Valgomųjų įrankių komplektai :: Stalo etiketo pagrindai

Pagal savo funkcijas ir naudojimo ypatumus indai ir stalo įrankiai gali būti įvairiai skirstomi, tačiau paprasčiausias būdas, apibrėžiantis naudojimo galimybes, - skirti į paprastą valgomųjų įrankių komplektą ir didįjį valgomųjų įrankių komplektą.

Jeigu meniu mums žada tik sriubą, karštąjį patiekalą ir desertą, tuomet užtenka paprasto valgomųjų įrankių komplekto, kurį sudaro:
didysis peilis,
didžiosios šakutės,
šaukštas sriubai,
desertinės šakutės,
desertinis šaukštelis,
taurės vynui,
taurė vandeniui ar stiklinė mineraliniam vandeniui,
servetėlės.

Serviruojant stalą didysis peilis dedamas iš dešinės ašmenimis į kairę, nes valgydami jį laikome dešine ranka. Didžiosios šakutės vieta – iš kairės dantukais į viršų. Kai naudojami peiliai, šakute paprastai naudojamės kairiąja ranka.

Klasikinė serviravimo taisyklė – dengiant stalą, reikia laikytis simetrijos – valgomieji įrankiai išdėstomi lygiagrečiai. Detaliai apie serviravimą ieškokit straipsnyje - Stalo serviravimas.

Kai valgiaraštyje numatytas didesnis patiekalų kiekis arba kai restorano aptarnavimo lygis yra aukštesnis, tuomet naudojamas didysis valgomųjų įrankių komplektas. Jis susideda iš:
didžiojo peilio,
peilio užkandžiams,
peilio žuvies patiekalams,
didžiosios šakutės,
šakutės užkandžiams,
šakutės žuviai,
šaukšto sriubai,
desertinės šakutės,
desertinio šaukštelio,
lėkštelės duonai,
peilio duonai,
taurės baltajam vynui,
taurės raudonajam vynui,
taurės šampanui (ne visuomet),
servetėlės,
kortelės su svečio pavarde (ne visuomet),
polėkštės.

Didysis peilis, peilis žuviai, šaukštas sriubai ir peilis užkandžiams, kurie naudojami dešiniąja ranka, dedami iš dešinės, o didžioji šakutė, šakutė žuviai, šakutė užkandžiams dedamos iš kairės. Dėl estetinių priežasčių vidurinioji šakutė gali būti pastumta į priekį. Jeigu bus naudojamas duonos peilis, tuomet jis turi būti padėtas ant dešiniojo lėkštės duonai krašto ašmenimis į kairę ir lygiagrečiai su didžiuoju peiliu. Lėkštė duonai paprastai dedama iš kairės, greta kraštinės šakutės.

Jei svečiai gers iš kelių taurių, tuomet pagrindinė taurė statoma ties didžiojo peilio smaigaliu. Taurės gali būti sustatytos trikampiu, tačiau reikia atsižvelgti į tai, iš kurios taurės svečiai gers pirmiausia. Tokios taurės statomos arčiausiai.

Reklama



  • Oficialus kvietimasOficialus kvietimas
    Nemandagu svečią kviesti renginio išvakarėse – galima pamanyti, jog atsisakius kitam svečiui kviečiate šį. Kvietimus į priėmimą reikėtų įteikti prieš 2–3 savaites. Stenkitės kvietimus įteikti kiekvienam svečiui ...

    Skaityti »

  • Servetėlių lankstymasServetėlių lankstymas
    Servetėlės – neatskiriama vaišių stalo dekoravimo dalis. Serviravimui gali būti naudojamos tiek lininės, tiek medvilninės, tiek popierinės ar audinio pakaitalo servetėlės. Jos stalui gali suteikti ...

    Skaityti »

  • Vyrų aksesuaraiVyrų aksesuarai
    Kiekvienas vyras privalo mokėti pasirinkti tinkamą ir kokybišką kaklaraištį, žinoti, kiek žiedų mūvėti, kaip laikrodis, sąsagos ar kiti aksesuarai gali padėti kurti įvaizdį ...

    Skaityti »

  • Vizitinė kortelėVizitinė kortelė
    Išvaizdi ir tinkamai įteikta vizitinė kortelė palieka gerą įspūdį. Dažniausiai jomis keičiamasi vykstant dalykiniams pokalbiams. Kai kuriose šalyse tam skiriamas ypatingas dėmesys ...

    Skaityti »

  • Stalo įrankių išdėstymasStalo įrankių išdėstymas
    Pagrindinė taisyklė – pirma naudoti kraštinius stalo įrankius ir tokia tvarka „eiti” link lėkštės (pietų lėkštės): pirmiausia valgomasis šaukštas, vėliau žuvies peilis su šakute, tada paprastas peilis su šakute ...

    Skaityti »

  • Stalo serviravimasStalo serviravimas
    Dėliojant įrankius kotelių galai sulyginami su pagrindinės lėkštės apatiniu kraštu. Vidurinė įrankių pora gali būti pastumiama šiek tiek atokiau nuo stalo briaunos negu kitos ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems