Kaip valgomi artišokai? :: Valgymo etiketo pagrindai

Artišokas – unikalus maistas. Tai ne daržovė ir ne vaisius. Pasirodo tai - gėlė! O tiksliau, daugiametis astrų šeimos žolinis augalas, išoriškai panašus į usnį.

Artišokai garsėja vitaminų gausa, beto gerina skrandžio, kepenų ir tulžies pūslės veiklą.

Valgomas yra neprasivėręs būsimo žiedo krepšelis – galvutė, kuris subrendęs išsiskleidžia gražiais violetiniais arba mėlynais žiedynais.

Artišokas dydžiu gali prilygti nemažam apelsinui, tačiau valgoma jo dalis gerokai mažesnė. Vartojamos tik apatinės graižo lapų dalys ir šerdis.

Artišoko graižas paduodamas į stalą specialioje arba paprastoje gilesnėje lėkštėje. Pagal pageidavimą prie jo patiekiama vienas arba keletas padažų: prancūziškas prieskoninių žolių padažas, olandiškas padažas arba majonezas su prieskoninėmis žolėmis.

Artišoko šerdį daugelis gurmanų laiko savarankišku delikatesu, nors ji dažnai vartojama kaip garnyras.

Virtas artišokas prilaikomas kairiąja ranka, tuo tarpu dešiniąja nuo šerdies atskiriami vainiklapiai.

Pradedama nuo krašto ir pamažu artėjama vidurio link. Valgomos mėsingos ryškiai geltonos lapų dalys: jos pamirkomos į padažą (specialios artišokų lėkštės turi padažui skirtas duobutes) ir minkštimas traukiamas tarp dantų. Nevalgoma lapo dalis dedama į tam skirtą lėkštę. Taip lapas po lapo prieinama prie artišoko šerdies, kurią dengia „šienu" vadinamos skaidulos. Inde su vandeniu nuskalaujami pirštai ir imamasi darbo didžiąja šakute ir peiliu. Vienu peilio judesiu atskiriamas (o geriausia plėšte nuplėšiamas) nuo šerdies „šienas", ir delikatesu jau galima mėgautis. Taip valgomas užaugęs artišokas.

Jaunas mažiau apkarpius valgomas visas. Perpjautas į dvi ar keturias dalis apverdamas 10-15 min. Galima ištepti alyvų aliejumi ir apkepti.


Reklama



  • Dovanos darbeDovanos darbe
    Dovaną bendradarbiui galima įteikti už kokią nors paslaugą, sveikinant jį premijos ar kūdikio gimimo proga, džiaugiantis naujomis jo pareigomis, lankant ligoninėje ir t.t. ...

    Skaityti »

  • Kaip valgomos salotos?Kaip valgomos salotos?
    Paruoštos salotos, sudėtos į salotinę arba lėkštę, paprasčiausiai valgomos šakute, peilio čia dažniausiai nereikia. Tiesa, juo galima perpjauti didelį pomidorą, susmulkinti ankštines pupeles ...

    Skaityti »

  • Furšetas - kas tai?Furšetas - kas tai?
    ... tai patys populiariausi stovimi vakariniai priėmimai ne tik Lietuvoje, bet ir daugelyje kitų šalių. Šio priėmimo metu valgoma tik šakutėmis. Furšeto metu patiekiama ne mažiau gėrimų nei kokteilių vakarėlyje, o užkandžių – kur kas daugiau ...

    Skaityti »

  • Kaip reikėtų laikyti stalo įrankius?Kaip reikėtų laikyti stalo įrankius?
    Šaukštas laikomas ant jo kotelio uždėjus nykštį. Niekuomet nevalgoma šaukštu, kai galima valgyti peiliu ir šakute. Paprastai yra du vienodai priimtini peilio ir šakutės laikymo būdai ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems