Žvakės stalo serviravime, interjere :: Stalo etiketo pagrindai

Ugnis žmones lydi nuo senų senovės. Jeigu kadaise liepsna saugojo nuo tamsos, šalčio, žvėrių, tai dabar žvakės suteikia iškilmingumo ir jaukumo įspūdį. Žvakių liepsnos turėtų būti aukščiau žmonių akių.

Jų spalvą derinkite su staltiesėmis, servetėlėmis. Niekada neprašausite, pasirinkę baltos spalvos žvakes. Jas reikėtų uždegti keletą minučių prieš ateinant žmonėms prie stalo.

Žvakidę deriname prie kitų stalo reikmenų. Jei ant stalo yra stiklinių indų – žvakidė gali būti taip pat stiklinė, jei krištolinių – tokią pačią galime pasirinkti ir žvakidę. Metalinę žvakidę deriname su kitais metaliniais stalo aksesuarais: įrankiais, servetėlių žiedais ar servetėlių stoveliais.

Jei labiausiai patinka geltono metalo žvakidės, tokia spalva turėtų būti dekoruoti ir stalo įrankiai. Jei įrankiai yra balto metalo, žvakidės, stoveliai ar servetėlių žiedai turėtų būti irgi balti.

Medinės žvakidės derėtų prie medinių servetėlių žiedų ar baldų iš medžio masyvo.

Klasikiniai spalvų deriniai visuomet madingi: balto metalo žvakidėje geriausiai atrodo mėlynos spalvos žvakės, geltono metalo žvakidėje – raudonos. Tačiau žaisti spalvomis, žinoma, atsižvelgiant į interjero koloritą, galima be galo.

Pagal etiketą, žvakės turi degti iki vakaro pabaigos, keisti nemandagu.

Kad žvakės degtų ilgiau, keletą valandų prieš jas uždegant, palikite šaldytuve arba įmerkite į vandenį su druska, o paskui gerai nusausinkite. Želė dega ilgiau.

Maistą sudėlioti taip, kad jis nešiltų nuo žvakių šviesos. Puošti galite ne tik stalą, bet ir žvakes. Apriškite žemiau šilkiniais kaspinais, apvyniokite karoliukų girlianda.

Jauki žvakių šviesa sukuria ypatingą atmosferą. Jas galit uždegti netik vakare, bet ir per pusryčius, ypač žvarbesniu metų laiku, ir, žinoma, per Kalėdas.

Žvakių turėtų būti tiek, kad gerai matytumėte vienas kitą, maistą ir gėrimus, jei tai vienintelis apšvietimas. O jei ne, tai kiek žvakių uždegti – skonio reikalas. Svarbiausia, kad jos tiktų prie kitų stalo puošybos detalių ir nekliudytų svečiams bendrauti.

Beto, žvakides statykit taip, kad jų koks svečias neužkliudytų, žiūrėkit, kad jos tvirtai laikytųsi ir degdamos nenuvirstų ant papuošto stalo ar kam nors į lėkštę.

Atskiros žvakutės visuomet turi stovėti ant netirpaus ir nedegaus pagrindo, nes joms degant apačia gerokai įkaista.

 »» Žvakių poveikis
 »» Žvakių pasirinkimas pagal savaitės dieną

Reklama



  • Oficialus kvietimasOficialus kvietimas
    Nemandagu svečią kviesti renginio išvakarėse – galima pamanyti, jog atsisakius kitam svečiui kviečiate šį. Kvietimus į priėmimą reikėtų įteikti prieš 2–3 savaites. Stenkitės kvietimus įteikti kiekvienam svečiui ...

    Skaityti »

  • Kaip valgomi ličiai?Kaip valgomi ličiai?
    Ličiai – tai apvalūs ar kiek ovalūs slyvos dydžio (apie 3 cm diametro) vaisiai. Jų apyvaisį gaubia rausvas, kartais ryškiai raudonas, o nokstant iki rudumo patamsėjantis kietokas, tačiau lengvai nuimamas lukštas. Vaisiai susitelkę kekėmis ...

    Skaityti »

  • Servetėlės stalo dekoravime!Servetėlės stalo dekoravime!
    .. tai rinktinis nuotraukų rinkinukas, nuolat bus papildomas naujomis, orginaliomis nuotraukomis. Stalo servetėlės neatsiejama dalis stalo serviravime, jos suteikia stalui puošnumo bei savotiškos elegancijos ...

    Skaityti »

  • Virtualaus bendravimo etiketo subtilybėsVirtualaus bendravimo etiketo subtilybės
    Virtualus bendravimas – ar tai būtų privatus ar viešas – vis dažniau sutinkamas dalykas mūsų kasdieniniame gyvenime. Vieniems tai tik laisvalaikio praleidimo būdas, pramoga, kitiems – darbą lengvinanti, svarbią informaciją teikianti ir geografinį atstumą mažinanti ...

    Skaityti »

  • Kaip valgomi sūriai?Kaip valgomi sūriai?
    Beveik visų rūšių kietieji sūriai valgomi peiliu ir šakute. Minkštieji tiesiog semiami šaukšteliu. Labiausiai prie sūrio tinka balta duona, geriausiai pabrėžianti jo skonį. Sūrio rūšių ir duonos derinimas - gero skonio ir fantazijos reikalas ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems