Kaip valgomi mangai? :: Valgymo etiketo pagrindai

Mangai (mangos) – ovalios ar apvalios formos kaulavaisiai. Jų būna labai įvairaus dydžio – maži kaip persikai ir stambūs, užaugantys net iki 25 cm ilgio bei 10 cm pločio. Vaisiai gali sverti 0,2-2,0 kg. Prinokusių vaisių žievelė yra plona, tačiau standi, elastinga, žalsvai geltona, kartais su rausvais arba oranžiniais plotais, nevalgoma. Vaisiaus minkštimas geltonas arba oranžinis, sunokusios slyvos tirštumo, kvapnus, turi neryškų sakų prieskonį, saldžiarūgštis. Jis sudaro 60-70 proc. viso vaisiaus svorio. Vaisiaus viduje slepiasi stambokas, tvirtai su minkštimu suaugęs kauliukas.

Mango minkštime esančios medžiagos spartina organizmo medžiagų apykaitą, o tai labai svarbu turintiesiems antsvorio. Mangai tinka ir tiems, kuriuos kamuoja nemiga. Pastebėta, kad mangus gali valgyti net ir maži vaikai – jie nesukelia alergijos.

Į Lietuvą dažniausiai atvežama neprinokusių mangų. Kambario temperatūroje jie prinoksta per dvi savaites. Vaisių nederėtų pernokinti, nes pernokę vaisiai netenka jiems būdingo kvapo.

Perpjovus prinokusį mangą, būtina jį greitai suvalgyti, nes ilgiau laikomas jis netenka skonio. Mangų, kaip ir kitų tropinių vaisių, nepatartina laikyti šaldytuve. Tačiau tie, kas nemėgsta jo pikantiško terpentiną primenančio prieskonio, prieš valgydami gali vaisius kiek palaikyti šaldytuve – nepageidautinas prieskonis dings.



Reklama



  • Elektroninio pašto priedų etiketasElektroninio pašto priedų etiketas
    Pašto priedų persiuntimas - tai išskirtinė situacija, kuria naudojamasi tik kraštutiniu atveju. Iš to sektų, kad pirmo kreipimosi į nepažystamą asmenį metu, laiškas kategoriškai turi būti be priedų...

    Skaityti »

  • Privatūs pokalbiai telefonuPrivatūs pokalbiai telefonu
    Šiandien privatūs pokalbiai telefonu populiarūs ne tik tarp draugų, giminaičių, bet ir tarp kartu dirbančių kolegų, nes daugelis kompanijų griežtai reglamentuoja asmeninius pokalbius darbo metu. Asmeniniams telefono ...

    Skaityti »

  • Kaip valgoma duona?Kaip valgoma duona?
    Pasirodo, kvietinių miltų duonelę, kaip ir prancūzišką batoną, derėtų laužyti, o ne raikyti. Sviestu ji taip pat netepama. Laužiant gabaliuką po gabaliuko ji valgoma, pavyzdžiui, su sriuba ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems