Kaip valgomi artišokai? :: Valgymo etiketo pagrindai

Artišokas – unikalus maistas. Tai ne daržovė ir ne vaisius. Pasirodo tai - gėlė! O tiksliau, daugiametis astrų šeimos žolinis augalas, išoriškai panašus į usnį.

Artišokai garsėja vitaminų gausa, beto gerina skrandžio, kepenų ir tulžies pūslės veiklą.

Valgomas yra neprasivėręs būsimo žiedo krepšelis – galvutė, kuris subrendęs išsiskleidžia gražiais violetiniais arba mėlynais žiedynais.

Artišokas dydžiu gali prilygti nemažam apelsinui, tačiau valgoma jo dalis gerokai mažesnė. Vartojamos tik apatinės graižo lapų dalys ir šerdis.

Artišoko graižas paduodamas į stalą specialioje arba paprastoje gilesnėje lėkštėje. Pagal pageidavimą prie jo patiekiama vienas arba keletas padažų: prancūziškas prieskoninių žolių padažas, olandiškas padažas arba majonezas su prieskoninėmis žolėmis.

Artišoko šerdį daugelis gurmanų laiko savarankišku delikatesu, nors ji dažnai vartojama kaip garnyras.

Virtas artišokas prilaikomas kairiąja ranka, tuo tarpu dešiniąja nuo šerdies atskiriami vainiklapiai.

Pradedama nuo krašto ir pamažu artėjama vidurio link. Valgomos mėsingos ryškiai geltonos lapų dalys: jos pamirkomos į padažą (specialios artišokų lėkštės turi padažui skirtas duobutes) ir minkštimas traukiamas tarp dantų. Nevalgoma lapo dalis dedama į tam skirtą lėkštę. Taip lapas po lapo prieinama prie artišoko šerdies, kurią dengia „šienu" vadinamos skaidulos. Inde su vandeniu nuskalaujami pirštai ir imamasi darbo didžiąja šakute ir peiliu. Vienu peilio judesiu atskiriamas (o geriausia plėšte nuplėšiamas) nuo šerdies „šienas", ir delikatesu jau galima mėgautis. Taip valgomas užaugęs artišokas.

Jaunas mažiau apkarpius valgomas visas. Perpjautas į dvi ar keturias dalis apverdamas 10-15 min. Galima ištepti alyvų aliejumi ir apkepti.


Reklama



  • Etiketo subtilybės NiujorkeEtiketo subtilybės Niujorke
    ...susiraskite gerą advokatą. Jokie rimtesni sandėriai Niujorke nevyksta vien tik rankų paspaudimu. Būkite itin korektiškas kolegų atžvilgiu: Niujorke lengva būti apkaltintam rasine, religine ar kultūrine diskriminacija...

    Skaityti »

  • Stalo indaiStalo indai
    Pagal savo funkcijas ir naudojimo ypatumus indai ir stalo įrankiai gali būti įvairiai skirstomi, tačiau paprasčiausias būdas, apibrėžiantis naudojimo galimybes ...

    Skaityti »

  • Vizitinė kortelėVizitinė kortelė
    Išvaizdi ir tinkamai įteikta vizitinė kortelė palieka gerą įspūdį. Dažniausiai jomis keičiamasi vykstant dalykiniams pokalbiams. Kai kuriose šalyse tam skiriamas ypatingas dėmesys ...

    Skaityti »

  • Kaip sėdėti prie stalo?Kaip sėdėti prie stalo?
    Sėdėkite tiesiai ir ramiai, nevažinėkite su kėde. Rankas laikykite ne po stalu, o ant jo; nedera stalo ramstyti alkūnėmis ir ant jo užsidrėbti. Jei kaire ranka nevalgote, laikykite ją ant stalo krašto. Kitur, pavyzdžiui ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems