Bendri patarimai, kaip valgyti? :: Valgymo etiketo pagrindai

Stalo etiketas dažniausiai priklauso nuo šalies papročių, tradicijų bei nacionalinės virtuvės ypatumų, tačiau yra ir bendrų taisyklių, kurių laikomasi daugelyje šalių.

• Valgydami dažniausiai naudojamės dviem pagrindiniais įrankiais – šakute ir peiliu. Šakutę visados laikome kairėje rankoje, o peilį dešinėje ašmenimis į lėkštės pusę.

• Nedera valgant įrankiais gestikuliuoti, jais į ką nors rodyti.

• Valgant kai kuriuos patiekalus vietoj peilio naudojame šaukštą, tuomet jis laikomas dešine, o šakutė kaire ranka.

• Paprastus patiekalus, kaip, pavyzdžiui, sriubą valgome naudodamiesi specialiais įrankiais arba tik viena ranka. Tokiu atveju reikėtų prisiminti, kad kairę ranką laikyti ant stalo krašto nedera.

• Sriubos lėkštės naudojamos oficialiems pobūviams. Kadangi sriubai valgyti reikalingas didelis šaukštas, sriubą valgykite iš šaukšto šono, o ne kiškite jį priekiu į burną.

• Sriubos puodeliai su dviem ąselėmis naudojami drebutinėms sriuboms ir sultiniams. Iš tokio puodelio galima ne tik semti šaukštu, bet ir gerti. Jeigu paviršiuje plaukioja daržovės ir kiti priedai, pirma išvalgykite juos šaukštu, o tik paskui gerkite iš puodelio.

• Valgydami, pavyzdžiui, mėsą, atpjauname patiekalo kąsnelį, pasmeigiame šakute ir dedame į burną. Čia svarbiausia taisyklė – maistas į burną dedamas šakute, tik ne peiliu.

• Atsipjovę lėkštėje kąsnį mėsos, žuviems ar paukštienos, pirma jį suvalgykite, tik paskui pjaukite kitą.

• Vyno taures laikykite už kojelės taip, kad ranka nesušildytų vyno.

• Kai šparagai ar grybai pateikiami su skrebučiais, paimkite ir skrebutį.

• Nepilkite padažų ir prieskonių neparagavę patiekalo.

• Druskinės ir pipirinės paprastai padedamos su sidabro ar dramblio kaulo šaukšteliais. Jeigu šaukštelių nėra, druską ar pipirus imkite švaraus peilio galiuku, arba paimkite žiupsnelį, suėmę nykščiu ir smiliumi.

• Jeigu desertas paduodamas taurėse aukštomis kojelėmis ant lekštės, šaukštas paliekamas ant lekštės krašto, bet ne taurelėje net kol valgote desertą. Jeigu desertas pateikiamas kokiame nors dubenėlyje, šaukštą palikite jame arba ant polėkštės.

• Ledai valgomi šaukšteliu, bet jeigu juos pateikia su tinkančiu pyragu, desertas valgomas deserto šaukšteliu ir desertine šakute.

• Prie stalo sėdėkite ir galvą laikykite tiesiai. Nereikėtų baimintis, kad sutepsite baltą staltiesę. Išties neestetiškai atrodo, kai valgoma „nosį įmerkus“ į sriubą.

Keičiantis patiekalams įrankiai imami nuo krašto.

• Jei valgydami norite padaryti pertraukėlę, padėkite stalo įrankius kotais į šalis, tačiau prieš tai apsidairykite, nes kartais ant stalo būna specialus stovelis peiliui.

• Panaudoti įrankiai niekada nepaliekami ant stalo ar puodelyje, bet yra išimtis: jeigu yra didelė sriubos lėkštė, padėta ant polėkštės, šaukštas paliekamas sriubos lėkštėje arba polėkštėje, jei ant jos yra vietos.

• Pabaigę valgyti, įrankius padedate į lėkštės vidurį, peilio ašmenys į vidų, šakutė peiliui iš kairės, dantukais į viršų.

Reklama



  • Kaip sutarti su kolegomis?Kaip sutarti su kolegomis?
    ... kalbėdami su vyresniais už save, aukštesnes pareigas užimančiais žmonėmis, verslo partneriais turime būti itin santūrūs. Jei susiklosčiusios aplinkybės skatina ...

    Skaityti »

  • Kaip valgoma sriuba?Kaip valgoma sriuba?
    Paprastai, sriubos, tiek su tirščiais, tiek be jų, pilamos į gilias lėkštes arba sriubos puodelius. Šaukštas dedamas dešinėje indo pusėje. Sriubos reikėtų pasemti pusę arba du trečdalius šaukšto, nes sklidino šaukšto vargu ar pavyks neišlaistyti. Labai mažai semti neverta ...

    Skaityti »

  • Kaip valgomi kokoso riešutai?Kaip valgomi kokoso riešutai?
    Kokoso riešuto "sudorojimas" nėra pati trumpiausia ir lengviausia užduotis, bet jo skonis yra vertas pastangų! Atidžiai apžiūrėjus viršutinį riešuto galą, galima įžiūrėti tris tamsius taškus - vadinamuosius žiedadulkių ...

    Skaityti »

  • Kvietimų tekstų pavyzdžiaiKvietimų tekstų pavyzdžiai
    Kvietimai į vestuves, į jubiliejus, gimtadienius bei ofocialūs kvietimai. Ir žinoma keletas žaismingų kvietimų tekstų... Putos alutis ant jaunystės stalo, ir ašara nuplaus rūtelę žalią... Kviečiam kuriant mūsų šeimą, atvykti sudainuot vestuvių dainą...

    Skaityti »

  • Kaip valgomi spagečiai?Kaip valgomi spagečiai?
    Spagečiai valgomi su šakute ir šaukštu: pastarasis laikomas kairėje rankoje, o šakute pasmeigiama porcija makaronų ir sukama ant dantukų. Kairėje rankoje laikomas šaukštas atstoja lėkštės kraštą. Spagečiai ant šakutės užvyniojami įrėmus į ją šaukštą. Paskui šaukštu ...

    Skaityti »

  • Protokolas versleProtokolas versle
    Jei firmos vadovas pamatys, kad esate “protokoliškas“ žmogus, mokate elgtis ir netgi žinote visas etiketo smulkmenas, jus tikrai lydės sėkmė, ir būsit pastebėti. Ir apskritai ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems