Kaip valgomi ličiai? :: Valgymo etiketo pagrindai

Ličiai – tai apvalūs ar kiek ovalūs slyvos dydžio (apie 3 cm diametro) vaisiai. Jų apyvaisį gaubia rausvas, kartais ryškiai raudonas, o nokstant iki rudumo patamsėjantis kietokas, tačiau lengvai nuimamas lukštas. Vaisiai susitelkę kekėmis, todėl jie dar vadinami vynuogėmis kietame apvalkale.

Manoma, kad ličiai kilę iš Kinijos ir pietryčių Azijos, kur jie žinomi jau per 2 tūkstančius metų.

Ličių valgomoji dalis – baltas, sultingas, maloniai rūgštoko, šiek tiek muskatą primenančio skonio ir labai švelnaus aromato apyvaisis. Jo viduje yra tamsiai ruda nevalgoma sėkla. Vaisiai pradedami rinkti vos pradėję nokti, nes ant medžio jie greit pernoksta ir netenka skonio.

Dažniausiai ličiai valgomi švieži, tik prieš vartojimą juos patartina atšaldyti. Šie vaisiai laikomi vienu iš vertingiausių vaisių ir daržovių salotų komponentų. Jie tinka su ananasais, kiviais, bananais, apelsinais ir kitais pietų kraštų vaisiais. Ličių galima dėti į jogurtus, ledus, nekeptus vaisinius tortus. Kinų virtuvėje ličiai derinami net su mėsos valgiais, kur jie padeda atskleisti subtilų gaminių skonį.

Iš ličių galima spausti sultis, kurios yra tirštokos ir tinka patiekti prie paukštienos valgių ar žuvies patiekalų. Iš šių vaisių taip pat galima virti džemus ir marmeladus, gaminti specifinio skonio vyną. Ličius galima net užšaldyti. Tačiau konservuojant jie netenka savo nepakartojamo aromato.

Rytų medicina akcentuoja teigiamą ličių poveikį inkstams, kepenims ir plaučiams. Juose esančios veikliosios medžiagos stimuliuoja inkstų ir kepenų darbą. Sergantiems tuberkulioze, astma, bronchitais ličiuose esančios medžiagos palengvina kvėpavimą. Taip pat manoma, kad ličiai padeda normalizuoti cukraus kiekį kraujyje sergant diabetu ar hipoglikemija.


Reklama



  • Kaip valgomos vyšnios?Kaip valgomos vyšnios?
    Jeigu vakarienei patiektas patiekalas su vyšniomis ir kitomis uogomis bei vaisiais, tuomet vyšnios paimamos už kotelio, nuo kurio uoga atskiriama dantimis, kauliukas išspaudžiamas į duobutę tarp nykščio ir rodomojo piršto ir padedamas į lėkštę arba specialiai tam ...

    Skaityti »

  • Staltiesėlės – servetėlėsStaltiesėlės – servetėlės
    Staltiesėlės – servetėlės - tai servetėlės, kurios tiesiamos ant stalo. Jos atlieka keletą funkcijų: apsauginę – apsaugo stalą nuo įbrėžimų. Sumažina triukšmą, higieninę – apsaugo įrankius nuo sąlyčio su stalu, estetinę – suteikia vaišių stalui estetinį vaizdą, o aplinkai...

    Skaityti »

  • Kaip valgomi avokadai?Kaip valgomi avokadai?
    Žali, žali su gelsvu atspalviu kriaušės formos avokadų vaisiai padengti plona, bet kieta žievele. Jie skinami neprinokę, todėl būna kieti. Nusipirkus juos reikia suvynioti į popierių ir laikyti kambario temperatūroje, kol suminkštės. Žalių su gelsvu atspalviu avokadų minkštimas ...

    Skaityti »

  • Kvietimas į vestuvesKvietimas į vestuves
    Ne tik vestuvės, bet ir bet kuri kita šventė ar oficialus renginys prasideda būtent nuo kvietimų. Rengdamiesi šventei, pirmiausia derėtų sudaryti svečių sąrašą – taip žinosite kiek kvietimų prireiks. Į kviečiamųjų sąrašą reikėtų...

    Skaityti »

  • Stalo įrankių išdėstymasStalo įrankių išdėstymas
    Pagrindinė taisyklė – pirma naudoti kraštinius stalo įrankius ir tokia tvarka „eiti” link lėkštės (pietų lėkštės): pirmiausia valgomasis šaukštas, vėliau žuvies peilis su šakute, tada paprastas peilis su šakute ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems