Protokolas :: Elgesio etiketo pagrindai

Tarptautinio protokolo sąvoka pasaulinėje literatūroje apibūdinama įvairiai:

Protokolas – vyriausybių ir jų atstovų oficialaus ir neoficialaus bendravimo taisyklių visuma;

Tarptautinis protokolas – visuma visuotinai pripažintų taisyklių ir tradicijų, kuriomis tarpusavio bendravimą grindžia vyriausybės, užsienio reikalų žinybos, diplomatinės atstovybės, oficialūs asmenys ir t.t.

Protokolo pagrindas – tai griežtos taisyklės, reglamentuojančios sutikimų ir palydų tvarką, derybų ar pokalbių vedimą, priėmimų organizavimą, dalykinio susirašinėjimo įforminimą, aprangą ir t.t.

Skiriamos kelios protokolo rūšys:

• Karališkasis protokolas
• Karinis protokolas
• Diplomatinis protokolas
• Tarnybinis protokolas

Daugelis protokolo taisyklių yra identiškos arba sutampa vienoje ar kitoje srityje. Tačiau griežtų protokolo taisyklių laikymuisi didžiausią reikšmę teikia diplomatai ir kiti oficialūs asmenys. Verslininkai taip pat privalo ne tik teoriškai žinoti visas šias taisykles, bet ir be priekaištų vykdyti jas praktinėje veikloje.

Etiketas apima įvairias elgesio formas, mandagumo taisykles. Šiuolaikinio etiketo reikalavimai susiklostė per ilgą žmonių civilizacijos gyvavimą. Etiketas – tai daugelio žmonių kartų patirties rezultatas, tai formalių taisyklių taikymas iš anksto numatytose situacijose. Šios taisyklės vadinamos tarptautinėmis, kadangi jos yra daugiau ar mažiau vienodos visose šalyse.

Išsiaiškinę protokolo ir etiketo apibūdinimus ir jų reikšmę, tarp šių dviejų sąvokų galime rasti tam tikrų panašumų bei skirtumų.

Svarbiausias panašumas būtų tas, kad tiek protokolas, tiek etiketas – tai tam tikros elgesio, mandagumo taisyklės, kurias privalo žinoti žmonės, nenorintys negatyviai išsiskirti iš kitų.

Pagrindinis skirtumas tarp protokolo ir etiketo būtų tas, kad protokolo reikalavimai yra griežti, konkretūs ir be alternatyvos, o etiketas labiau grindžiamas patarimais, kaip geriau, maloniau, tinkamiau...

Žmogus, išmanantis tarptautinio protokolo normas, bet kokioje situacijoje jaučiasi jaukiau, stabiliau. Žinojimas teikia pasitikėjimo savimi, išvaduoja nuo spėlionių, nervinės įtampos. Tam tikros bendravimo bei elgesio taisyklės gyvuoja jau ne vieną amžių, jos yra bandytos perbandytos, tad šiandien nieko naujo nereikia išradinėti – reikia tik įsiminti protokolinio bendravimo normas, ir jo padiktuota mandagumo ir pagarbos kalba leis susišnekėti bet kokioje situacijoje, bet kurioje šalyje.

Reklama



  • Etiketo subtilybės PrancūzijojeEtiketo subtilybės Prancūzijoje
    ...klasikiniu Jungtinėse Valstijose tapęs ženklas okay (viskas gerai) — nykščiu ir smiliumi suriesta „o" raidė, kiti pirštai iškelti aukštyn — prancūzams reiškia „nulis", kitaip tariant, „nieko vertas". "Viskas gerai" jiems yra aukštyn iškeltas nykštys...

    Skaityti »

  • Kokia informacija tūrėtų būti vizitinėje kortelėje?Kokia informacija tūrėtų būti vizitinėje kortelėje?
    Tarnybinėse vizitinėse kortelėse informacija turėtų būti: logotipas arba firmos, įstaigos ar įmonės firminis ženklas. Tekstas: įstaigos ar įmonės pavadinimas, jos veiklą nusakanti...

    Skaityti »

  • Kokį rinktis vyną?Kokį rinktis vyną?
    Vyno žinovai rekomenduoja, prie vaišių stalo vynus gerkite taip: baltąjį vyną prieš raudonąjį; aštraus skonio prieš švelnesnį; sausi prieš saldžius, lengvi prieš sunkius, jaunesnį vyną prieš išlaikytą. Jei daržovės pateikiamos kaip garnyras, tai vynas derinamas prie mėsos, o jei ...

    Skaityti »

  • Furšetas - kas tai?Furšetas - kas tai?
    ... tai patys populiariausi stovimi vakariniai priėmimai ne tik Lietuvoje, bet ir daugelyje kitų šalių. Šio priėmimo metu valgoma tik šakutėmis. Furšeto metu patiekiama ne mažiau gėrimų nei kokteilių vakarėlyje, o užkandžių – kur kas daugiau ...

    Skaityti »

  • Kaip valgoma duona?Kaip valgoma duona?
    Pasirodo, kvietinių miltų duonelę, kaip ir prancūzišką batoną, derėtų laužyti, o ne raikyti. Sviestu ji taip pat netepama. Laužiant gabaliuką po gabaliuko ji valgoma, pavyzdžiui, su sriuba ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems