Vakariniai sėdimi priėmimai :: Stalo etiketo pagrindai

Kitas priėmimų tipas yra vakariniai sėdimi priėmimai. Tai gali būti kviestiniai pietūs, kviestinė vakarienė, arbatėlė, ponių kava, žurfiskas.

Kviestiniai pietūs – tai labai iškilmingas priėmimas. Pietūs gali būti rengiami ypatinga proga arba svarbaus svečio garbei. Tokio priėmimo mmetu turėtų būti daugiau padavėjų ar patarnautojų. Manoma, kad kuo daugiau padavėjų, tuo pietūs prabangesni. Kviestiniai pietūs nedaug skiriasi nuo kviestinės vakarienės, tik pietų valgiai būna lengvewsni, o atmosfera laisvesnė. Meniu priklauso nuo šeimininkų skonio ir aplinkybių, tačiau visada reikia atsižvelgti į svečių mitybos įpročius. Susirinkus visiems kviestiesiems ir atvykus svarbiausiam svečiui, kuris dažniausiai ateina paskutinis, visi sėda prie vaišių stalo. Malonu, kai pobūvio metu skamba švelnios muzikos įrašai. Gali būti ir šokama. Jei dalyvauja 10 ar daugiau žmonių, matomoje vietoje paprastai padedamas stalo planas arba visos vietos pažymimos vardinėmis kortelėmis. Jei to nėra, svečius tenka susodinti šeimininkei. Vyrų apranga – tamsus kostiumas, smokingas arba frakas, o moterų ilga arba trumpa vakarinė suknelė. Pradžia tarp 18-21 val., trunka apie 2,5 val.

Kviestinė vakarienė – tai ypač iškilmingas ir prabangus renginys. Iš visų priėmimų jam taikomi griežčiausi protokoliniai reikalavimai. Kartais vakarienės kviečiama po vakarinio spektaklio ar koncerto. Kai susirenka visi pobūvio dalyviai ir patarnautojai praneša šeimininkams, kad vakarienė paruošta, svečiai kviečiami prie stalo. Šeimininkė arba rangu aukščiausia viešnia duoda ženklą pradėti valgyti. Apranga nurodoma kvietimuoser: vyrų būna smokingas arba frakas, o moterų – ilga vakarinė suknelė. Prasideda 20 arba 21 val, trunka nuo 3 iki 3,5 val.


Dar galima paminėti ir keletą kitų, mažiau reglamentuojamų, pobūvių. Tai yra dalykiniai pietūs, kurių metu aptariami verslo reikalai, piknikas, kuris vyksta gryname ore draugų rate, „savas butelis“, kuris ypač populiarus jaunimo tarpe.

Reklama



  • Asmeninio naudojimo stalo įrankiaiAsmeninio naudojimo stalo įrankiai
    Didysis peilis ir šakutė, skirti valgyti antruosius patiekalus, išskyrus žuvį. Didžioji šakutė dar gali būti naudojama kaip įrankis įsidėti iš bendro indo (neturint specialios), jei patiekalas be garnyro. Jei patiekalas patiekiamas su garnyru, dedama šakutė ir šaukštas ...

    Skaityti »

  • Privatūs pokalbiai telefonuPrivatūs pokalbiai telefonu
    Šiandien privatūs pokalbiai telefonu populiarūs ne tik tarp draugų, giminaičių, bet ir tarp kartu dirbančių kolegų, nes daugelis kompanijų griežtai reglamentuoja asmeninius pokalbius darbo metu. Asmeniniams telefono ...

    Skaityti »

  • Kaip valgomi mangai?Kaip valgomi mangai?
    Perpjovus prinokusį mangą, būtina jį greitai suvalgyti, nes ilgiau laikomas jis netenka skonio. Mangų, kaip ir kitų tropinių vaisių, nepatartina laikyti šaldytuve. Tačiau tie, kas nemėgsta ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems