Kaip valgomi mangai? :: Valgymo etiketo pagrindai

Mangai (mangos) – ovalios ar apvalios formos kaulavaisiai. Jų būna labai įvairaus dydžio – maži kaip persikai ir stambūs, užaugantys net iki 25 cm ilgio bei 10 cm pločio. Vaisiai gali sverti 0,2-2,0 kg. Prinokusių vaisių žievelė yra plona, tačiau standi, elastinga, žalsvai geltona, kartais su rausvais arba oranžiniais plotais, nevalgoma. Vaisiaus minkštimas geltonas arba oranžinis, sunokusios slyvos tirštumo, kvapnus, turi neryškų sakų prieskonį, saldžiarūgštis. Jis sudaro 60-70 proc. viso vaisiaus svorio. Vaisiaus viduje slepiasi stambokas, tvirtai su minkštimu suaugęs kauliukas.

Mango minkštime esančios medžiagos spartina organizmo medžiagų apykaitą, o tai labai svarbu turintiesiems antsvorio. Mangai tinka ir tiems, kuriuos kamuoja nemiga. Pastebėta, kad mangus gali valgyti net ir maži vaikai – jie nesukelia alergijos.

Į Lietuvą dažniausiai atvežama neprinokusių mangų. Kambario temperatūroje jie prinoksta per dvi savaites. Vaisių nederėtų pernokinti, nes pernokę vaisiai netenka jiems būdingo kvapo.

Perpjovus prinokusį mangą, būtina jį greitai suvalgyti, nes ilgiau laikomas jis netenka skonio. Mangų, kaip ir kitų tropinių vaisių, nepatartina laikyti šaldytuve. Tačiau tie, kas nemėgsta jo pikantiško terpentiną primenančio prieskonio, prieš valgydami gali vaisius kiek palaikyti šaldytuve – nepageidautinas prieskonis dings.



Reklama



  • Etiketą atitinkantis stalo serviravimasEtiketą atitinkantis stalo serviravimas
    Dėliojant įrankius kotelių galai sulyginami su pagrindinės lėkštės apatiniu kraštu. Vidurinė įrankių pora gali būti pastumiama šiek tiek atokiau nuo stalo briaunos negu kitos dvi įrankių poros. Jei turime tik užkandžių arba tik pagrindinio patiekalo įrankius, viena jų pora taip ...

    Skaityti »

  • Kvietimai aplankytiKvietimai aplankyti
    Neatsisakykite draugų pasiūlymų aplankyti jų pažįstamus tame mieste ar miestelyje, į kurį vykstate. Pažintis su vietos gyventojais yra vienas didžiausių kelionės ...

    Skaityti »

  • Kaip priimti dovaną?Kaip priimti dovaną?
    Svarbu mokėti ne tik dovanoti, bet ir priimti dovanas, už jas padėkoti. Dėkingumo laipsnis neturi priklausyti nuo dovanos brangumo. Kartais netgi, reikia mokėti ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems