Kaip valgomi artišokai? :: Valgymo etiketo pagrindai

Artišokas – unikalus maistas. Tai ne daržovė ir ne vaisius. Pasirodo tai - gėlė! O tiksliau, daugiametis astrų šeimos žolinis augalas, išoriškai panašus į usnį.

Artišokai garsėja vitaminų gausa, beto gerina skrandžio, kepenų ir tulžies pūslės veiklą.

Valgomas yra neprasivėręs būsimo žiedo krepšelis – galvutė, kuris subrendęs išsiskleidžia gražiais violetiniais arba mėlynais žiedynais.

Artišokas dydžiu gali prilygti nemažam apelsinui, tačiau valgoma jo dalis gerokai mažesnė. Vartojamos tik apatinės graižo lapų dalys ir šerdis.

Artišoko graižas paduodamas į stalą specialioje arba paprastoje gilesnėje lėkštėje. Pagal pageidavimą prie jo patiekiama vienas arba keletas padažų: prancūziškas prieskoninių žolių padažas, olandiškas padažas arba majonezas su prieskoninėmis žolėmis.

Artišoko šerdį daugelis gurmanų laiko savarankišku delikatesu, nors ji dažnai vartojama kaip garnyras.

Virtas artišokas prilaikomas kairiąja ranka, tuo tarpu dešiniąja nuo šerdies atskiriami vainiklapiai.

Pradedama nuo krašto ir pamažu artėjama vidurio link. Valgomos mėsingos ryškiai geltonos lapų dalys: jos pamirkomos į padažą (specialios artišokų lėkštės turi padažui skirtas duobutes) ir minkštimas traukiamas tarp dantų. Nevalgoma lapo dalis dedama į tam skirtą lėkštę. Taip lapas po lapo prieinama prie artišoko šerdies, kurią dengia „šienu" vadinamos skaidulos. Inde su vandeniu nuskalaujami pirštai ir imamasi darbo didžiąja šakute ir peiliu. Vienu peilio judesiu atskiriamas (o geriausia plėšte nuplėšiamas) nuo šerdies „šienas", ir delikatesu jau galima mėgautis. Taip valgomas užaugęs artišokas.

Jaunas mažiau apkarpius valgomas visas. Perpjautas į dvi ar keturias dalis apverdamas 10-15 min. Galima ištepti alyvų aliejumi ir apkepti.


Reklama



  • Staltiesės pasirinkimasStaltiesės pasirinkimas
    Parenkant stalui staltiesę, nereikėtų apsiriboti balta spalva. Puošniai atrodo gelsva, kreminė ar žalsva staltiesė, derinama prie interjero spalvinio tono. Labai šviesiame, erdviame kambaryje galima eksperimentuoti su tamsiai žalia, mėlyna ar vyšnine ...

    Skaityti »

  • Kaip sėdėti prie stalo?Kaip sėdėti prie stalo?
    Sėdėkite tiesiai ir ramiai, nevažinėkite su kėde. Rankas laikykite ne po stalu, o ant jo; nedera stalo ramstyti alkūnėmis ir ant jo užsidrėbti. Jei kaire ranka nevalgote, laikykite ją ant stalo krašto. Kitur, pavyzdžiui ...

    Skaityti »

  • Kvietimai aplankytiKvietimai aplankyti
    Neatsisakykite draugų pasiūlymų aplankyti jų pažįstamus tame mieste ar miestelyje, į kurį vykstate. Pažintis su vietos gyventojais yra vienas didžiausių kelionės ...

    Skaityti »

  • Higieninės servetėlėsHigieninės servetėlės
    Higieninės servetėlės gali būti medžiaginės ir popierinės. Jau pats pavadinimas nusako šių servetėlių funkciją – jos skirtos rūbams valgant apsaugoti ir lūpoms, pirštams nusivalyti. Atsisėdus prie stalo higieninė servetėlė išlankstoma ir padedama ant kelių, jei tuo metu dar ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems