Kiek gėrimo pilti į taures ir kaip pilti? :: Stalo etiketo pagrindai

Kiek pilti gėrimo, priklauso nuo gėrimo rūšies ir taurės paskirties.

Baltojo ar putojančio vyno ir šampano pripilame tik du trečdalius taurės.

Į dideles, pavyzdžiui, burgundiškojo ir bordo vyno taures, tiek daug nepilame, nes tada tektų į jas supilti puse butelio! Pilame tiek, kiek ir į paprastą taurę.

Restorane dažniausiai siūloma 200 g. Vyno, mažiau ištroškę vynų sąraše ras ir po 100 gramų.

Pietų Vokietijoje ir šiandien vynas pilstomas į dideles ketvirčio litro taures; ant jų sienelės taip ir užrašyta: talpa – 0,25 litro. Degtinės, likerio, konjako reikia pilti 20 g, portveino, stiprių pietietiškųjų vynų ir chereso – 50 gramų.

Vertėtų atsiminti: Niekuomet nepripilame taurės gėrimo iki viršaus, nes sklidinoje taurėje vyno aromatas yra ne tik silpnesnis, bet ir mažiau turiningas.

Beto, reikia stengtis vyną pilti nenutrūkstama srove, nes priešingu atveju taurės kraštai negražiai nusitaško vynu.

Pilant vyną butelis neturi liestis su taure. Įgudimo reikalaujantis vyno kaklu tekančių lašų sustabdymas palengvės į butelio kaklelį įstačius varvėjimą stabdantį Drop-stop™ plastiko gabalėlį. Jo naudojimas nėra nusižengimas etiketui.

Griežtai nerekomenduotina vyną iš butelio išpilti į taures iki paskutinio lašo. Dugne esančios nuosėdos pateks į taures ir tokiu būdu pridarys nemalonumų. Palenkimas turi būti sustabdomas atsižvelgiant į butelio kaklelio ir pečių nuožulnumą. Butelyje turi likti apie 30 – 50 ml vyno. Jį galima išpilti tik visiškai įsitikinus, jog vynas neturi nuosėdų.

Baigus vyną pilti į taurę, rankos judesiu turi būti ne keliamas butelio kaklelis, o nuleidžiama butelio apatinė dalis. Tuo pačiu metu butelį sukant aplink ašį ant butelio kaklelio sustorėjimo – lūpos – trumpam sulaikytas vyno lašas nuvalomas skepeta.



Reklama



  • Vaikai lėktuveVaikai lėktuve
    Užsisakydami bilietą į lėktuvą pasakykite, jei skrisite su vaiku (vaikai iki dvejų metų skrenda nemokamai). Aviakompanijos turi teisę atsisakyti priimti į lėktuvą mažesnį ...

    Skaityti »

  • Kokia informacija tūrėtų būti vizitinėje kortelėje?Kokia informacija tūrėtų būti vizitinėje kortelėje?
    Tarnybinėse vizitinėse kortelėse informacija turėtų būti: logotipas arba firmos, įstaigos ar įmonės firminis ženklas. Tekstas: įstaigos ar įmonės pavadinimas, jos veiklą nusakanti...

    Skaityti »

  • Valgiaraštis jūsų pobūviuiValgiaraštis jūsų pobūviui
    Valgiaraščio apipavidalinimui nėra ribų: galite jį susukti į ritinėlį ir perrišti kaspinu, arba perlenkti pusiau, papuošti karpiniais, kurių ornamentai atspindėtų vaišių progą; valgiaraščiai gali būti parašyti ranka arba išspausdinti. Tik būkit atidūs – juk nemalonu, jei svečiai ras ...

    Skaityti »

  • Kaklaraiščių madaKaklaraiščių mada
    Prie kostiumo dera ryšėti kaklaraištį. Kaklaraištis ir kostiumas – neatskiriamos aprangos dalys. Užrištas kaklaraištis turi būti tokio ilgio, kad siektų apatinę ...

    Skaityti »

  • Asmeninio naudojimo stalo įrankiaiAsmeninio naudojimo stalo įrankiai
    Didysis peilis ir šakutė, skirti valgyti antruosius patiekalus, išskyrus žuvį. Didžioji šakutė dar gali būti naudojama kaip įrankis įsidėti iš bendro indo (neturint specialios), jei patiekalas be garnyro. Jei patiekalas patiekiamas su garnyru, dedama šakutė ir šaukštas ...

    Skaityti »

  • Vaikas svečiuoseVaikas svečiuose
    Tėvams kartais būtina išeiti iš namų, bendrauti. Dažnai jie linkę kartu pasiimti ir vaikus – ne dėl to, kad taip patogiau, bet kad nėra kur ar kam palikti ir pan. Dar nevaikščiojantys ar nešliaužiojantys kūdikiai gali užmigti ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems