Kaip valgomas upėtakis? :: Valgymo etiketo pagrindai

Tai populiariausia žuvis tarp gurmanų.

Natūraliomis sąlygomis užaugintą upėtakį galima atapažinti pagal raudonus ir geltonus taškus ant žvynų. Jei lėkštėje guli visas upėtakis, valgyti jį derėtų taip:

1. Po žuvies žiaunomis esantys žandukai patys savaime yra gardus kąsnelis. Jie išimami žuviai skirtu peiliu, lengvai paspaudžiant jo kotelį, ir suvalgomi. Paskui pašalinami pelekai: viršutinis, apatinis ir uodegos. Jie sudedami į atskirą lėkštę kaulams. Į tą pačią lėkštę dedama ir žuvies oda, jeigu kliento pasirinktas upėtakis iš žuvų veisyklos.

2. Peilio ašmenimis daromas pjūvis per visą nugarkaulio ilgį ir dar vienas - žemiau žiaunų prie galvos, bet nelabai gilus, kad kiek vėliau būtų galima ištraukti galvą kartu su nugarkauliu. Dabar reikia peiliu žuviai atsargiai atskirti odą, stengiantis jos nepažeisti.

3. Dabar filė galima atskirti nuo kaulų ir švelniai patraukti į šalį, o nugarkaulį kartu su galva išimti, pradedant nuo uodegos (apatinės filė dalies), ir sudėti į lėkštę kaulams.

4. Likusi filė dalis apverčiama per nugarėlę taip, kad upėtakio pilvukas būtų viršuje. Oda vėl atsargiai pašalinama, ir abi filė dalys sudedamos taip, kad kartu sudarytų pradinę žuvies formą.

Jei upėtakis keptas, tuomet jo rudai auksinė oda atsargiai nuimama visa, o paskui, atskyrus kaulus, vėl uždedama ant filė.

[valstietis.lt]

Reklama



  • Stalo įrankių išdėstymasStalo įrankių išdėstymas
    Pagrindinė taisyklė – pirma naudoti kraštinius stalo įrankius ir tokia tvarka „eiti” link lėkštės (pietų lėkštės): pirmiausia valgomasis šaukštas, vėliau žuvies peilis su šakute, tada paprastas peilis su šakute ...

    Skaityti »

  • Rankos pabučiavimasRankos pabučiavimas
    Tolimoje praeityje rankos pabučiavimas buvo gan populiarus. Jis buvo pagarbos moteriai ženklas. Vyriškis palinkdavo prie damos rankos, užuot prisitraukęs jos delną ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems