Verslo pietūs :: Verslo etiketo pagrindai
Per verslo pietus stalo įrankiai jau būna padėti ant stalo ir kartais išties nelengva susigaudyti kurią šakutę imti ar kuri taurė yra Jūsų. Stalo įrankiai paprastai sudedami taip, kad juos imtumėte vieną po kito iš išorės į vidų.
Desertui skirti stalo įrankiai serviruojami viršutinėje lėkštės pusėje. Stikliniai indai gėrimams dedami iš dešinės, o servetėlė ir krepšelis su duona dedami iš kairės.
Elgesio subtilybės prie verslo pietų stalo:
Jei prie stalo sėdi 6 ar daugiau žmonių, reikia laukti, kol bent pusė stalo bus paserviruota. Jei žmonių mažiau, reikia palaukti, kol visi užsisakys. Šią taisyklę galima sulaužyti tik tada, jei maistas gali ataušti arba esantys žmonės ragina Jus pradėti valgyti.
Didelius salotų lapus leidžiama ir reikia susmulkinti peiliu. Nėra nieko baisiau, kai valgantysis bando susigrūsti didžiulį salotos lapą į burną, o tai, kas netelpa į burną, lieka kadaruoti išorėje ir ritmingai juda, kai kramtoma.
Norėdami tinkamai užtepti sviesto ant duonos turite pirma atsilaužti gabaliuką duonos, tada užtepti sviesto ir valgyti. Tada vėl kartoti. Niekada nekąskite nuo visos riekės. Net jei patiekiama maža riekelė duonos, negalima jos pjauti per pusę ir ant jos tepti sviestą.
Pjaustant mėsą šakutė turi būti kairėje rankoje, o peilis dešinėje. Galima atsipjauti tik vieną gabaliuką. Jei namie esate pratę visą kepsnį supjaustyti į gabaliukus, restorane to daryti negalima, nes susilauksite nemalonių žvilgsnių.
Prieš atsigerdami, nusišluostykite burną. Yra labai nemandagu palikti maisto likučių ir riebalų dėmių ant stiklo. Taip pat nemandagu yra gerti, kai burna pilna.
Jei pietų metu prireikia palikti stalą, servetėlę padėkite ant kėdės, o ne ant stalo. Niekam nebus malonu žiūrėti į Jūsų dėmėtą servetėlę. Kai baigiate valgyti, servetėlę padėkite kairėje lėkštės pusėje, o tuo atveju, kai lėkštė jau nunešta, padėkite servetėlę į lėkštės vietą.
Jei reikia perduoti maistą, niekada neperduokite per visą stalą. Verčiau paduokite kaimynui iš kairės ar dešinės, kad jis perduotų kam reikia.
Jei nenorite praryti kokio nors maisto (pvz. sėklos ar riebalų), liežuviu pastumkite maistą į priekinę burnos dalį. Tada išimkite šakute arba šaukštu ir palikite lėkštės krašte. Naudotis pirštais galima tik išimant ašakas.
Pats mandagiausias būdas atkreipti padavėjo dėmesį yra užmegzti akių kontaktą. Jei padavėjas yra labai užimtas ir Jūsų nemato, laikykite iškėlę ranką galvos lygyje. Mojuoti aukštai iškelta ranka yra nepriimtina juk esate ne stadione, tiesa?
Kai baigiate valgyti geriausia šakutes, peilius ir šaukštus sudėti lygiagrečiai vienas kito. Rankenos turi būti Jūsų dešinėje ir pasuktos ties 4 valanda. Pastaba: padavėjas vis vien gali pasiteirauti ar baigėte valgyti. Svarbiausia atrodyti ir elgtis mandagiai.
Tai, žinoma, nėra visos taisyklės, bet jei išmoksite gero elgesio prie stalo pagrindų, būsite vienu žingsniu arčiau gerai išauklėto džentelmeno.
Reklama
Kaip stilingai atrodyti darbe?
Verslo aprangos taisyklės per pastarąjį dešimtmetį šiek tiek pasikeitė. Pagrindinės tendencijos išliko moterys vis tebedėvi aukštakulnius batelius, vilki švarkus ...
Skaityti »
El. pašto etiketo subtilybės
...siunčiant pranešimą šimtams ar daugiau žmonių jau reikia kai ką apgalvoti. Aišku, lengviausia surašyti visus el.pašto adresus į To laukelį (ką dažnai žmonės ir daro). Tačiau STOP...
Skaityti »
Kaip valgomi šašlykai?
Mėsos gabalėliai (jautiena, veršiena, kiauliena, o pagal klasikinį variantą - dar ir subproduktai), sumauti ant iešmo kartu su daržovėmis (paprikomis, pomidorais, baklažanais, svogūnais), atsargiai nuimami šakute ...
Skaityti »
Pirmas įspūdis
Tik įėjus į kambarį jūsų drabužiai sudaro apie jus pirmąjį tikrą įspūdį. Svarbiau už drabužius, kurie šiais laikais labiau priklauso nuo asmens požiūrio negu nuo ...
Skaityti »
Kaip atsiliepti ir prisistatyti telefonu?
Atsiliepiant darbo telefonu būtina pasakyti įmonės pavadinimą (tai ir reklama įmonei!), savo pareigas, vardą arba pavardę ir pasisveikinti. Dažniausiai įmonės turi nusistačiusios kalbėjimo telefonu taisykles. Beje, jos galioja ne tik...
Skaityti »