Valgomųjų įrankių komplektai :: Stalo etiketo pagrindai

Pagal savo funkcijas ir naudojimo ypatumus indai ir stalo įrankiai gali būti įvairiai skirstomi, tačiau paprasčiausias būdas, apibrėžiantis naudojimo galimybes, - skirti į paprastą valgomųjų įrankių komplektą ir didįjį valgomųjų įrankių komplektą.

Jeigu meniu mums žada tik sriubą, karštąjį patiekalą ir desertą, tuomet užtenka paprasto valgomųjų įrankių komplekto, kurį sudaro:
didysis peilis,
didžiosios šakutės,
šaukštas sriubai,
desertinės šakutės,
desertinis šaukštelis,
taurės vynui,
taurė vandeniui ar stiklinė mineraliniam vandeniui,
servetėlės.

Serviruojant stalą didysis peilis dedamas iš dešinės ašmenimis į kairę, nes valgydami jį laikome dešine ranka. Didžiosios šakutės vieta – iš kairės dantukais į viršų. Kai naudojami peiliai, šakute paprastai naudojamės kairiąja ranka.

Klasikinė serviravimo taisyklė – dengiant stalą, reikia laikytis simetrijos – valgomieji įrankiai išdėstomi lygiagrečiai. Detaliai apie serviravimą ieškokit straipsnyje - Stalo serviravimas.

Kai valgiaraštyje numatytas didesnis patiekalų kiekis arba kai restorano aptarnavimo lygis yra aukštesnis, tuomet naudojamas didysis valgomųjų įrankių komplektas. Jis susideda iš:
didžiojo peilio,
peilio užkandžiams,
peilio žuvies patiekalams,
didžiosios šakutės,
šakutės užkandžiams,
šakutės žuviai,
šaukšto sriubai,
desertinės šakutės,
desertinio šaukštelio,
lėkštelės duonai,
peilio duonai,
taurės baltajam vynui,
taurės raudonajam vynui,
taurės šampanui (ne visuomet),
servetėlės,
kortelės su svečio pavarde (ne visuomet),
polėkštės.

Didysis peilis, peilis žuviai, šaukštas sriubai ir peilis užkandžiams, kurie naudojami dešiniąja ranka, dedami iš dešinės, o didžioji šakutė, šakutė žuviai, šakutė užkandžiams dedamos iš kairės. Dėl estetinių priežasčių vidurinioji šakutė gali būti pastumta į priekį. Jeigu bus naudojamas duonos peilis, tuomet jis turi būti padėtas ant dešiniojo lėkštės duonai krašto ašmenimis į kairę ir lygiagrečiai su didžiuoju peiliu. Lėkštė duonai paprastai dedama iš kairės, greta kraštinės šakutės.

Jei svečiai gers iš kelių taurių, tuomet pagrindinė taurė statoma ties didžiojo peilio smaigaliu. Taurės gali būti sustatytos trikampiu, tačiau reikia atsižvelgti į tai, iš kurios taurės svečiai gers pirmiausia. Tokios taurės statomos arčiausiai.

Reklama



  • Kaip valgomi melionai?Kaip valgomi melionai?
    Meliono puseles galima iškabinti šaukšteliu arba supjaustytas riekelėmis valgyti peiliu ir šakute. Arbūzo sėkleles, kurios yra nevalgomos, iš minkštimo iškrapštome šakute. Melionas pjaunamas aštriu peiliu pusiau (išilgai), paskui išimame sėkleles (jei vaisius ...

    Skaityti »

  • Kaip mandagiai padėkoti?Kaip mandagiai padėkoti?
    Pagyrimas ir nuoširdi padėka kelia žmogų, skatina kruopščiau dirbti. Širdis taip atsiliepia, kaip ji kalbinama. Dėkingumas suartina žmones, sušildo jų santykius ...

    Skaityti »

  • Stalo įrankių išdėstymasStalo įrankių išdėstymas
    Pagrindinė taisyklė – pirma naudoti kraštinius stalo įrankius ir tokia tvarka „eiti” link lėkštės (pietų lėkštės): pirmiausia valgomasis šaukštas, vėliau žuvies peilis su šakute, tada paprastas peilis su šakute ...

    Skaityti »

  • Vakariniai sėdimi priėmimaiVakariniai sėdimi priėmimai
    ... tai gali būti kviestiniai pietūs, kviestinė vakarienė, arbatėlė, ponių kava, žurfiskas.

    Skaityti »

  • Oficialūs priėmimaiOficialūs priėmimai
    Oficialūs priėmimai dažniausiai rengiami merijose, ambasadose, viešbučiuose, restoranuose. Tai priklauso nuo priėmimo iškilmingumo ir dalyvių skaičiaus. Priėmimai gali būti rengiami ne tik norint poavaišinti svečius ...

    Skaityti »

  • Kaip valgomi žiediniai kopūstai?Kaip valgomi žiediniai kopūstai?
    Žiediniai kopūstai (arba kalafiorai) pagal savo maistinę vertę pirmauja tarp kitų kopūstų rūšių. Jie gali būti įvairių spalvų: balti, geltoni, violetiniai. Žali žiediniai kopūstai yra brokolių ir žiedinių kopūstų hibridai. Juose itin gausu C vitamino, be to turi...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems