Kaip valgyti kinietiškomis lazdelėmis? :: Valgymo etiketo pagrindai

Kiniški bei japoniški restoranai Lietuvoje įgyja vis didesnį populiarumą. Žmonės kasdien ieško ko nors egzotiško, o tokie restoranai egzotikos ieškotojams – tikra atgaiva, nes juose lietuvio akiai neįprasta viskas: nuo interjero elementų iki virtuvės. Tačiau prieš einant į tokį restoraną vertėtų žinoti pagrindines valgymo lazdelėmis ypatybes, nes šiuose restoranuose peilių bei šakučių nėra.

Kinijoje žmonės lazdelėmis naudojasi jau penkis tūkstančius metų. Manoma, kad didis kinų filosofas Konfucijus padarė įtaką lazdelių populiarumui. Kadangi Konfucijus buvo vegetaras, jis manė, kad peiliai primins žmonėms apie skerdyklas ir dėl to juos per žiauru naudoti kaip stalo įrankius.

Lazdelės – tai du ilgi pagaliukai, dažniausiai gaminami iš bambuko, ypač Pietų Kinijoje paplitusios, būtent bambukinės lazdelės. Japonijoje labai populiarios medinės. Šventėms skiriamos dažniausiai yra lakuotos ir gausiai dekoruotos. Pastaruoju metu paplito ir vienkartinės lazdelės waribashi, kurios išskiriamos prieš pat valgant, o pavalgius yra išmetamos. Korėjoje naudojamos metalinės valgymo lazdelės.

Viduramžiais buvo populiarios sidabrinės lazdelės, nes buvo manoma, kad prisilietusios prie nuodingo maisto jos pakeičia spalvą. Kartais lazdelės tampa net meno kūriniais, pagamintais iš aukso ir graviruotais sidabru arba meniškai išraižytos. Lazdelės valgyti maistui naudojamos ne visuose Azijos kraštuose. Indijoje, Indonezijoje, Malaizijoje, Filipinuose, Tailande ir Centrinėje Azijoje žmonės tradiciškai valgė rankomis.

Serviruojant stalą lazdelės dedamos ant specialių padėkliukų.

Kinietiškos lazdelės – svarbus Kiniečių kultūros atributas. Šis Kiniečių virtuvės įrankis yra logiškas sprendimas, kai pagamintas kąsnio dydžio maistas turi būti suvalgomas greitai kol atšals. Beje, kinietiškos lazdelės yra puikus įrankis renkant kiekvieną atskirą ryžių grūdelį!

Dažniausiai galvojama, kad kai valgoma kinietiškomis lazdelėmis, kad abi lazdelės juda tuo pačiu metu. Tai tik iš dalies tiesa. Viena lazdelė laikoma nejudančiai tarp trečiojo ir ketvirtojo piršto, kai kita lazdelė suspaudžiamas tarp rodančiojo piršto ir nykščio, ir kaip dažniausiai naudojamas pieštukas. Norint patirti nuostabųjį Kiniečių virtuvės skonį, valgyti naudojant Kiniečių lazdeles tiesiog būtina!

Pagrindinės taisyklės, naudojantis lazdelėmis:

• Kai nesinaudojate lazdelėmis ar jau baigėte valgyti, padėkite jas prieš save taip, kad smaigaliai būtų atsukti į kairę;
• Nesmeikite lazdelių į maistą, ypač į ryžius;
• Neimkite savo lazdelėmis maisto tiesiai iš kito žmogaus lazdelių;
• Nepersmeikite savo maisto lazdelėmis;
• Nerodykite lazdelėmis į kitą žmogų ar į daiktą;
• Nemojuokite lazdelėmis;
• Jei jau naudojotės lazdelėmis, imdami maistą iš bendros lėkštės, naudokites bukuoju jų galu.

Išmokti lazdelėmis naudotis, tikrai nėra taip sudėtinga, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Pati išbandžiau... pirmą gabaliukas aišku iškrito, antras, trečias t.p. bet poto puikiai sekės :) Tereikia tik noro ir birių ryžių lėkštės..

1. Padėkite vieną lazdelę ant trečiojo ir ketvirtojo piršto ir nykščio viršuje per viduriuką lazdelės.
2. Kitą lazdelę laikykite ant rodančiojo ir viduriniojo pirštų, naudojant nykščio galiuką norint išlaikyti lazdelę vietoje.
3. Išlyginkite lazdeles. Maistą imkite judinant viršutinę lazdelę, o apatinė lazdelė lieka visą laiką stabilioje padėtyje.



Reklama



  • Kaip valgomi ličiai?Kaip valgomi ličiai?
    Ličiai – tai apvalūs ar kiek ovalūs slyvos dydžio (apie 3 cm diametro) vaisiai. Jų apyvaisį gaubia rausvas, kartais ryškiai raudonas, o nokstant iki rudumo patamsėjantis kietokas, tačiau lengvai nuimamas lukštas. Vaisiai susitelkę kekėmis ...

    Skaityti »

  • Kaip prisistatyti?Kaip prisistatyti?
    ... tarpusavio santykiai prasideda, būtent pristatymu ar prisistatymu, tai yra, susipažinimu. Tą padaryti ne visada paprasta – daug kas priklauso nuo papročių, tradicijų ...

    Skaityti »

  • Kaip sėdėti prie stalo?Kaip sėdėti prie stalo?
    Sėdėkite tiesiai ir ramiai, nevažinėkite su kėde. Rankas laikykite ne po stalu, o ant jo; nedera stalo ramstyti alkūnėmis ir ant jo užsidrėbti. Jei kaire ranka nevalgote, laikykite ją ant stalo krašto. Kitur, pavyzdžiui ...

    Skaityti »

  • Kaip valgomi pyragai?Kaip valgomi pyragai?
    Specialia šakute pyragams valgomi visi sausi pyragai, taip pat kreminiai ir citrininiai ir kiti vyniotiniai. Norintys pyragus mirkyti į kavą arba šokoladą gali tai ramiai daryti pirštais, nes šiuo atveju naudotis šakute ne visai patogu ...

    Skaityti »

  • El. pašto etiketo subtilybėsEl. pašto etiketo subtilybės
    ...siunčiant pranešimą šimtams ar daugiau žmonių jau reikia kai ką apgalvoti. Aišku, lengviausia surašyti visus el.pašto adresus į To laukelį (ką dažnai žmonės ir daro). Tačiau STOP...

    Skaityti »

  • Vizitinės kortelės svarbaVizitinės kortelės svarba
    Išvaizdi ir tinkamai įteikta vizitinė kortelė palieka gerą įspūdį. Mes turime žinoti, kada ją įteikti, kada parodyti iniciatyvą arba kaip deramai pasikeisti vizitinėmis kortelėmis, kokia turėtų būti informacija vizitinėje kortelėje. Dažniausiai jomis keičiamasi vykstant dalykiniams pokalbiams ...

    Skaityti »

  • Kaip mandagiai kalbėti telefonu?Kaip mandagiai kalbėti telefonu?
    Sunku įsivaizduoti šiandieninį gyvenimą be telefono. Telefonas tapo populiariausia ryšių priemone, padedančia žmonėms jų kasdieniniame darbe ir asmeniniame gyvenime. Telefonu žmonės ne tik palaiko ryšius, bet ir moko, auklėja ...

    Skaityti »

  • Kaip valgoma žuvis?Kaip valgoma žuvis?
    Žuvį galima valgyti dvejomis šakutėmis arba specialia žuvies šakute ir peiliu. Virta žuvis valgoma etapais: įpjauti nugaros odą nuo galvos iki uodegos ir atskirti mėsą nuo nugaros ašakų ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems