Vakariniai sėdimi priėmimai :: Stalo etiketo pagrindai

Kitas priėmimų tipas yra vakariniai sėdimi priėmimai. Tai gali būti kviestiniai pietūs, kviestinė vakarienė, arbatėlė, ponių kava, žurfiskas.

Kviestiniai pietūs – tai labai iškilmingas priėmimas. Pietūs gali būti rengiami ypatinga proga arba svarbaus svečio garbei. Tokio priėmimo mmetu turėtų būti daugiau padavėjų ar patarnautojų. Manoma, kad kuo daugiau padavėjų, tuo pietūs prabangesni. Kviestiniai pietūs nedaug skiriasi nuo kviestinės vakarienės, tik pietų valgiai būna lengvewsni, o atmosfera laisvesnė. Meniu priklauso nuo šeimininkų skonio ir aplinkybių, tačiau visada reikia atsižvelgti į svečių mitybos įpročius. Susirinkus visiems kviestiesiems ir atvykus svarbiausiam svečiui, kuris dažniausiai ateina paskutinis, visi sėda prie vaišių stalo. Malonu, kai pobūvio metu skamba švelnios muzikos įrašai. Gali būti ir šokama. Jei dalyvauja 10 ar daugiau žmonių, matomoje vietoje paprastai padedamas stalo planas arba visos vietos pažymimos vardinėmis kortelėmis. Jei to nėra, svečius tenka susodinti šeimininkei. Vyrų apranga – tamsus kostiumas, smokingas arba frakas, o moterų ilga arba trumpa vakarinė suknelė. Pradžia tarp 18-21 val., trunka apie 2,5 val.

Kviestinė vakarienė – tai ypač iškilmingas ir prabangus renginys. Iš visų priėmimų jam taikomi griežčiausi protokoliniai reikalavimai. Kartais vakarienės kviečiama po vakarinio spektaklio ar koncerto. Kai susirenka visi pobūvio dalyviai ir patarnautojai praneša šeimininkams, kad vakarienė paruošta, svečiai kviečiami prie stalo. Šeimininkė arba rangu aukščiausia viešnia duoda ženklą pradėti valgyti. Apranga nurodoma kvietimuoser: vyrų būna smokingas arba frakas, o moterų – ilga vakarinė suknelė. Prasideda 20 arba 21 val, trunka nuo 3 iki 3,5 val.


Dar galima paminėti ir keletą kitų, mažiau reglamentuojamų, pobūvių. Tai yra dalykiniai pietūs, kurių metu aptariami verslo reikalai, piknikas, kuris vyksta gryname ore draugų rate, „savas butelis“, kuris ypač populiarus jaunimo tarpe.

Reklama



  • Stalo įrankių išdėstymasStalo įrankių išdėstymas
    Pagrindinė taisyklė – pirma naudoti kraštinius stalo įrankius ir tokia tvarka „eiti” link lėkštės (pietų lėkštės): pirmiausia valgomasis šaukštas, vėliau žuvies peilis su šakute, tada paprastas peilis su šakute ...

    Skaityti »

  • Moteriškos aprangos etiketo pagrindaiMoteriškos aprangos etiketo pagrindai
    Apskritai, pagal drabužius galima spręsti apie žmogų, jo grožio sampratą, skonį. Gebėjimas pasirinkti tinkamus drabužius ir mokėjimas juos vilkėti yra tikras menas ...

    Skaityti »

  • Kaip valgoma sriuba?Kaip valgoma sriuba?
    Paprastai, sriubos, tiek su tirščiais, tiek be jų, pilamos į gilias lėkštes arba sriubos puodelius. Šaukštas dedamas dešinėje indo pusėje. Sriubos reikėtų pasemti pusę arba du trečdalius šaukšto, nes sklidino šaukšto vargu ar pavyks neišlaistyti. Labai mažai semti neverta ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems