Vakariniai stovimi priėmimai :: Stalo etiketo pagrindai

Kokteilis – tai pats praktiškiausias būdas priimti ir pavaišinti daug žmonių. Kokteilis tinka kam nors pagerbti arbe draugų susiėjimui, jis dažnai rengiamas prieš labdaringus spektaklius ar koncertus. Į neoficialų kokteilį galima pakviesti ir telefonu, o į oficialų paprastai siunčiamas kvietimas, kuriame gali būti nurodyta ir aprangos forma. Priėmimo metu geriami įvairūs kokteiliai, šampanas, vynas. Gėrimus išnešioja padavėjai. Kartais įrengiamas gėrimų baras. Jame gali būti ir vyno, ir stipriųjų gėrimų. Svečius gali aptarnauti padavėjas, bet jeigu jo nėra, svečiai gėrimus įsipilą patys. Užkandžiai ruošiami tokie, kad nereikėtų įrankių, nebent gali būti mažų šakučių ar smeigtukų mažiems sumuštiniams ar įdarytiems kiaušiniams paimti. Pradžia 17- 8 val. ir trunka 2 val.

Furšetai – patys populiariausi priėmimai ne tik Lietuvoje, bet ir daugelyje kitų šalių. Šio priėmimo metu valgoma tik šakutėmis. Furšeto metu patiekiama ne mažiau gėrimų nei kokteilių vakarėlyje, o užkandžių – kur kas daugiau. Serviruojamas vienas didelis stalas, kuris uždengiamas beveik siekiančia grindis staltiese. Stalą galima statyti salės viduryje arba palei sieną, paliekant nedidelį tarpą aptarnaujančiam personalui. Stalas serviruojamas taip, kad svečiams būtų patogu ir nereikėtų grūstis prie stalo. Šeimininkai priėmimo pradžioje turėtų stovėti prie įėjimo į salę ir sutikti svečius. Šeimininkas iš karto siūlo paimti taurę šampano ar vyno iš šalia stovinčio padavėjo arba netoliese esančio stalelio. Svečiai vaišinami 3-4 šaltaisiais žuvies patiekalais ir 3-4 mėsos patiekalais, įvairiomis mišrainėmis, daržovėmis, vaisiais, pyragaičiais. Svečiai apsitarnauja patys, padavėjai tik pakeičia indus, papildo užkandžių lėkštes, įpila gėrimų, įdeda ledų. Furšeto privalumas – laisvas bendravimas. Tačiau po to, kai jau pasakomos kalbos ir paskelbiami tostai, renginio šeimininkai turėtų skirti šiek tiek dėmesio kiekvienam svečiui. Apranga nurodoma kvietimuose. Prasideda tarp 17-19 val., ir trunka apie 2 val.

Bufetas (švediškas stalas) – tai yra taip vadinamas pobūvis, kai maistas sudėtas ant stalo, o svečiai apsitarnauja patys. Nuo furšeto bufetas skiriasi tuo, kad susideda iš dviejų dalių. Pirmoji dalis – susitikimas su garsiu žmogumi, koncertas ar filmo peržiūra, antroji vaišės. Svečiai prieina prie stalo, kaire ranka ima servetėlę, ant jos deda lėkštutę, prieš tai į ją įsidėję valgomuosius įrankius. Įsidėję maisto dešine ranka jie ima taurę su vynu, sultimis ar kitokiu gėrimu. Valgant galima prisėsti prie mažų staliukų, įsitaisyti ant sofų, fotelių. Prasideda tarp 17-19 val., trunka apie 2 val.

Reklama



  • Kiek gėrimo pilti į taures ir kaip pilti?Kiek gėrimo pilti į taures ir kaip pilti?
    Pilant vyną butelis neturi liestis su taure. Įgudimo reikalaujantis vyno kaklu tekančių lašų sustabdymas palengvės į butelio kaklelį įstačius varvėjimą stabdantį Drop-stop™ plastiko gabalėlį. Jo naudojimas nėra nusižengimas etiketui ...

    Skaityti »

  • Kaip stilingai atrodyti darbe?Kaip stilingai atrodyti darbe?
    Verslo aprangos taisyklės per pastarąjį dešimtmetį šiek tiek pasikeitė. Pagrindinės tendencijos išliko – moterys vis tebedėvi aukštakulnius batelius, vilki švarkus ...

    Skaityti »

  • Kaip valgomi avokadai?Kaip valgomi avokadai?
    Žali, žali su gelsvu atspalviu kriaušės formos avokadų vaisiai padengti plona, bet kieta žievele. Jie skinami neprinokę, todėl būna kieti. Nusipirkus juos reikia suvynioti į popierių ir laikyti kambario temperatūroje, kol suminkštės. Žalių su gelsvu atspalviu avokadų minkštimas ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems