Kaip valgyti kinietiškomis lazdelėmis? :: Valgymo etiketo pagrindai

Kiniški bei japoniški restoranai Lietuvoje įgyja vis didesnį populiarumą. Žmonės kasdien ieško ko nors egzotiško, o tokie restoranai egzotikos ieškotojams – tikra atgaiva, nes juose lietuvio akiai neįprasta viskas: nuo interjero elementų iki virtuvės. Tačiau prieš einant į tokį restoraną vertėtų žinoti pagrindines valgymo lazdelėmis ypatybes, nes šiuose restoranuose peilių bei šakučių nėra.

Kinijoje žmonės lazdelėmis naudojasi jau penkis tūkstančius metų. Manoma, kad didis kinų filosofas Konfucijus padarė įtaką lazdelių populiarumui. Kadangi Konfucijus buvo vegetaras, jis manė, kad peiliai primins žmonėms apie skerdyklas ir dėl to juos per žiauru naudoti kaip stalo įrankius.

Lazdelės – tai du ilgi pagaliukai, dažniausiai gaminami iš bambuko, ypač Pietų Kinijoje paplitusios, būtent bambukinės lazdelės. Japonijoje labai populiarios medinės. Šventėms skiriamos dažniausiai yra lakuotos ir gausiai dekoruotos. Pastaruoju metu paplito ir vienkartinės lazdelės waribashi, kurios išskiriamos prieš pat valgant, o pavalgius yra išmetamos. Korėjoje naudojamos metalinės valgymo lazdelės.

Viduramžiais buvo populiarios sidabrinės lazdelės, nes buvo manoma, kad prisilietusios prie nuodingo maisto jos pakeičia spalvą. Kartais lazdelės tampa net meno kūriniais, pagamintais iš aukso ir graviruotais sidabru arba meniškai išraižytos. Lazdelės valgyti maistui naudojamos ne visuose Azijos kraštuose. Indijoje, Indonezijoje, Malaizijoje, Filipinuose, Tailande ir Centrinėje Azijoje žmonės tradiciškai valgė rankomis.

Serviruojant stalą lazdelės dedamos ant specialių padėkliukų.

Kinietiškos lazdelės – svarbus Kiniečių kultūros atributas. Šis Kiniečių virtuvės įrankis yra logiškas sprendimas, kai pagamintas kąsnio dydžio maistas turi būti suvalgomas greitai kol atšals. Beje, kinietiškos lazdelės yra puikus įrankis renkant kiekvieną atskirą ryžių grūdelį!

Dažniausiai galvojama, kad kai valgoma kinietiškomis lazdelėmis, kad abi lazdelės juda tuo pačiu metu. Tai tik iš dalies tiesa. Viena lazdelė laikoma nejudančiai tarp trečiojo ir ketvirtojo piršto, kai kita lazdelė suspaudžiamas tarp rodančiojo piršto ir nykščio, ir kaip dažniausiai naudojamas pieštukas. Norint patirti nuostabųjį Kiniečių virtuvės skonį, valgyti naudojant Kiniečių lazdeles tiesiog būtina!

Pagrindinės taisyklės, naudojantis lazdelėmis:

• Kai nesinaudojate lazdelėmis ar jau baigėte valgyti, padėkite jas prieš save taip, kad smaigaliai būtų atsukti į kairę;
• Nesmeikite lazdelių į maistą, ypač į ryžius;
• Neimkite savo lazdelėmis maisto tiesiai iš kito žmogaus lazdelių;
• Nepersmeikite savo maisto lazdelėmis;
• Nerodykite lazdelėmis į kitą žmogų ar į daiktą;
• Nemojuokite lazdelėmis;
• Jei jau naudojotės lazdelėmis, imdami maistą iš bendros lėkštės, naudokites bukuoju jų galu.

Išmokti lazdelėmis naudotis, tikrai nėra taip sudėtinga, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Pati išbandžiau... pirmą gabaliukas aišku iškrito, antras, trečias t.p. bet poto puikiai sekės :) Tereikia tik noro ir birių ryžių lėkštės..

1. Padėkite vieną lazdelę ant trečiojo ir ketvirtojo piršto ir nykščio viršuje per viduriuką lazdelės.
2. Kitą lazdelę laikykite ant rodančiojo ir viduriniojo pirštų, naudojant nykščio galiuką norint išlaikyti lazdelę vietoje.
3. Išlyginkite lazdeles. Maistą imkite judinant viršutinę lazdelę, o apatinė lazdelė lieka visą laiką stabilioje padėtyje.



Reklama



  • Stalo serviravimasStalo serviravimas
    Dėliojant įrankius kotelių galai sulyginami su pagrindinės lėkštės apatiniu kraštu. Vidurinė įrankių pora gali būti pastumiama šiek tiek atokiau nuo stalo briaunos negu kitos ...

    Skaityti »

  • Dovanos - lauktuvėsDovanos - lauktuvės
    ... neturi būti brangios, prašmatnios, užtenka ir vienos gėlės, gėlių puokštelės arba šiaip mielos smulkmenos. Dažnai, kaip lauktuvės nešama pačių padaryti daiktai ...

    Skaityti »

  • Etiketo subtilybės NiujorkeEtiketo subtilybės Niujorke
    ...susiraskite gerą advokatą. Jokie rimtesni sandėriai Niujorke nevyksta vien tik rankų paspaudimu. Būkite itin korektiškas kolegų atžvilgiu: Niujorke lengva būti apkaltintam rasine, religine ar kultūrine diskriminacija...

    Skaityti »

  • Kaip prisistatyti?Kaip prisistatyti?
    ... tarpusavio santykiai prasideda, būtent pristatymu ar prisistatymu, tai yra, susipažinimu. Tą padaryti ne visada paprasta – daug kas priklauso nuo papročių, tradicijų ...

    Skaityti »

  • Kaip elgtis prie stalo?Kaip elgtis prie stalo?
    Nesėskite, kol neatsisėdo moterys arba kol šeimininkė ar šeimininkas nepakvies sėstis. Jei ant stalo yra sudėtos kortelės su pavardėmis, reikia sėstis ten, kur nurodyta ...

    Skaityti »

  • Kaip sakyti tostus?Kaip sakyti tostus?
    Pirmą tostą paprastai sako pobūvio ar priėmimo šeimininkas, nors tai gali daryti ir šeimininkė. Tostas skiriamas garbei svečio, atvykusio iš kitur, arba šeimos nario, švenčiančio iškilmingą šventę (gimimo dieną, jubiliejų ir t.t.). Taip pat ...

    Skaityti »

  • Valgomųjų įrankių komplektaiValgomųjų įrankių komplektai
    Pagal savo funkcijas ir naudojimo ypatumus indai ir stalo įrankiai gali būti įvairiai skirstomi, tačiau paprasčiausias būdas, apibrėžiantis naudojimo galimybes, - skirti į paprastą valgomųjų įrankių komplektą ir didįjį valgomųjų įrankių komplektą ...

    Skaityti »

  • Kaip valgoma pica?Kaip valgoma pica?
    Visi kulinarijos autoritetai sutaria vieningai: pica pjaustoma kaip pyragas, trikampiai gabalėliai išdėliojami į lėkštes ir valgomi rankomis, pradedant ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems