiek didesnės. Gali būti ir su neaukšta kojele. Tokios taurelės taip pat tinka desertiniam vynui ar vaisiniams spiritiniams gėrimams patiekti.

Kokteiliai ir martinis [19, 20] - į platėjančias, piltuvo formos taures.

Didelės siauros stiklinės tinka vaisių sulčių arba pieno kokteiliams.

Į dideles stiklines storu dugnu, kurių tūris 200-250 ml, vertėtų pilti džino su toniku, pieno kokteilius.

Rygos balzamas gali būti geriamas netgi iš arbatos puodelio. Šį gėrimą populiaru maišyti su karštomis arba šaltomis juodųjų serbentų sultimis.

Beto vertėtų žinoti, į viršų siaurėjančios taurės skirtos stipriųjų gėrimų aromatui "užrakinti".
Vyno taurės krašteliai būna plonesnio stiklo - taip lengviau pajusti tikrąjį vyno skonį.



1, 18 - Taurelė likeriui.
2, 6, 11 - Taurė vynui.
3, 7, 17 - Taurė šampanui.
4 - Miniaraliniam vandeniui.
5 - Alui.
8 - Burgundiškam vynui.
9 - Raudonam vynui.
10 - Baltam vynui.
12 - Desertiniam vynui.
13 - Konjakui, brendžiui.
14 - Viskiui.
15 - Taurelė degtinei. 16 - Stiklinė vadeniui ar sultims.
19 - Martiniui.
20 - Kokteliui.
21 - Punšui.
22 - Arbatai.

Reklama



  • Kaip valgomos austrės?Kaip valgomos austrės?
    Restorane austrės paprastai patiekiamos praviros specialiame inde arba ant specialaus padėklo su daužytu ledu. Kartu pateikiama vandens pirštams nuskalauti, citrinų griežinėlių, juodos duonos ...

    Skaityti »

  • Mandagumo gestaiMandagumo gestai
    Ar mandagu rankas laikyti kišenėse? - rankas laikyti kišenėse kalbantis su pašnekovu nemandagu, mes atrodome nepagarbūs. Neoficialioje aplinkoje viena ranka kišenėje leistina ...

    Skaityti »

  • Kaip ieškoti darbo?Kaip ieškoti darbo?
    Nors darbo ieškojimas galėtų būti nuostabus, nuotykių kupinas laikas, daugeliui tai prilygsta apsilankymui pas stomatologą, nes sukelia nemažą nervinę įtampą. Baisiausia, kad jus tirs ir vertins, gal net ...

    Skaityti »

  • Kaip valgomi kiaušiniai?Kaip valgomi kiaušiniai?
    Anksčiau etiketo žinovai niekaip negalėjo sutarti, ar virtą kiaušinį lupti, ar nupjauti jo viršūnėlę. Prieita prie nuomonės ir palikta pasirinkimo laisvė - tiesiog valgyti kaip jums patogiau. Svarbiausia jo nevalgyti sidabriniu šaukšteliu, kuris netik pajuoduoja, bet ir sugadina skonį. Dabar "leistina" gerokai...

    Skaityti »

  • Kaip mandagiai padėkoti?Kaip mandagiai padėkoti?
    Pagyrimas ir nuoširdi padėka kelia žmogų, skatina kruopščiau dirbti. Širdis taip atsiliepia, kaip ji kalbinama. Dėkingumas suartina žmones, sušildo jų santykius ...

    Skaityti »

  • Kaip sėdėti prie stalo?Kaip sėdėti prie stalo?
    Sėdėkite tiesiai ir ramiai, nevažinėkite su kėde. Rankas laikykite ne po stalu, o ant jo; nedera stalo ramstyti alkūnėmis ir ant jo užsidrėbti. Jei kaire ranka nevalgote, laikykite ją ant stalo krašto. Kitur, pavyzdžiui ...

    Skaityti »

  • Kokia informacija tūrėtų būti vizitinėje kortelėje?Kokia informacija tūrėtų būti vizitinėje kortelėje?
    Tarnybinėse vizitinėse kortelėse informacija turėtų būti: logotipas arba firmos, įstaigos ar įmonės firminis ženklas. Tekstas: įstaigos ar įmonės pavadinimas, jos veiklą nusakanti...

    Skaityti »

  • Elektroninio pašto priedų etiketasElektroninio pašto priedų etiketas
    Pašto priedų persiuntimas - tai išskirtinė situacija, kuria naudojamasi tik kraštutiniu atveju. Iš to sektų, kad pirmo kreipimosi į nepažystamą asmenį metu, laiškas kategoriškai turi būti be priedų...

    Skaityti »

  • Ko nereikėtų užmiršti pasisveikinant?Ko nereikėtų užmiršti pasisveikinant?
    Jei pamatėte pažįstamą tolumoje (kitoje gatvės pusėje, autobuse ir pan.), ir jis taip pat jus pastebėjo, sveikinamasi galvos linktelėjimu, pamojuojant ranka nusilenkimu, šypsena. Garsiai šaukti netinka ...

    Skaityti »

  • Verslo pietūsVerslo pietūs
    Jei prie stalo sėdi 6 ar daugiau žmonių, reikia laukti, kol bent pusė stalo bus paserviruota. Jei žmonių mažiau, reikia palaukti, kol visi užsisakys. Šią taisyklę galima sulaužyti tik tada, jei maistas gali ataušti arba esantys ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems