Žvakės stalo serviravime, interjere :: Stalo etiketo pagrindai

Ugnis žmones lydi nuo senų senovės. Jeigu kadaise liepsna saugojo nuo tamsos, šalčio, žvėrių, tai dabar žvakės suteikia iškilmingumo ir jaukumo įspūdį. Žvakių liepsnos turėtų būti aukščiau žmonių akių.

Jų spalvą derinkite su staltiesėmis, servetėlėmis. Niekada neprašausite, pasirinkę baltos spalvos žvakes. Jas reikėtų uždegti keletą minučių prieš ateinant žmonėms prie stalo.

Žvakidę deriname prie kitų stalo reikmenų. Jei ant stalo yra stiklinių indų – žvakidė gali būti taip pat stiklinė, jei krištolinių – tokią pačią galime pasirinkti ir žvakidę. Metalinę žvakidę deriname su kitais metaliniais stalo aksesuarais: įrankiais, servetėlių žiedais ar servetėlių stoveliais.

Jei labiausiai patinka geltono metalo žvakidės, tokia spalva turėtų būti dekoruoti ir stalo įrankiai. Jei įrankiai yra balto metalo, žvakidės, stoveliai ar servetėlių žiedai turėtų būti irgi balti.

Medinės žvakidės derėtų prie medinių servetėlių žiedų ar baldų iš medžio masyvo.

Klasikiniai spalvų deriniai visuomet madingi: balto metalo žvakidėje geriausiai atrodo mėlynos spalvos žvakės, geltono metalo žvakidėje – raudonos. Tačiau žaisti spalvomis, žinoma, atsižvelgiant į interjero koloritą, galima be galo.

Pagal etiketą, žvakės turi degti iki vakaro pabaigos, keisti nemandagu.

Kad žvakės degtų ilgiau, keletą valandų prieš jas uždegant, palikite šaldytuve arba įmerkite į vandenį su druska, o paskui gerai nusausinkite. Želė dega ilgiau.

Maistą sudėlioti taip, kad jis nešiltų nuo žvakių šviesos. Puošti galite ne tik stalą, bet ir žvakes. Apriškite žemiau šilkiniais kaspinais, apvyniokite karoliukų girlianda.

Jauki žvakių šviesa sukuria ypatingą atmosferą. Jas galit uždegti netik vakare, bet ir per pusryčius, ypač žvarbesniu metų laiku, ir, žinoma, per Kalėdas.

Žvakių turėtų būti tiek, kad gerai matytumėte vienas kitą, maistą ir gėrimus, jei tai vienintelis apšvietimas. O jei ne, tai kiek žvakių uždegti – skonio reikalas. Svarbiausia, kad jos tiktų prie kitų stalo puošybos detalių ir nekliudytų svečiams bendrauti.

Beto, žvakides statykit taip, kad jų koks svečias neužkliudytų, žiūrėkit, kad jos tvirtai laikytųsi ir degdamos nenuvirstų ant papuošto stalo ar kam nors į lėkštę.

Atskiros žvakutės visuomet turi stovėti ant netirpaus ir nedegaus pagrindo, nes joms degant apačia gerokai įkaista.

 »» Žvakių poveikis
 »» Žvakių pasirinkimas pagal savaitės dieną

Reklama



  • Stalo pasirinkimasStalo pasirinkimas
    Pagrindinė galiojanti taisyklė: kiekvienam pakviestajam reikia prie stalo turi būti skirta maždaug 60-80 cm vietos, matuojant nuo vieno valgomojo komplekto vidurio iki kito valgomojo komplekto vidurio, tam, kad jis netrukdytų kaimynams. Apvalus stalas idealiai tinka ...

    Skaityti »

  • Svečių priėmimas versleSvečių priėmimas versle
    Asmeninis žmonių bendravimas tampa vis didesne vertybe. Kad ir kokiu tikslu apsilankytų svečiai – ar jie būtų klientai, ar verslo partneriai – jaučiame pareigą priimti juos maloniai. Visus iki vieno atvykstančius svečius reikia pasitikti ...

    Skaityti »

  • Kaip valgoma žuvis?Kaip valgoma žuvis?
    Žuvį galima valgyti dvejomis šakutėmis arba specialia žuvies šakute ir peiliu. Virta žuvis valgoma etapais: įpjauti nugaros odą nuo galvos iki uodegos ir atskirti mėsą nuo nugaros ašakų ...

    Skaityti »

  • Kaip atsiliepti ir prisistatyti telefonu?Kaip atsiliepti ir prisistatyti telefonu?
    Atsiliepiant darbo telefonu būtina pasakyti įmonės pavadinimą (tai ir reklama įmonei!), savo pareigas, vardą arba pavardę ir pasisveikinti. Dažniausiai įmonės turi nusistačiusios kalbėjimo telefonu taisykles. Beje, jos galioja ne tik...

    Skaityti »

  • Kaip valgyti?Kaip valgyti?
    Ar žinote kas yra papaja ir kaip ji kaip valgoma? arba.. kiekvienas esame matę, pvz. avokadą o ar žinote kaip jis valgomas? Beje, o ar žinote, kad avokadas priskiriamas prie uogų ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems