Kaip valgyti kinietiškomis lazdelėmis? :: Valgymo etiketo pagrindai

Kiniški bei japoniški restoranai Lietuvoje įgyja vis didesnį populiarumą. Žmonės kasdien ieško ko nors egzotiško, o tokie restoranai egzotikos ieškotojams – tikra atgaiva, nes juose lietuvio akiai neįprasta viskas: nuo interjero elementų iki virtuvės. Tačiau prieš einant į tokį restoraną vertėtų žinoti pagrindines valgymo lazdelėmis ypatybes, nes šiuose restoranuose peilių bei šakučių nėra.

Kinijoje žmonės lazdelėmis naudojasi jau penkis tūkstančius metų. Manoma, kad didis kinų filosofas Konfucijus padarė įtaką lazdelių populiarumui. Kadangi Konfucijus buvo vegetaras, jis manė, kad peiliai primins žmonėms apie skerdyklas ir dėl to juos per žiauru naudoti kaip stalo įrankius.

Lazdelės – tai du ilgi pagaliukai, dažniausiai gaminami iš bambuko, ypač Pietų Kinijoje paplitusios, būtent bambukinės lazdelės. Japonijoje labai populiarios medinės. Šventėms skiriamos dažniausiai yra lakuotos ir gausiai dekoruotos. Pastaruoju metu paplito ir vienkartinės lazdelės waribashi, kurios išskiriamos prieš pat valgant, o pavalgius yra išmetamos. Korėjoje naudojamos metalinės valgymo lazdelės.

Viduramžiais buvo populiarios sidabrinės lazdelės, nes buvo manoma, kad prisilietusios prie nuodingo maisto jos pakeičia spalvą. Kartais lazdelės tampa net meno kūriniais, pagamintais iš aukso ir graviruotais sidabru arba meniškai išraižytos. Lazdelės valgyti maistui naudojamos ne visuose Azijos kraštuose. Indijoje, Indonezijoje, Malaizijoje, Filipinuose, Tailande ir Centrinėje Azijoje žmonės tradiciškai valgė rankomis.

Serviruojant stalą lazdelės dedamos ant specialių padėkliukų.

Kinietiškos lazdelės – svarbus Kiniečių kultūros atributas. Šis Kiniečių virtuvės įrankis yra logiškas sprendimas, kai pagamintas kąsnio dydžio maistas turi būti suvalgomas greitai kol atšals. Beje, kinietiškos lazdelės yra puikus įrankis renkant kiekvieną atskirą ryžių grūdelį!

Dažniausiai galvojama, kad kai valgoma kinietiškomis lazdelėmis, kad abi lazdelės juda tuo pačiu metu. Tai tik iš dalies tiesa. Viena lazdelė laikoma nejudančiai tarp trečiojo ir ketvirtojo piršto, kai kita lazdelė suspaudžiamas tarp rodančiojo piršto ir nykščio, ir kaip dažniausiai naudojamas pieštukas. Norint patirti nuostabųjį Kiniečių virtuvės skonį, valgyti naudojant Kiniečių lazdeles tiesiog būtina!

Pagrindinės taisyklės, naudojantis lazdelėmis:

• Kai nesinaudojate lazdelėmis ar jau baigėte valgyti, padėkite jas prieš save taip, kad smaigaliai būtų atsukti į kairę;
• Nesmeikite lazdelių į maistą, ypač į ryžius;
• Neimkite savo lazdelėmis maisto tiesiai iš kito žmogaus lazdelių;
• Nepersmeikite savo maisto lazdelėmis;
• Nerodykite lazdelėmis į kitą žmogų ar į daiktą;
• Nemojuokite lazdelėmis;
• Jei jau naudojotės lazdelėmis, imdami maistą iš bendros lėkštės, naudokites bukuoju jų galu.

Išmokti lazdelėmis naudotis, tikrai nėra taip sudėtinga, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Pati išbandžiau... pirmą gabaliukas aišku iškrito, antras, trečias t.p. bet poto puikiai sekės :) Tereikia tik noro ir birių ryžių lėkštės..

1. Padėkite vieną lazdelę ant trečiojo ir ketvirtojo piršto ir nykščio viršuje per viduriuką lazdelės.
2. Kitą lazdelę laikykite ant rodančiojo ir viduriniojo pirštų, naudojant nykščio galiuką norint išlaikyti lazdelę vietoje.
3. Išlyginkite lazdeles. Maistą imkite judinant viršutinę lazdelę, o apatinė lazdelė lieka visą laiką stabilioje padėtyje.



Reklama



  • AtsisveikinimasAtsisveikinimas
    Geriausia, ar tiksliau lietuviškiausia atsisveikinti senu lietuvišku žodžiu sudiev! arba trumpesne jo forma sudie! Šis senas lietuviškas atsisveikinimo žodis tvirtai įsišaknijęs ...

    Skaityti »

  • Galvos linktelėjimasGalvos linktelėjimas
    Sveikindamasis gatvėje vyras lengvai linktelėdamas nusivožia skrybėlę ir laiko ją maždaug pečių aukštyje. Žieminės kepurės ar beretės nusimauti nereikia, pakanka linktelti. Šaukti sutiktąjį ar garsiai jį sveikinti nederėtų ...

    Skaityti »

  • Servetėlių lankstymasServetėlių lankstymas
    Servetėlės – neatskiriama vaišių stalo dekoravimo dalis. Serviravimui gali būti naudojamos tiek lininės, tiek medvilninės, tiek popierinės ar audinio pakaitalo servetėlės. Jos stalui gali suteikti ...

    Skaityti »

  • Gėrimų meniuGėrimų meniu
    Pilant vyną butelis neturi liestis su taure. Įgudimo reikalaujantis vyno kaklu tekančių lašų sustabdymas palengvės į butelio kaklelį įstačius varvėjimą stabdantį Drop-stop plastiko gabalėlį ...

    Skaityti »

  • Kelionė su vaikaisKelionė su vaikais
    Planuodami dieną atminkit, kad vaikas nepajėgia ilgam sukaupti dėmesio ir greitai pavargsta. Dieną pakaitomis vykite į ekskursiją ir ilsėkitės ...

    Skaityti »

  • Derybų etiketasDerybų etiketas
    Derybos – tai bendravimo procesas, kurio metu partneriai, remdamiesi skirtingomis pozicijomis ir tikslais, siekia rasti vieną visas besitariančias šalis patenkinantį sprendimą ar sutartį ...

    Skaityti »

  • Koks turi būti pranešimo stilius ir dydis?Koks turi būti pranešimo stilius ir dydis?
    Pranešimo stilius visuomet turi būti konkretus, tai arba užklausa arba atsakymas, arba informacija. Jei tai užklausa, tai stilius turėtų būti toks, kad korespondentas galėtų apsieiti ...

    Skaityti »

  • Elgesys prie staloElgesys prie stalo
    Nesėskite, kol neatsisėdo moterys arba kol šeimininkė ar šeimininkas nepakvies sėstis. Jei ant stalo yra sudėtos kortelės su pavardėmis, reikia sėstis ten, kur nurodyta ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems