Kaip valgomas upėtakis? :: Valgymo etiketo pagrindai

Tai populiariausia žuvis tarp gurmanų.

Natūraliomis sąlygomis užaugintą upėtakį galima atapažinti pagal raudonus ir geltonus taškus ant žvynų. Jei lėkštėje guli visas upėtakis, valgyti jį derėtų taip:

1. Po žuvies žiaunomis esantys žandukai patys savaime yra gardus kąsnelis. Jie išimami žuviai skirtu peiliu, lengvai paspaudžiant jo kotelį, ir suvalgomi. Paskui pašalinami pelekai: viršutinis, apatinis ir uodegos. Jie sudedami į atskirą lėkštę kaulams. Į tą pačią lėkštę dedama ir žuvies oda, jeigu kliento pasirinktas upėtakis iš žuvų veisyklos.

2. Peilio ašmenimis daromas pjūvis per visą nugarkaulio ilgį ir dar vienas - žemiau žiaunų prie galvos, bet nelabai gilus, kad kiek vėliau būtų galima ištraukti galvą kartu su nugarkauliu. Dabar reikia peiliu žuviai atsargiai atskirti odą, stengiantis jos nepažeisti.

3. Dabar filė galima atskirti nuo kaulų ir švelniai patraukti į šalį, o nugarkaulį kartu su galva išimti, pradedant nuo uodegos (apatinės filė dalies), ir sudėti į lėkštę kaulams.

4. Likusi filė dalis apverčiama per nugarėlę taip, kad upėtakio pilvukas būtų viršuje. Oda vėl atsargiai pašalinama, ir abi filė dalys sudedamos taip, kad kartu sudarytų pradinę žuvies formą.

Jei upėtakis keptas, tuomet jo rudai auksinė oda atsargiai nuimama visa, o paskui, atskyrus kaulus, vėl uždedama ant filė.

[valstietis.lt]

Reklama



  • Vakariniai sėdimi priėmimaiVakariniai sėdimi priėmimai
    ... tai gali būti kviestiniai pietūs, kviestinė vakarienė, arbatėlė, ponių kava, žurfiskas.

    Skaityti »

  • Stalo indaiStalo indai
    Pagal savo funkcijas ir naudojimo ypatumus indai ir stalo įrankiai gali būti įvairiai skirstomi, tačiau paprasčiausias būdas, apibrėžiantis naudojimo galimybes ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems