Kaip valgomi ličiai? :: Valgymo etiketo pagrindai

Ličiai – tai apvalūs ar kiek ovalūs slyvos dydžio (apie 3 cm diametro) vaisiai. Jų apyvaisį gaubia rausvas, kartais ryškiai raudonas, o nokstant iki rudumo patamsėjantis kietokas, tačiau lengvai nuimamas lukštas. Vaisiai susitelkę kekėmis, todėl jie dar vadinami vynuogėmis kietame apvalkale.

Manoma, kad ličiai kilę iš Kinijos ir pietryčių Azijos, kur jie žinomi jau per 2 tūkstančius metų.

Ličių valgomoji dalis – baltas, sultingas, maloniai rūgštoko, šiek tiek muskatą primenančio skonio ir labai švelnaus aromato apyvaisis. Jo viduje yra tamsiai ruda nevalgoma sėkla. Vaisiai pradedami rinkti vos pradėję nokti, nes ant medžio jie greit pernoksta ir netenka skonio.

Dažniausiai ličiai valgomi švieži, tik prieš vartojimą juos patartina atšaldyti. Šie vaisiai laikomi vienu iš vertingiausių vaisių ir daržovių salotų komponentų. Jie tinka su ananasais, kiviais, bananais, apelsinais ir kitais pietų kraštų vaisiais. Ličių galima dėti į jogurtus, ledus, nekeptus vaisinius tortus. Kinų virtuvėje ličiai derinami net su mėsos valgiais, kur jie padeda atskleisti subtilų gaminių skonį.

Iš ličių galima spausti sultis, kurios yra tirštokos ir tinka patiekti prie paukštienos valgių ar žuvies patiekalų. Iš šių vaisių taip pat galima virti džemus ir marmeladus, gaminti specifinio skonio vyną. Ličius galima net užšaldyti. Tačiau konservuojant jie netenka savo nepakartojamo aromato.

Rytų medicina akcentuoja teigiamą ličių poveikį inkstams, kepenims ir plaučiams. Juose esančios veikliosios medžiagos stimuliuoja inkstų ir kepenų darbą. Sergantiems tuberkulioze, astma, bronchitais ličiuose esančios medžiagos palengvina kvėpavimą. Taip pat manoma, kad ličiai padeda normalizuoti cukraus kiekį kraujyje sergant diabetu ar hipoglikemija.


Reklama



  • Vyriškos aprangos etiketo pagrindaiVyriškos aprangos etiketo pagrindai
    Su kostiumu dėvimi marškiniai turi būti kiek ilgesnėmis rankovėmis – iš po švarko kyšantys rankogaliai teikia elegantiškumo. Dvigubi, arba prancūziški, rankogaliai ...

    Skaityti »

  • Kokias taures rinktis?Kokias taures rinktis?
    Serviruojant stalą gali būti statomos keturios skirtingos taurės: raudonajam vynui, baltajam vynui, vandeniui ir šampanui. Pastaruoju metu pastebima tendencija naudoti universalią taurę raudonajam ...

    Skaityti »

  • Kaip valgomi šašlykai?Kaip valgomi šašlykai?
    Mėsos gabalėliai (jautiena, veršiena, kiauliena, o pagal klasikinį variantą - dar ir subproduktai), sumauti ant iešmo kartu su daržovėmis (paprikomis, pomidorais, baklažanais, svogūnais), atsargiai nuimami šakute ...

    Skaityti »

  • Kaklaraiščių madaKaklaraiščių mada
    Prie kostiumo dera ryšėti kaklaraištį. Kaklaraištis ir kostiumas – neatskiriamos aprangos dalys. Užrištas kaklaraištis turi būti tokio ilgio, kad siektų apatinę ...

    Skaityti »

  • Kaip valgyti lazdelėmis?Kaip valgyti lazdelėmis?
    Kinijoje žmonės lazdelėmis naudojasi jau penkis tūkstančius metų. Manoma, kad didis kinų filosofas Konfucijus padarė įtaką lazdelių populiarumui. Kadangi Konfucijus buvo vegetaras, jis manė, kad peiliai primins žmonėms apie skerdyklas ir dėl to juos ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems