Kaip valgomi ličiai? :: Valgymo etiketo pagrindai

Ličiai – tai apvalūs ar kiek ovalūs slyvos dydžio (apie 3 cm diametro) vaisiai. Jų apyvaisį gaubia rausvas, kartais ryškiai raudonas, o nokstant iki rudumo patamsėjantis kietokas, tačiau lengvai nuimamas lukštas. Vaisiai susitelkę kekėmis, todėl jie dar vadinami vynuogėmis kietame apvalkale.

Manoma, kad ličiai kilę iš Kinijos ir pietryčių Azijos, kur jie žinomi jau per 2 tūkstančius metų.

Ličių valgomoji dalis – baltas, sultingas, maloniai rūgštoko, šiek tiek muskatą primenančio skonio ir labai švelnaus aromato apyvaisis. Jo viduje yra tamsiai ruda nevalgoma sėkla. Vaisiai pradedami rinkti vos pradėję nokti, nes ant medžio jie greit pernoksta ir netenka skonio.

Dažniausiai ličiai valgomi švieži, tik prieš vartojimą juos patartina atšaldyti. Šie vaisiai laikomi vienu iš vertingiausių vaisių ir daržovių salotų komponentų. Jie tinka su ananasais, kiviais, bananais, apelsinais ir kitais pietų kraštų vaisiais. Ličių galima dėti į jogurtus, ledus, nekeptus vaisinius tortus. Kinų virtuvėje ličiai derinami net su mėsos valgiais, kur jie padeda atskleisti subtilų gaminių skonį.

Iš ličių galima spausti sultis, kurios yra tirštokos ir tinka patiekti prie paukštienos valgių ar žuvies patiekalų. Iš šių vaisių taip pat galima virti džemus ir marmeladus, gaminti specifinio skonio vyną. Ličius galima net užšaldyti. Tačiau konservuojant jie netenka savo nepakartojamo aromato.

Rytų medicina akcentuoja teigiamą ličių poveikį inkstams, kepenims ir plaučiams. Juose esančios veikliosios medžiagos stimuliuoja inkstų ir kepenų darbą. Sergantiems tuberkulioze, astma, bronchitais ličiuose esančios medžiagos palengvina kvėpavimą. Taip pat manoma, kad ličiai padeda normalizuoti cukraus kiekį kraujyje sergant diabetu ar hipoglikemija.


Reklama



  • Oficialūs priėmimaiOficialūs priėmimai
    Oficialūs priėmimai dažniausiai rengiami merijose, ambasadose, viešbučiuose, restoranuose. Tai priklauso nuo priėmimo iškilmingumo ir dalyvių skaičiaus. Priėmimai gali būti rengiami ne tik norint poavaišinti svečius ...

    Skaityti »

  • Nešiojamų kompiuterių naudojimo etiketo subtilybėsNešiojamų kompiuterių naudojimo etiketo subtilybės
    Jei naudojatės konferencijos metu - venkite spausdinti tuo metu, kai kitas asmuo skaito pranešimą arba įsigykite kompiuterį labai tylia klaviatūra...

    Skaityti »

  • Asmeninio naudojimo stalo įrankiaiAsmeninio naudojimo stalo įrankiai
    Didysis peilis ir šakutė, skirti valgyti antruosius patiekalus, išskyrus žuvį. Didžioji šakutė dar gali būti naudojama kaip įrankis įsidėti iš bendro indo (neturint specialios), jei patiekalas be garnyro. Jei patiekalas patiekiamas su garnyru, dedama šakutė ir šaukštas ...

    Skaityti »

  • Tekstai kvietimams į JubiliejųTekstai kvietimams į Jubiliejų
    Kviečiu Jus į savo 50–ties metų Jubiliejaus šventę, kuri įvyks 2010-07-10 Druskininkuose, restorano „X“ banketinėje salėje, Taikos pr. 1. Prašau patvirtinti savo dalyvavimą.

    Skaityti »

  • Vaišės namieVaišės namie
    Anksčiau šeimininkė vaišėms ruošdavosi iki paskutinės akimirkos. Svečiams atvykus, ji jau nusivariusi nuo kojų, suirzusi. Bet tikrasis vargas dar priešaky. Reikia pamerkti gėles – nėra tinkamos vazos! Svečiai velkasi paltus – žinoma, visos pakabos užimtos! Svečiai pasivaišino ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems