Kaip valgomas upėtakis? :: Valgymo etiketo pagrindai

Tai populiariausia žuvis tarp gurmanų.

Natūraliomis sąlygomis užaugintą upėtakį galima atapažinti pagal raudonus ir geltonus taškus ant žvynų. Jei lėkštėje guli visas upėtakis, valgyti jį derėtų taip:

1. Po žuvies žiaunomis esantys žandukai patys savaime yra gardus kąsnelis. Jie išimami žuviai skirtu peiliu, lengvai paspaudžiant jo kotelį, ir suvalgomi. Paskui pašalinami pelekai: viršutinis, apatinis ir uodegos. Jie sudedami į atskirą lėkštę kaulams. Į tą pačią lėkštę dedama ir žuvies oda, jeigu kliento pasirinktas upėtakis iš žuvų veisyklos.

2. Peilio ašmenimis daromas pjūvis per visą nugarkaulio ilgį ir dar vienas - žemiau žiaunų prie galvos, bet nelabai gilus, kad kiek vėliau būtų galima ištraukti galvą kartu su nugarkauliu. Dabar reikia peiliu žuviai atsargiai atskirti odą, stengiantis jos nepažeisti.

3. Dabar filė galima atskirti nuo kaulų ir švelniai patraukti į šalį, o nugarkaulį kartu su galva išimti, pradedant nuo uodegos (apatinės filė dalies), ir sudėti į lėkštę kaulams.

4. Likusi filė dalis apverčiama per nugarėlę taip, kad upėtakio pilvukas būtų viršuje. Oda vėl atsargiai pašalinama, ir abi filė dalys sudedamos taip, kad kartu sudarytų pradinę žuvies formą.

Jei upėtakis keptas, tuomet jo rudai auksinė oda atsargiai nuimama visa, o paskui, atskyrus kaulus, vėl uždedama ant filė.

[valstietis.lt]

Reklama



  • Vizitinė kortelėVizitinė kortelė
    Išvaizdi ir tinkamai įteikta vizitinė kortelė palieka gerą įspūdį. Dažniausiai jomis keičiamasi vykstant dalykiniams pokalbiams. Kai kuriose šalyse tam skiriamas ypatingas dėmesys ...

    Skaityti »

  • Kaip valgomi spagečiai?Kaip valgomi spagečiai?
    Spagečiai valgomi su šakute ir šaukštu: pastarasis laikomas kairėje rankoje, o šakute pasmeigiama porcija makaronų ir sukama ant dantukų. Kairėje rankoje laikomas šaukštas atstoja lėkštės kraštą. Spagečiai ant šakutės užvyniojami įrėmus į ją šaukštą. Paskui šaukštu ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems