Kaip kreiptis - Tu ar Jūs? :: Pokalbių etiketo pagrindai
Bendraudami su mažiau pažįstamais ar aukštesnį postą užimančiais žmonėmis, darbo kolegomis, klientais, į juos kreipiamės pagarbiais žodžiais. Mandagumo įvardžiai tu ir jūs. Įvardis Tu turi nelabai senas vartojimo tradicijas. Šis asmeninis įvardis toks lankstus, kad juo galima reikšti ir nuoširdų kreipimąsi į šeimos narius, draugus, bičiulius, ir oficialią pagarbą mažai pažįstamiems ar visai nepažįstamiems žmonėms. Kasdieninis familiarus įvardis tu gali virsti iškilmingu, šventiniu pagarbos bei mandagumo žodžiu.
Mandagumo įvardis Jūs pradėtas vartoti, nusižiūrėjus kaimynų slavų, vokiečių kalbas. Nuo senų laikų kreipimasis į vieną asmenį įvardžiu jūs, reiškė tam tikrą pagarbą, o kartu ir ypatingą mandagumą. Kai kurie kalbos tyrinėtojai teigia, jog įvardžio jūs vartojimas turi gilias tradicijas ir vartojamas pagarbiai kalbant su visai nepažįstamais žmonėmis arba įsižeidus, supykus, juokais. Reikėtų paminėti ir tai, jog tame pačiame pokalbyje, kreipiantis į tą patį asmenį, įvardžių tu ir jūs kaitalioti nevertėtų.
Mandagumo įvardis Jūs derinamas su veiksmažodžių daugiskaitos antruoju asmeniu. Pasakymai Jūs pavargote, Jūs pailsėkite vienodai tinka ir vienam asmeniui, ir keliems asmenims, ir vyrams, ir moterims. Tiktai iš sudurtinio tarinio vardinės dalies galima spręsti, į ką kreipiamasi: Jūs esate visų gerbiamas. Jūs man daug gera esate padariusi.
Įvardžiu pats, pati arba sveikas, -a, kreipiamės į draugus ar bendradarbius, norėdami išvengti stačiokiško tu ir kartu jausdami, kad mandagumo įvardžiai tamsta ar jūs lyg ir perdaug šalti draugiškiems santykiams ar per daug garbės teiktų pašnekovams.
Reklama
Bendravimo įgūdžiai įvairiose situacijose
Kaip įsiterpti į pokalbį? - žmogus nuolat pertraukiantis pašnekovą, kelia susierzinimą. Nors ir kaip norite įsiterpti į pokalbį, nedarykite to. Tai nemandagu kalbančiojo atžvilgiu ...
Skaityti »
Prieskonių indeliai
Prieskonių indeliai turi būti nuolat plaunami ir sausai iššluostomi. Į drėgnus indelius prieskonių pilti griežtai nerekomenduojama. Ypač dėmesį reikia atkreipti į prieskonių indelių skylutes, kurios nuo karšto maisto garų kondensato dažnai užsikiša ...
Skaityti »