Valgomųjų įrankių komplektai :: Stalo etiketo pagrindai

Pagal savo funkcijas ir naudojimo ypatumus indai ir stalo įrankiai gali būti įvairiai skirstomi, tačiau paprasčiausias būdas, apibrėžiantis naudojimo galimybes, - skirti į paprastą valgomųjų įrankių komplektą ir didįjį valgomųjų įrankių komplektą.

Jeigu meniu mums žada tik sriubą, karštąjį patiekalą ir desertą, tuomet užtenka paprasto valgomųjų įrankių komplekto, kurį sudaro:
didysis peilis,
didžiosios šakutės,
šaukštas sriubai,
desertinės šakutės,
desertinis šaukštelis,
taurės vynui,
taurė vandeniui ar stiklinė mineraliniam vandeniui,
servetėlės.

Serviruojant stalą didysis peilis dedamas iš dešinės ašmenimis į kairę, nes valgydami jį laikome dešine ranka. Didžiosios šakutės vieta – iš kairės dantukais į viršų. Kai naudojami peiliai, šakute paprastai naudojamės kairiąja ranka.

Klasikinė serviravimo taisyklė – dengiant stalą, reikia laikytis simetrijos – valgomieji įrankiai išdėstomi lygiagrečiai. Detaliai apie serviravimą ieškokit straipsnyje - Stalo serviravimas.

Kai valgiaraštyje numatytas didesnis patiekalų kiekis arba kai restorano aptarnavimo lygis yra aukštesnis, tuomet naudojamas didysis valgomųjų įrankių komplektas. Jis susideda iš:
didžiojo peilio,
peilio užkandžiams,
peilio žuvies patiekalams,
didžiosios šakutės,
šakutės užkandžiams,
šakutės žuviai,
šaukšto sriubai,
desertinės šakutės,
desertinio šaukštelio,
lėkštelės duonai,
peilio duonai,
taurės baltajam vynui,
taurės raudonajam vynui,
taurės šampanui (ne visuomet),
servetėlės,
kortelės su svečio pavarde (ne visuomet),
polėkštės.

Didysis peilis, peilis žuviai, šaukštas sriubai ir peilis užkandžiams, kurie naudojami dešiniąja ranka, dedami iš dešinės, o didžioji šakutė, šakutė žuviai, šakutė užkandžiams dedamos iš kairės. Dėl estetinių priežasčių vidurinioji šakutė gali būti pastumta į priekį. Jeigu bus naudojamas duonos peilis, tuomet jis turi būti padėtas ant dešiniojo lėkštės duonai krašto ašmenimis į kairę ir lygiagrečiai su didžiuoju peiliu. Lėkštė duonai paprastai dedama iš kairės, greta kraštinės šakutės.

Jei svečiai gers iš kelių taurių, tuomet pagrindinė taurė statoma ties didžiojo peilio smaigaliu. Taurės gali būti sustatytos trikampiu, tačiau reikia atsižvelgti į tai, iš kurios taurės svečiai gers pirmiausia. Tokios taurės statomos arčiausiai.

Reklama



  • Kvietimų pavyzdžiai (foto)Kvietimų pavyzdžiai (foto)
    ... tiksliau idėjos kvietimams...

    Skaityti »

  • Kaip sutarti su kolegomis?Kaip sutarti su kolegomis?
    ... kalbėdami su vyresniais už save, aukštesnes pareigas užimančiais žmonėmis, verslo partneriais turime būti itin santūrūs. Jei susiklosčiusios aplinkybės skatina ...

    Skaityti »

  • Kaip valgomas omaras?Kaip valgomas omaras?
    Valgant neišdarinėtą omarą reikia pakaklėje pasirišti specialią didelę servetėlę. Prieš darinėjant omarą reikia patikrinti ar netrūksta įrankių: peilio, šakutės, žnyplių, šakutės omarui, šaukštelio padažui (nebūtinai), specialios lėkštės kiautams bei kitoms nevalgomoms atliekoms ...

    Skaityti »

  • Žvakių pasirinkimas pagal savaitės dieną Žvakių pasirinkimas pagal savaitės dieną
    Įvairiuose šaltiniuose nurodoma, kad baltas žvakes geriausia uždegti pirmadienį. Raudonos žvakės palankiai veikia sveikatą, žadina meilės aistrą, stiprina žmogaus energetinį lauką, suteikia valdžios, geriausia jas uždegti antradienį ...

    Skaityti »

  • Dovanos darbeDovanos darbe
    Dovaną bendradarbiui galima įteikti už kokią nors paslaugą, sveikinant jį premijos ar kūdikio gimimo proga, džiaugiantis naujomis jo pareigomis, lankant ligoninėje ir t.t. ...

    Skaityti »

  • AtsisveikinimasAtsisveikinimas
    Geriausia, ar tiksliau lietuviškiausia atsisveikinti senu lietuvišku žodžiu sudiev! arba trumpesne jo forma sudie! Šis senas lietuviškas atsisveikinimo žodis tvirtai įsišaknijęs ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems