Valgomųjų įrankių komplektai :: Stalo etiketo pagrindai

Pagal savo funkcijas ir naudojimo ypatumus indai ir stalo įrankiai gali būti įvairiai skirstomi, tačiau paprasčiausias būdas, apibrėžiantis naudojimo galimybes, - skirti į paprastą valgomųjų įrankių komplektą ir didįjį valgomųjų įrankių komplektą.

Jeigu meniu mums žada tik sriubą, karštąjį patiekalą ir desertą, tuomet užtenka paprasto valgomųjų įrankių komplekto, kurį sudaro:
didysis peilis,
didžiosios šakutės,
šaukštas sriubai,
desertinės šakutės,
desertinis šaukštelis,
taurės vynui,
taurė vandeniui ar stiklinė mineraliniam vandeniui,
servetėlės.

Serviruojant stalą didysis peilis dedamas iš dešinės ašmenimis į kairę, nes valgydami jį laikome dešine ranka. Didžiosios šakutės vieta – iš kairės dantukais į viršų. Kai naudojami peiliai, šakute paprastai naudojamės kairiąja ranka.

Klasikinė serviravimo taisyklė – dengiant stalą, reikia laikytis simetrijos – valgomieji įrankiai išdėstomi lygiagrečiai. Detaliai apie serviravimą ieškokit straipsnyje - Stalo serviravimas.

Kai valgiaraštyje numatytas didesnis patiekalų kiekis arba kai restorano aptarnavimo lygis yra aukštesnis, tuomet naudojamas didysis valgomųjų įrankių komplektas. Jis susideda iš:
didžiojo peilio,
peilio užkandžiams,
peilio žuvies patiekalams,
didžiosios šakutės,
šakutės užkandžiams,
šakutės žuviai,
šaukšto sriubai,
desertinės šakutės,
desertinio šaukštelio,
lėkštelės duonai,
peilio duonai,
taurės baltajam vynui,
taurės raudonajam vynui,
taurės šampanui (ne visuomet),
servetėlės,
kortelės su svečio pavarde (ne visuomet),
polėkštės.

Didysis peilis, peilis žuviai, šaukštas sriubai ir peilis užkandžiams, kurie naudojami dešiniąja ranka, dedami iš dešinės, o didžioji šakutė, šakutė žuviai, šakutė užkandžiams dedamos iš kairės. Dėl estetinių priežasčių vidurinioji šakutė gali būti pastumta į priekį. Jeigu bus naudojamas duonos peilis, tuomet jis turi būti padėtas ant dešiniojo lėkštės duonai krašto ašmenimis į kairę ir lygiagrečiai su didžiuoju peiliu. Lėkštė duonai paprastai dedama iš kairės, greta kraštinės šakutės.

Jei svečiai gers iš kelių taurių, tuomet pagrindinė taurė statoma ties didžiojo peilio smaigaliu. Taurės gali būti sustatytos trikampiu, tačiau reikia atsižvelgti į tai, iš kurios taurės svečiai gers pirmiausia. Tokios taurės statomos arčiausiai.

Reklama



  • Stalo įrankių paskirtisStalo įrankių paskirtis
    Metų pradžioje ieškojau draugei naudingos dovanos, ir akys užklydo už stalo įrankių rinkinio - pagalvojau kad, jaunai šeimai - kaip tik - puiki dovana. Ir tuomet užkliuvo akys už pačių įrankių, tiesa sakant kai kurių paskirties ...

    Skaityti »

  • Žvakės stalo serviravime, interjereŽvakės stalo serviravime, interjere
    Jų spalvą derinkite su staltiesėmis, servetėlėmis. Niekada neprašausite, pasirinkę baltos spalvos žvakes. Jas reikėtų uždegti ...

    Skaityti »

  • Kaip atsiliepti ir prisistatyti telefonu?Kaip atsiliepti ir prisistatyti telefonu?
    Atsiliepiant darbo telefonu būtina pasakyti įmonės pavadinimą (tai ir reklama įmonei!), savo pareigas, vardą arba pavardę ir pasisveikinti. Dažniausiai įmonės turi nusistačiusios kalbėjimo telefonu taisykles. Beje, jos galioja ne tik...

    Skaityti »

  • Kaip sutarti su kolegomis?Kaip sutarti su kolegomis?
    ... kalbėdami su vyresniais už save, aukštesnes pareigas užimančiais žmonėmis, verslo partneriais turime būti itin santūrūs. Jei susiklosčiusios aplinkybės skatina ...

    Skaityti »

  • Servetėlės stalo dekoravime!Servetėlės stalo dekoravime!
    .. tai rinktinis nuotraukų rinkinukas, nuolat bus papildomas naujomis, orginaliomis nuotraukomis. Stalo servetėlės neatsiejama dalis stalo serviravime, jos suteikia stalui puošnumo bei savotiškos elegancijos ...

    Skaityti »

  • Kaip valgomi mangai?Kaip valgomi mangai?
    Perpjovus prinokusį mangą, būtina jį greitai suvalgyti, nes ilgiau laikomas jis netenka skonio. Mangų, kaip ir kitų tropinių vaisių, nepatartina laikyti šaldytuve. Tačiau tie, kas nemėgsta ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems