Vakariniai stovimi priėmimai :: Stalo etiketo pagrindai

Kokteilis – tai pats praktiškiausias būdas priimti ir pavaišinti daug žmonių. Kokteilis tinka kam nors pagerbti arbe draugų susiėjimui, jis dažnai rengiamas prieš labdaringus spektaklius ar koncertus. Į neoficialų kokteilį galima pakviesti ir telefonu, o į oficialų paprastai siunčiamas kvietimas, kuriame gali būti nurodyta ir aprangos forma. Priėmimo metu geriami įvairūs kokteiliai, šampanas, vynas. Gėrimus išnešioja padavėjai. Kartais įrengiamas gėrimų baras. Jame gali būti ir vyno, ir stipriųjų gėrimų. Svečius gali aptarnauti padavėjas, bet jeigu jo nėra, svečiai gėrimus įsipilą patys. Užkandžiai ruošiami tokie, kad nereikėtų įrankių, nebent gali būti mažų šakučių ar smeigtukų mažiems sumuštiniams ar įdarytiems kiaušiniams paimti. Pradžia 17- 8 val. ir trunka 2 val.

Furšetai – patys populiariausi priėmimai ne tik Lietuvoje, bet ir daugelyje kitų šalių. Šio priėmimo metu valgoma tik šakutėmis. Furšeto metu patiekiama ne mažiau gėrimų nei kokteilių vakarėlyje, o užkandžių – kur kas daugiau. Serviruojamas vienas didelis stalas, kuris uždengiamas beveik siekiančia grindis staltiese. Stalą galima statyti salės viduryje arba palei sieną, paliekant nedidelį tarpą aptarnaujančiam personalui. Stalas serviruojamas taip, kad svečiams būtų patogu ir nereikėtų grūstis prie stalo. Šeimininkai priėmimo pradžioje turėtų stovėti prie įėjimo į salę ir sutikti svečius. Šeimininkas iš karto siūlo paimti taurę šampano ar vyno iš šalia stovinčio padavėjo arba netoliese esančio stalelio. Svečiai vaišinami 3-4 šaltaisiais žuvies patiekalais ir 3-4 mėsos patiekalais, įvairiomis mišrainėmis, daržovėmis, vaisiais, pyragaičiais. Svečiai apsitarnauja patys, padavėjai tik pakeičia indus, papildo užkandžių lėkštes, įpila gėrimų, įdeda ledų. Furšeto privalumas – laisvas bendravimas. Tačiau po to, kai jau pasakomos kalbos ir paskelbiami tostai, renginio šeimininkai turėtų skirti šiek tiek dėmesio kiekvienam svečiui. Apranga nurodoma kvietimuose. Prasideda tarp 17-19 val., ir trunka apie 2 val.

Bufetas (švediškas stalas) – tai yra taip vadinamas pobūvis, kai maistas sudėtas ant stalo, o svečiai apsitarnauja patys. Nuo furšeto bufetas skiriasi tuo, kad susideda iš dviejų dalių. Pirmoji dalis – susitikimas su garsiu žmogumi, koncertas ar filmo peržiūra, antroji vaišės. Svečiai prieina prie stalo, kaire ranka ima servetėlę, ant jos deda lėkštutę, prieš tai į ją įsidėję valgomuosius įrankius. Įsidėję maisto dešine ranka jie ima taurę su vynu, sultimis ar kitokiu gėrimu. Valgant galima prisėsti prie mažų staliukų, įsitaisyti ant sofų, fotelių. Prasideda tarp 17-19 val., trunka apie 2 val.

Reklama



  • Kaip valgomi kiaušiniai?Kaip valgomi kiaušiniai?
    Anksčiau etiketo žinovai niekaip negalėjo sutarti, ar virtą kiaušinį lupti, ar nupjauti jo viršūnėlę. Prieita prie nuomonės ir palikta pasirinkimo laisvė - tiesiog valgyti kaip jums patogiau. Svarbiausia jo nevalgyti sidabriniu šaukšteliu, kuris netik pajuoduoja, bet ir sugadina skonį. Dabar "leistina" gerokai...

    Skaityti »

  • Kvietimas į vestuvesKvietimas į vestuves
    Ne tik vestuvės, bet ir bet kuri kita šventė ar oficialus renginys prasideda būtent nuo kvietimų. Rengdamiesi šventei, pirmiausia derėtų sudaryti svečių sąrašą – taip žinosite kiek kvietimų prireiks. Į kviečiamųjų sąrašą reikėtų...

    Skaityti »

  • Vyrų aksesuaraiVyrų aksesuarai
    Kiekvienas vyras privalo mokėti pasirinkti tinkamą ir kokybišką kaklaraištį, žinoti, kiek žiedų mūvėti, kaip laikrodis, sąsagos ar kiti aksesuarai gali padėti kurti įvaizdį ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems