Bendri patarimai, kaip valgyti? :: Valgymo etiketo pagrindai

Stalo etiketas dažniausiai priklauso nuo šalies papročių, tradicijų bei nacionalinės virtuvės ypatumų, tačiau yra ir bendrų taisyklių, kurių laikomasi daugelyje šalių.

• Valgydami dažniausiai naudojamės dviem pagrindiniais įrankiais – šakute ir peiliu. Šakutę visados laikome kairėje rankoje, o peilį dešinėje ašmenimis į lėkštės pusę.

• Nedera valgant įrankiais gestikuliuoti, jais į ką nors rodyti.

• Valgant kai kuriuos patiekalus vietoj peilio naudojame šaukštą, tuomet jis laikomas dešine, o šakutė kaire ranka.

• Paprastus patiekalus, kaip, pavyzdžiui, sriubą valgome naudodamiesi specialiais įrankiais arba tik viena ranka. Tokiu atveju reikėtų prisiminti, kad kairę ranką laikyti ant stalo krašto nedera.

• Sriubos lėkštės naudojamos oficialiems pobūviams. Kadangi sriubai valgyti reikalingas didelis šaukštas, sriubą valgykite iš šaukšto šono, o ne kiškite jį priekiu į burną.

• Sriubos puodeliai su dviem ąselėmis naudojami drebutinėms sriuboms ir sultiniams. Iš tokio puodelio galima ne tik semti šaukštu, bet ir gerti. Jeigu paviršiuje plaukioja daržovės ir kiti priedai, pirma išvalgykite juos šaukštu, o tik paskui gerkite iš puodelio.

• Valgydami, pavyzdžiui, mėsą, atpjauname patiekalo kąsnelį, pasmeigiame šakute ir dedame į burną. Čia svarbiausia taisyklė – maistas į burną dedamas šakute, tik ne peiliu.

• Atsipjovę lėkštėje kąsnį mėsos, žuviems ar paukštienos, pirma jį suvalgykite, tik paskui pjaukite kitą.

• Vyno taures laikykite už kojelės taip, kad ranka nesušildytų vyno.

• Kai šparagai ar grybai pateikiami su skrebučiais, paimkite ir skrebutį.

• Nepilkite padažų ir prieskonių neparagavę patiekalo.

• Druskinės ir pipirinės paprastai padedamos su sidabro ar dramblio kaulo šaukšteliais. Jeigu šaukštelių nėra, druską ar pipirus imkite švaraus peilio galiuku, arba paimkite žiupsnelį, suėmę nykščiu ir smiliumi.

• Jeigu desertas paduodamas taurėse aukštomis kojelėmis ant lekštės, šaukštas paliekamas ant lekštės krašto, bet ne taurelėje net kol valgote desertą. Jeigu desertas pateikiamas kokiame nors dubenėlyje, šaukštą palikite jame arba ant polėkštės.

• Ledai valgomi šaukšteliu, bet jeigu juos pateikia su tinkančiu pyragu, desertas valgomas deserto šaukšteliu ir desertine šakute.

• Prie stalo sėdėkite ir galvą laikykite tiesiai. Nereikėtų baimintis, kad sutepsite baltą staltiesę. Išties neestetiškai atrodo, kai valgoma „nosį įmerkus“ į sriubą.

Keičiantis patiekalams įrankiai imami nuo krašto.

• Jei valgydami norite padaryti pertraukėlę, padėkite stalo įrankius kotais į šalis, tačiau prieš tai apsidairykite, nes kartais ant stalo būna specialus stovelis peiliui.

• Panaudoti įrankiai niekada nepaliekami ant stalo ar puodelyje, bet yra išimtis: jeigu yra didelė sriubos lėkštė, padėta ant polėkštės, šaukštas paliekamas sriubos lėkštėje arba polėkštėje, jei ant jos yra vietos.

• Pabaigę valgyti, įrankius padedate į lėkštės vidurį, peilio ašmenys į vidų, šakutė peiliui iš kairės, dantukais į viršų.

Reklama



  • Kvietimo siuntimasKvietimo siuntimas
    Kvietimus įteikite iki vestuvių likus 1-2 mėnesiams. Nes, kuo anksčiau juos įteiksite, tuo daugiau kviečiamų svečių šventėje dalyvaus, tačiau nederėtų persistengti ir kvietimus išsiųsti labai anksti ...

    Skaityti »

  • Moteriškos aprangos etiketo pagrindaiMoteriškos aprangos etiketo pagrindai
    Apskritai, pagal drabužius galima spręsti apie žmogų, jo grožio sampratą, skonį. Gebėjimas pasirinkti tinkamus drabužius ir mokėjimas juos vilkėti yra tikras menas ...

    Skaityti »

  • Stalo indų kalbaStalo indų kalba
    Ar žinote, kad valgomieji įrankiai taip pat turi savo kalbą, kuri tikrai subtili ir kuria aptarnaujančiajam daug pasakoma. Taigi, kaip valgomaisiais indais restorane paprašyti kad padavėjas pakartotų salotų?

    Skaityti »

  • Kaip valgyti?Kaip valgyti?
    Ar žinote kas yra papaja ir kaip ji kaip valgoma? arba.. kiekvienas esame matę, pvz. avokadą o ar žinote kaip jis valgomas? Beje, o ar žinote, kad avokadas priskiriamas prie uogų ...

    Skaityti »

  • Kaip valgomos sraigės?Kaip valgomos sraigės?
    Sraigė iš kiauto išimama žnyplėmis ir tuoj pat valgoma, po to iš kiauto išsiurbiamas prieskoninis sviestas. Sviestu taip pat galima pašlakstyti prancūziško batono arba paprastos baltos duonos riekelę. Taip pat galima sraigės minkštimą padėti į lėkštę, palaistyti prieskoniniu sviestu ...

    Skaityti »

  • Kaip valgomi žiediniai kopūstai?Kaip valgomi žiediniai kopūstai?
    Žiediniai kopūstai (arba kalafiorai) pagal savo maistinę vertę pirmauja tarp kitų kopūstų rūšių. Jie gali būti įvairių spalvų: balti, geltoni, violetiniai. Žali žiediniai kopūstai yra brokolių ir žiedinių kopūstų hibridai. Juose itin gausu C vitamino, be to turi...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems