Kaip valgomi ličiai? :: Valgymo etiketo pagrindai

Ličiai – tai apvalūs ar kiek ovalūs slyvos dydžio (apie 3 cm diametro) vaisiai. Jų apyvaisį gaubia rausvas, kartais ryškiai raudonas, o nokstant iki rudumo patamsėjantis kietokas, tačiau lengvai nuimamas lukštas. Vaisiai susitelkę kekėmis, todėl jie dar vadinami vynuogėmis kietame apvalkale.

Manoma, kad ličiai kilę iš Kinijos ir pietryčių Azijos, kur jie žinomi jau per 2 tūkstančius metų.

Ličių valgomoji dalis – baltas, sultingas, maloniai rūgštoko, šiek tiek muskatą primenančio skonio ir labai švelnaus aromato apyvaisis. Jo viduje yra tamsiai ruda nevalgoma sėkla. Vaisiai pradedami rinkti vos pradėję nokti, nes ant medžio jie greit pernoksta ir netenka skonio.

Dažniausiai ličiai valgomi švieži, tik prieš vartojimą juos patartina atšaldyti. Šie vaisiai laikomi vienu iš vertingiausių vaisių ir daržovių salotų komponentų. Jie tinka su ananasais, kiviais, bananais, apelsinais ir kitais pietų kraštų vaisiais. Ličių galima dėti į jogurtus, ledus, nekeptus vaisinius tortus. Kinų virtuvėje ličiai derinami net su mėsos valgiais, kur jie padeda atskleisti subtilų gaminių skonį.

Iš ličių galima spausti sultis, kurios yra tirštokos ir tinka patiekti prie paukštienos valgių ar žuvies patiekalų. Iš šių vaisių taip pat galima virti džemus ir marmeladus, gaminti specifinio skonio vyną. Ličius galima net užšaldyti. Tačiau konservuojant jie netenka savo nepakartojamo aromato.

Rytų medicina akcentuoja teigiamą ličių poveikį inkstams, kepenims ir plaučiams. Juose esančios veikliosios medžiagos stimuliuoja inkstų ir kepenų darbą. Sergantiems tuberkulioze, astma, bronchitais ličiuose esančios medžiagos palengvina kvėpavimą. Taip pat manoma, kad ličiai padeda normalizuoti cukraus kiekį kraujyje sergant diabetu ar hipoglikemija.


Reklama



  • ProtokolasProtokolas
    Protokolas – vyriausybių ir jų atstovų oficialaus ir neoficialaus bendravimo taisyklių visuma. Tarptautinis protokolas – visuma visuotinai pripažintų taisyklių ...

    Skaityti »

  • Kaip valgomos vyšnios?Kaip valgomos vyšnios?
    Jeigu vakarienei patiektas patiekalas su vyšniomis ir kitomis uogomis bei vaisiais, tuomet vyšnios paimamos už kotelio, nuo kurio uoga atskiriama dantimis, kauliukas išspaudžiamas į duobutę tarp nykščio ir rodomojo piršto ir padedamas į lėkštę arba specialiai tam ...

    Skaityti »

  • Kalbos kultūraKalbos kultūra
    Kalba yra pagrindinė mūsų bendravimo su kitais žmonėmis priemonė. Kalbėdami mes keičiamės mintimis, išgyvenimais, perteikiame vieni kitiems įvairią informaciją. Tačiau kalba ...

    Skaityti »

  • Kaip valgoma žuvis?Kaip valgoma žuvis?
    Žuvį galima valgyti dvejomis šakutėmis arba specialia žuvies šakute ir peiliu. Virta žuvis valgoma etapais: įpjauti nugaros odą nuo galvos iki uodegos ir atskirti mėsą nuo nugaros ašakų ...

    Skaityti »

  • Protokolas versleProtokolas versle
    Jei firmos vadovas pamatys, kad esate “protokoliškas“ žmogus, mokate elgtis ir netgi žinote visas etiketo smulkmenas, jus tikrai lydės sėkmė, ir būsit pastebėti. Ir apskritai ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems