Kaip valgomos austrės? :: Valgymo etiketo pagrindai

Restorane austrės paprastai patiekiamos praviros specialiame inde arba ant specialaus padėklo su daužytu ledu. Kartu pateikiama vandens pirštams nuskalauti, citrinų griežinėlių, juodos duonos arba sūrio, taip pat pipirų malūnėlis. Kartais kartu patiekiamas padažas kokteilis, tabasko padažas.. Tiesiog, kaip kam patinka, nors yra manoma kad padažas užgožia pikantišką austrės skonį..

Parduotuvėje nusipirktas austres visų pirma reikėtų su šepetėliu nuplauti po tekančiu vandeniu. Po to rekomenduojama porą valandų palaikyti jas pasūdytame vandenyje: taip jos savaime išsivalo nuo smulkių mikroorganizmų, smėlio ir dumblo. Po to kriauklytes atidaryti, sudėti ant skaldyto ledo, šalia patiekti citrinos ir sauso baltojo vyno. Toks yra klasikinis austrių skanavimo ritualas.

Tačiau šie moliuskai gali būti ir termiškai apdorojami. Nors dėl ypač švelnios jų mėsos toks paruošimas trunka tik keletą akimirkų. Dažniausiai jos patiekiamos kaip užkandis užkepėlių ir troškinių pavidalu. Jei nusprendėte nusipirkti virtų moliuskų, turėtumėt taip pat atkreipti dėmesį į keletą požymių. Pirmiausia pažiūrėkite, ar moliuskai nepraradę savo formos. Kitas žingsnis – atitirpinti moliuskus reikia pamažu porcelianiniame inde. Svarbus požymis – kvapas: jei jis per stiprus ir nuplovus vandeniu ar su citrina jis nedingsta, vadinasi produktas jau sugedęs. Visiems pažįstamas sugedusių baltymų kvapas – nešviežių moliuskų požymis.

Patiekaluose naudojamus moliuskus prieš vartojimą galima 3-5 min. pamarinuoti su česnaku, citrina ar rozmarinu tam, kad būtų paryškintas jų skonis.

Kai kurie egzotiškų patiekalų mėgėjai austrių valgymą apibūdina labai paprastai: „jas reikia tiesiog praryti“. Valgant žalias austres labai svarbu patikrinti, ar jos tikrai gyvos. Mirę moliuskai yra pavojingi sveikatai: jais galima rimtai apsinuodyti.

Jei moliusko kriauklelė pravira, tai jau pirmasis pavojaus signalas. Norėdami būti visai tikri, kietu daiktu pabelskite į kiautą – jei kriauklelė užsivėrė, galite būti ramūs: jūsų austrė šviežia ir gyva. Jei kriauklė liko atvira, moliuskas jau žuvęs, ir jums geriau nerizikuoti savo sveikata.

Visų rūšių austrės valgomos taip pat - rankomis. Šviežia austrė turi būti pilna jūros vandens. JI imama kairiąja ranka. Mėsa (minkštimas) specialia šakute atskiriamas nuo geldelės. Ant jos pagal skonį užberiama šiek tiek šviežiai maltų pipirų (nebūtina) ir užlašinama keletas lašų citrinų sulčių. Jos ant austrių lašinamos ne tik dėl skonio, bet ir dėl to, kad nuo rūgšties austrės tarsi „pašiurpsta“. Tada kartu su geldelėje esančia sunka ji rūpestingai išsiurbiama nesukeliant pernelyg didelio triukšmo.

Tie, kuriems atrodo, kad įkyrus šliurpimas pernelyg trukdo stalo kaimynams, gali dėti austres į burną šakute.

Austrės nekramtomos, tiesiog praryjamos. Dėl ypatingo skonio, sakoma, kad dažnam užtenka ir vienos...

Apie austrių ragavimą, yra kalbama taip:

Paragauti pirmąkart reikalinga drąsa ir nusiteikimas. Jei pavyko ir nenusivylėte, malonūs prisiminimai lydės visą gyvenimą.
Paragauti antrąkart reikalingas užsispyrimas.
O mėgautis nuolatos reikalingas tikras atkaklumas.

Kaip bebūtų, tai visapusiškai naudingas dietinis baltyminis produktas, kuriuo reikėtų mėgautis pamažu, geroje kompanijoje ir su šampano taure.

Austrės yra veisiamos, todėl jų galima užsisakyti bet kuriuo metų laiku, tačiau, pasak gurmanų gardžiausios būna rugsėjo – balandžio mėnesiais.



Reklama



  • Kaip valgyti lazdelėmis?Kaip valgyti lazdelėmis?
    Kinijoje žmonės lazdelėmis naudojasi jau penkis tūkstančius metų. Manoma, kad didis kinų filosofas Konfucijus padarė įtaką lazdelių populiarumui. Kadangi Konfucijus buvo vegetaras, jis manė, kad peiliai primins žmonėms apie skerdyklas ir dėl to juos ...

    Skaityti »

  • Kaip sėdėti prie stalo?Kaip sėdėti prie stalo?
    Sėdėkite tiesiai ir ramiai, nevažinėkite su kėde. Rankas laikykite ne po stalu, o ant jo; nedera stalo ramstyti alkūnėmis ir ant jo užsidrėbti. Jei kaire ranka nevalgote, laikykite ją ant stalo krašto. Kitur, pavyzdžiui ...

    Skaityti »

  • Darbo vietaDarbo vieta
    Kabinete drąsiai galite pakabinti laikrodį ir įmonės kalendorių. Taip pat ant sienų galite iškabinti oficialius organizacijos „aksesuarus“ – licencijas, diplomus, padėkas ar kvalifikaciją patvirtinančius dokumentus ...

    Skaityti »

  • Kaip valgomi mangai?Kaip valgomi mangai?
    Perpjovus prinokusį mangą, būtina jį greitai suvalgyti, nes ilgiau laikomas jis netenka skonio. Mangų, kaip ir kitų tropinių vaisių, nepatartina laikyti šaldytuve. Tačiau tie, kas nemėgsta ...

    Skaityti »

  • Kelionė su vaikaisKelionė su vaikais
    Planuodami dieną atminkit, kad vaikas nepajėgia ilgam sukaupti dėmesio ir greitai pavargsta. Dieną pakaitomis vykite į ekskursiją ir ilsėkitės ...

    Skaityti »

  • Kaip valgomos sraigės?Kaip valgomos sraigės?
    Sraigė iš kiauto išimama žnyplėmis ir tuoj pat valgoma, po to iš kiauto išsiurbiamas prieskoninis sviestas. Sviestu taip pat galima pašlakstyti prancūziško batono arba paprastos baltos duonos riekelę. Taip pat galima sraigės minkštimą padėti į lėkštę, palaistyti prieskoniniu sviestu ...

    Skaityti »

  • Kaip valgomi artišokai?Kaip valgomi artišokai?
    Artišokas – unikalus maistas. Tai ne daržovė ir ne vaisius. Pasirodo tai - gėlė! O tiksliau, daugiametis astrų šeimos žolinis augalas, išoriškai panašus į usnį. Artišokai garsėja vitaminų gausa, beto gerina skrandžio, kepenų ir tulžies pūslės veiklą. Valgomas yra neprasivėręs ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems