Kaip elgtis prie stalo? :: Stalo etiketo pagrindai

• Nesėskite, kol neatsisėdo moterys arba kol šeimininkė ar šeimininkas nepakvies sėstis. Jei ant stalo yra sudėtos kortelės su pavardėmis, reikia sėstis ten, kur nurodyta.

• Jei svečiai jau sėdi prie stalo, į pavėlavusį svečią, nors ir labai garbingą, pernelyg daug dėmesio nekreipiama. Prie stalo vėlavimo priežastys neaiškinamos. Pavėlavęs svečias su kitais pasisveikina tik galvos linktelėjimu.

• Nesėskite per toli ar per arti stalo. Atstumas iki stalo – per plaštaką. Ant stalo dedamos tik plaštakos. Nesiremkite į stalą alkūnėmis!

• Neatsukite nugaros kaimynui, per jį nesišnekėkite su kitu asmeniu.

• Vyras daugiausia dėmesio turi rodyti iš dešinės sėdinčiai moteriai, nesvarbu, ar jis jai pristatytas, ar ne.

• Vyrams prie stalo leidžiama atsisagstyti švarką, tačiau kiekvieną kartą atsistojus reikia jį užsisagstyti arba bent rankos judesiu imituoti jo užsagstymą.

• Servetėlės vieta – ant kelių, bet ne po kaklu.

• Išskleisti servetėlę galite tik tada, kai patiekalai jau patiekti visiems svečiams.

• Valgant lūpas reikėtų nušluostyti pamažu, atsargiai, o ne smarkiai jas trinant, be to, ant servetėlės neturėtų likti ryškaus lūpų dažų pėdsako.

• Pavalgius lūpos šluostomos lengvai prispaudžiant servetėlę, o ne smarkiai ja trinant. Panaudota servetėlė kelis kartus perlenkiama ir padedama ant lėkštės.

• Norėdami ką nors paimti nuo stalo, netieskite rankos per kaimyno ar net kelių kaimynų lėkštes. Beto, neprašykite kitų paduoti, jei arti yra padavėjas.

• Neprašykite antro kavos puodelio, jei kiti svečiai dar negavo pirmo.

• Valgydami nesilenkite prie lėkštės, sėdėkite tiesiai. Valgant sriubą jokiu būdu nepakreipkite lėkštės (į save ar nuo savęs), nes sriuba gali išsilieti ant staltiesės. Nesistenkite būtinai pasemti paskutinį sriubos šaukštą ar suvalgyti paskutinį mėsos kąsnelį.

• Jei patiekalas valgomas dviem šakutėmis (virta ar kepta žuvis, omletas), kąsnį į burną galima įsidėti tik dešiniąja šakute.

• Jei patiekalas valgomas dviem šakutėmis (virta ar kepta žuvis, omletas), kąsnį į burną galima įsidėti tik dešiniąja šakute.

• Nekąskite iškart visos duonos riekės, laužykite po gabaliuką. Sviestu tepkite taip pat tik duonos gabaliukus, ne visą riekę.

• Niekada nevalgykite nuo peilio ir juo nedėkite maisto ant šakutės. Neimkite per daug maisto šakute (kad nepasvirtų).

• Suvalgę vaisių ar uogų kauliuką pirmiausia lūpomis jį padėkite ant šakutės ir tik po to nuo jos į lėkštę.

• Ant staltiesės nukritusį valgio gabalėlį pakelkite švaraus peilio galiuku, įsidėkite į savo lėkštę ir suvalgykite. Sutepta staltiesės vieta uždengiama švaria servetėle.

• Suvalgius šaltuosius ar karštuosius patiekalus, šakutė ir peilis dedami ant lėkštės vienas greta kito kotais į dešinę 45? kampu stalo krašto atžvilgiu.

• Jei netyčia iškrenta šakutė ar peilis, nederėtų lįsti po stalu jų ieškoti. Neatkreipdami svečių dėmesio, paprašykite šeimininko ar patarnautojo kito įrankio.

• Jei netyčia sudaužėte taurę, mandagiai atsiprašykite, tačiau „neatgailaukite“, nesisiūlykite nupirkti tokią pačią ar net gražesnę.

• Jei kuo nors apipylėte užstalės kaimyną, atsiprašykite jo, bet nepulkite apipiltojo šluostyti. Ypatingais atvejais, kai reikia šeimininkės pagalbos, atsiprašykite ir jos.

• Geriant, stenkitės lūpų dažais neištepti taurių.

• Nekritikuokite nieko, kas patiekiama ant stalo.

• Šeimininkai turėtų žinoti, kad jie neturėtų baigti valgyti anksčiau už svečius, o ypač paskutinio patiekalo.


Taip pat nederėtų prie stalo:

• Kramtyti nagų.

• Čepsėti.

• Krapštyti nosį.

• Kuždėtis su stalo kaimynu ar šnabždėti ranka prisidengus burną.

• Brūžinti ar baladotis kojomis ar barbenti pirštais ar stalo įrankiais.

• Kramtyti kramtomąją gumą.

• Riaugėti.

• Kalbėtis mobiliuoju telefonu (tik kraštutiniu atveju).

• Šukuotis ar dažytis.

• Rūkyti (nebent stovi peleninė bei niekas neprieštarauja).

Reklama



  • Gėrimų meniuGėrimų meniu
    Pilant vyną butelis neturi liestis su taure. Įgudimo reikalaujantis vyno kaklu tekančių lašų sustabdymas palengvės į butelio kaklelį įstačius varvėjimą stabdantį Drop-stop plastiko gabalėlį ...

    Skaityti »

  • Darbo vietaDarbo vieta
    Kabinete drąsiai galite pakabinti laikrodį ir įmonės kalendorių. Taip pat ant sienų galite iškabinti oficialius organizacijos „aksesuarus“ – licencijas, diplomus, padėkas ar kvalifikaciją patvirtinančius dokumentus ...

    Skaityti »

  • Stalo kortelėsStalo kortelės
    Pirmiausia stalo kortelės padės išvengti nesusipratimų kuriam svečiui kurioje vietoje sėstis, stalo kortelių pagalba galėsite bendrų pomėgių, panašaus amžiaus svečius susodinti šalia. Taip pat galėsite toliau vieną nuo kito pasodinti svečius, kurie tarpusavyje nesutaria. Ir, be ...

    Skaityti »

  • Kaip išrinkti dovaną?Kaip išrinkti dovaną?
    Subtiliai pasirinktos dovanos padeda palaikyti gerus asmeninius ir dalykinius santykius. Norint išrinkti tinkamą dovaną nebūtina išleisti daug pinigų. Daug labiau ...

    Skaityti »

  • Patarimai skrendantiems lėktuvuPatarimai skrendantiems lėktuvu
    Savo šiukšles lėktuve sukraukite į maišus, kuriuos išdalina stiuardesės reiso pabaigoje, o laikraščius tvarkingai sudėkite ant sėdynės. Išlipdami iš lėktuvo keliais žodžiais padėkokite stiuardesei ...

    Skaityti »

  • Kaip valgoma žuvis?Kaip valgoma žuvis?
    Žuvį galima valgyti dvejomis šakutėmis arba specialia žuvies šakute ir peiliu. Virta žuvis valgoma etapais: įpjauti nugaros odą nuo galvos iki uodegos ir atskirti mėsą nuo nugaros ašakų ...

    Skaityti »

  • Stalo serviravimasStalo serviravimas
    Dėliojant įrankius kotelių galai sulyginami su pagrindinės lėkštės apatiniu kraštu. Vidurinė įrankių pora gali būti pastumiama šiek tiek atokiau nuo stalo briaunos negu kitos ...

    Skaityti »

  • Valgomųjų įrankių komplektaiValgomųjų įrankių komplektai
    Pagal savo funkcijas ir naudojimo ypatumus indai ir stalo įrankiai gali būti įvairiai skirstomi, tačiau paprasčiausias būdas, apibrėžiantis naudojimo galimybes, - skirti į paprastą valgomųjų įrankių komplektą ir didįjį valgomųjų įrankių komplektą ...

    Skaityti »

  • Derybų etiketasDerybų etiketas
    Derybos – tai bendravimo procesas, kurio metu partneriai, remdamiesi skirtingomis pozicijomis ir tikslais, siekia rasti vieną visas besitariančias šalis patenkinantį sprendimą ar sutartį ...

    Skaityti »

  • Stalo įrankių paskirtisStalo įrankių paskirtis
    Metų pradžioje ieškojau draugei naudingos dovanos, ir akys užklydo už stalo įrankių rinkinio - pagalvojau kad, jaunai šeimai - kaip tik - puiki dovana. Ir tuomet užkliuvo akys už pačių įrankių, tiesa sakant kai kurių paskirties ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems