Bendri patarimai, kaip valgyti? :: Valgymo etiketo pagrindai

Stalo etiketas dažniausiai priklauso nuo šalies papročių, tradicijų bei nacionalinės virtuvės ypatumų, tačiau yra ir bendrų taisyklių, kurių laikomasi daugelyje šalių.

• Valgydami dažniausiai naudojamės dviem pagrindiniais įrankiais – šakute ir peiliu. Šakutę visados laikome kairėje rankoje, o peilį dešinėje ašmenimis į lėkštės pusę.

• Nedera valgant įrankiais gestikuliuoti, jais į ką nors rodyti.

• Valgant kai kuriuos patiekalus vietoj peilio naudojame šaukštą, tuomet jis laikomas dešine, o šakutė kaire ranka.

• Paprastus patiekalus, kaip, pavyzdžiui, sriubą valgome naudodamiesi specialiais įrankiais arba tik viena ranka. Tokiu atveju reikėtų prisiminti, kad kairę ranką laikyti ant stalo krašto nedera.

• Sriubos lėkštės naudojamos oficialiems pobūviams. Kadangi sriubai valgyti reikalingas didelis šaukštas, sriubą valgykite iš šaukšto šono, o ne kiškite jį priekiu į burną.

• Sriubos puodeliai su dviem ąselėmis naudojami drebutinėms sriuboms ir sultiniams. Iš tokio puodelio galima ne tik semti šaukštu, bet ir gerti. Jeigu paviršiuje plaukioja daržovės ir kiti priedai, pirma išvalgykite juos šaukštu, o tik paskui gerkite iš puodelio.

• Valgydami, pavyzdžiui, mėsą, atpjauname patiekalo kąsnelį, pasmeigiame šakute ir dedame į burną. Čia svarbiausia taisyklė – maistas į burną dedamas šakute, tik ne peiliu.

• Atsipjovę lėkštėje kąsnį mėsos, žuviems ar paukštienos, pirma jį suvalgykite, tik paskui pjaukite kitą.

• Vyno taures laikykite už kojelės taip, kad ranka nesušildytų vyno.

• Kai šparagai ar grybai pateikiami su skrebučiais, paimkite ir skrebutį.

• Nepilkite padažų ir prieskonių neparagavę patiekalo.

• Druskinės ir pipirinės paprastai padedamos su sidabro ar dramblio kaulo šaukšteliais. Jeigu šaukštelių nėra, druską ar pipirus imkite švaraus peilio galiuku, arba paimkite žiupsnelį, suėmę nykščiu ir smiliumi.

• Jeigu desertas paduodamas taurėse aukštomis kojelėmis ant lekštės, šaukštas paliekamas ant lekštės krašto, bet ne taurelėje net kol valgote desertą. Jeigu desertas pateikiamas kokiame nors dubenėlyje, šaukštą palikite jame arba ant polėkštės.

• Ledai valgomi šaukšteliu, bet jeigu juos pateikia su tinkančiu pyragu, desertas valgomas deserto šaukšteliu ir desertine šakute.

• Prie stalo sėdėkite ir galvą laikykite tiesiai. Nereikėtų baimintis, kad sutepsite baltą staltiesę. Išties neestetiškai atrodo, kai valgoma „nosį įmerkus“ į sriubą.

Keičiantis patiekalams įrankiai imami nuo krašto.

• Jei valgydami norite padaryti pertraukėlę, padėkite stalo įrankius kotais į šalis, tačiau prieš tai apsidairykite, nes kartais ant stalo būna specialus stovelis peiliui.

• Panaudoti įrankiai niekada nepaliekami ant stalo ar puodelyje, bet yra išimtis: jeigu yra didelė sriubos lėkštė, padėta ant polėkštės, šaukštas paliekamas sriubos lėkštėje arba polėkštėje, jei ant jos yra vietos.

• Pabaigę valgyti, įrankius padedate į lėkštės vidurį, peilio ašmenys į vidų, šakutė peiliui iš kairės, dantukais į viršų.

Reklama



  • Etiketą atitinkantis stalo serviravimasEtiketą atitinkantis stalo serviravimas
    Dėliojant įrankius kotelių galai sulyginami su pagrindinės lėkštės apatiniu kraštu. Vidurinė įrankių pora gali būti pastumiama šiek tiek atokiau nuo stalo briaunos negu kitos dvi įrankių poros. Jei turime tik užkandžių arba tik pagrindinio patiekalo įrankius, viena jų pora taip ...

    Skaityti »

  • Įmonės vakareliaiĮmonės vakareliai
    Įmonės vakarėlis – tai visų pirma galimybė pasirodyti kolegomis ir vadovybei iš dar nematytos pusės. Atskleisti visas savo gerąsias savybes, kurių darbe parodyti neišeina. Juk daugelis jūsų bendradarbių ...

    Skaityti »

  • Kaip prisistatyti?Kaip prisistatyti?
    ... tarpusavio santykiai prasideda, būtent pristatymu ar prisistatymu, tai yra, susipažinimu. Tą padaryti ne visada paprasta – daug kas priklauso nuo papročių, tradicijų ...

    Skaityti »

  • Vaišės namieVaišės namie
    Anksčiau šeimininkė vaišėms ruošdavosi iki paskutinės akimirkos. Svečiams atvykus, ji jau nusivariusi nuo kojų, suirzusi. Bet tikrasis vargas dar priešaky. Reikia pamerkti gėles – nėra tinkamos vazos! Svečiai velkasi paltus – žinoma, visos pakabos užimtos! Svečiai pasivaišino ...

    Skaityti »

  • Kelionė su draugaisKelionė su draugais
    Kelionėje visi elgiamės nevienodai. Jei planuojate keliauti su vienu ar keliais draugais, atminkit, kad jūsų gali laukti nemalonios staigmenos. Kelionė su draugais yra nepaprastai ...

    Skaityti »

  • Bendri patarimai - kaip valgyti?Bendri patarimai - kaip valgyti?
    Stalo etiketas dažniausiai priklauso nuo šalies papročių, tradicijų bei nacionalinės virtuvės ypatumų, tačiau yra ir bendrų taisyklių, kurių laikomasi daugelyje šalių. Valgydami dažniausiai naudojamės dviem pagrindiniais įrankiais – šakute ir ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems