Kaip valgyti kinietiškomis lazdelėmis? :: Valgymo etiketo pagrindai

Kiniški bei japoniški restoranai Lietuvoje įgyja vis didesnį populiarumą. Žmonės kasdien ieško ko nors egzotiško, o tokie restoranai egzotikos ieškotojams – tikra atgaiva, nes juose lietuvio akiai neįprasta viskas: nuo interjero elementų iki virtuvės. Tačiau prieš einant į tokį restoraną vertėtų žinoti pagrindines valgymo lazdelėmis ypatybes, nes šiuose restoranuose peilių bei šakučių nėra.

Kinijoje žmonės lazdelėmis naudojasi jau penkis tūkstančius metų. Manoma, kad didis kinų filosofas Konfucijus padarė įtaką lazdelių populiarumui. Kadangi Konfucijus buvo vegetaras, jis manė, kad peiliai primins žmonėms apie skerdyklas ir dėl to juos per žiauru naudoti kaip stalo įrankius.

Lazdelės – tai du ilgi pagaliukai, dažniausiai gaminami iš bambuko, ypač Pietų Kinijoje paplitusios, būtent bambukinės lazdelės. Japonijoje labai populiarios medinės. Šventėms skiriamos dažniausiai yra lakuotos ir gausiai dekoruotos. Pastaruoju metu paplito ir vienkartinės lazdelės waribashi, kurios išskiriamos prieš pat valgant, o pavalgius yra išmetamos. Korėjoje naudojamos metalinės valgymo lazdelės.

Viduramžiais buvo populiarios sidabrinės lazdelės, nes buvo manoma, kad prisilietusios prie nuodingo maisto jos pakeičia spalvą. Kartais lazdelės tampa net meno kūriniais, pagamintais iš aukso ir graviruotais sidabru arba meniškai išraižytos. Lazdelės valgyti maistui naudojamos ne visuose Azijos kraštuose. Indijoje, Indonezijoje, Malaizijoje, Filipinuose, Tailande ir Centrinėje Azijoje žmonės tradiciškai valgė rankomis.

Serviruojant stalą lazdelės dedamos ant specialių padėkliukų.

Kinietiškos lazdelės – svarbus Kiniečių kultūros atributas. Šis Kiniečių virtuvės įrankis yra logiškas sprendimas, kai pagamintas kąsnio dydžio maistas turi būti suvalgomas greitai kol atšals. Beje, kinietiškos lazdelės yra puikus įrankis renkant kiekvieną atskirą ryžių grūdelį!

Dažniausiai galvojama, kad kai valgoma kinietiškomis lazdelėmis, kad abi lazdelės juda tuo pačiu metu. Tai tik iš dalies tiesa. Viena lazdelė laikoma nejudančiai tarp trečiojo ir ketvirtojo piršto, kai kita lazdelė suspaudžiamas tarp rodančiojo piršto ir nykščio, ir kaip dažniausiai naudojamas pieštukas. Norint patirti nuostabųjį Kiniečių virtuvės skonį, valgyti naudojant Kiniečių lazdeles tiesiog būtina!

Pagrindinės taisyklės, naudojantis lazdelėmis:

• Kai nesinaudojate lazdelėmis ar jau baigėte valgyti, padėkite jas prieš save taip, kad smaigaliai būtų atsukti į kairę;
• Nesmeikite lazdelių į maistą, ypač į ryžius;
• Neimkite savo lazdelėmis maisto tiesiai iš kito žmogaus lazdelių;
• Nepersmeikite savo maisto lazdelėmis;
• Nerodykite lazdelėmis į kitą žmogų ar į daiktą;
• Nemojuokite lazdelėmis;
• Jei jau naudojotės lazdelėmis, imdami maistą iš bendros lėkštės, naudokites bukuoju jų galu.

Išmokti lazdelėmis naudotis, tikrai nėra taip sudėtinga, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Pati išbandžiau... pirmą gabaliukas aišku iškrito, antras, trečias t.p. bet poto puikiai sekės :) Tereikia tik noro ir birių ryžių lėkštės..

1. Padėkite vieną lazdelę ant trečiojo ir ketvirtojo piršto ir nykščio viršuje per viduriuką lazdelės.
2. Kitą lazdelę laikykite ant rodančiojo ir viduriniojo pirštų, naudojant nykščio galiuką norint išlaikyti lazdelę vietoje.
3. Išlyginkite lazdeles. Maistą imkite judinant viršutinę lazdelę, o apatinė lazdelė lieka visą laiką stabilioje padėtyje.



Reklama



  • Pokalbis dėl darboPokalbis dėl darbo
    Didžiausią įspūdį kitam žmogui padarome per pirmąsias 17 sekundžių, taip rašo mokslininkai, tad išvaizda bei apranga turėtų būti tvarkinga, idealiausia pastelinių spalvų, ryškių spalvų rekomenduotina vengti, oficialus kostiumas - pats tas, šiek tiek reikėtų atsižvelgti ir į būsimo darbo pobūdį, pasidomėti kokia tvarka ...

    Skaityti »

  • Vakariniai sėdimi priėmimaiVakariniai sėdimi priėmimai
    ... tai gali būti kviestiniai pietūs, kviestinė vakarienė, arbatėlė, ponių kava, žurfiskas.

    Skaityti »

  • Kada įteikti dovaną?Kada įteikti dovaną?
    Dažnam kyla klausimas kada įteikti? Prieš nusivilkdami paltą ar jį jau pasikabinę? O kur dėti dovaną, kol rengiamės ar šukuojamės, ir ką tuo metu priversti veikti ...

    Skaityti »

  • Servetėlės stalo dekoravime!Servetėlės stalo dekoravime!
    .. tai rinktinis nuotraukų rinkinukas, nuolat bus papildomas naujomis, orginaliomis nuotraukomis. Stalo servetėlės neatsiejama dalis stalo serviravime, jos suteikia stalui puošnumo bei savotiškos elegancijos ...

    Skaityti »

  • Elektroninio pašto priedų etiketasElektroninio pašto priedų etiketas
    Pašto priedų persiuntimas - tai išskirtinė situacija, kuria naudojamasi tik kraštutiniu atveju. Iš to sektų, kad pirmo kreipimosi į nepažystamą asmenį metu, laiškas kategoriškai turi būti be priedų...

    Skaityti »

  • Kaip valgoma duona?Kaip valgoma duona?
    Pasirodo, kvietinių miltų duonelę, kaip ir prancūzišką batoną, derėtų laužyti, o ne raikyti. Sviestu ji taip pat netepama. Laužiant gabaliuką po gabaliuko ji valgoma, pavyzdžiui, su sriuba ...

    Skaityti »

  • Kaip ieškoti darbo?Kaip ieškoti darbo?
    Nors darbo ieškojimas galėtų būti nuostabus, nuotykių kupinas laikas, daugeliui tai prilygsta apsilankymui pas stomatologą, nes sukelia nemažą nervinę įtampą. Baisiausia, kad jus tirs ir vertins, gal net ...

    Skaityti »

  • Stalo indaiStalo indai
    Pagal savo funkcijas ir naudojimo ypatumus indai ir stalo įrankiai gali būti įvairiai skirstomi, tačiau paprasčiausias būdas, apibrėžiantis naudojimo galimybes ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems