Asmeninio naudojimo stalo įrankiai :: Stalo etiketo pagrindai

Didysis peilis ir šakutė, skirti valgyti antruosius patiekalus, išskyrus žuvį. Didžioji šakutė dar gali buti naudojama kaip įrankis įsidėti iš bendro indo (neturint specialios), jei patiekalas be garnyro. Jei patiekalas patiekiamas su garnyru, dedama šakutė ir šaukštas.

Karštiems žuvies patiekalams valgyti naudojami didieji žuvies įrankiai. Jie yra tokio paties dydžio kaip ir mėsos įrankiai, tik peilis lopetėlės formos, o šakutės vidurinė įpjova gilesnė.

Užkandžių įrankiai – tai peilis ir šakutė užkandžiams. Jais valgome šaltus užkandžius ir kai kuriuos karštus (blynelius, karštus sumuštinius, kiaušinienę). Užkandžių įrankiai yra šiek tiek mažesni už pagrindinius įrankius.

Įrankiai žuvies užkandžiams, dar vadinami mažaisiais žuvies įrankiais, yra tokio pat dydžio kaip ir pagrindiniai užkandžių įrankiai, jų forma – kaip didžiųjų žuvies įrankių.

Pagrindiniai desertiniai įrankiai – tai peilis, šakutė ir šaukštas. Peilis ir šakutė vaisiams valgyti yra tokie kaip ir užkandžių įrankiai, tik mažesni. Šakutė tortui, kreminiams pyragaičiams [1] valgyti yra arbatinio šaukštelio dydžio, turi tris dantelius, kurių vienas, šoninis, yra platesnis ir atlieka peilio funkciją. Peilis sviestui [20], skirtas sviestui užtepti, ir serviruojant stalą, dedamas ant duonos lėkštutės.

Didysis šaukštas naudojamas sriubai, patiekiamai dubiose (giliose) lėkštėse, valgyti ir, jei nėra specialių įrankių, kartu su didžiąja šakute dedamas į bendrus indus su šaltaisiais ar karštaisiais patiekalais. Didysis šaukštas košei nuo sriubos šaukšto skiriasi forma. Šaukštas sriubai [17] yra pailgas, gilus. Šaukštas košei – apvalus [12] seklesnis.

Deserto šaukštas [14] tokios pat formos kaip šaukštas sriubai, tik mažesnis. Juo valgoma saldžioji sriuba, patiekiama dubioje lėkštėje, taip pat visos sriubos, kurios gali būti patiekiamos sultinių puodeliuose (pertrinta, šaltoji, saldžioji, skaidrus sultinys).

Šaukštelis arbatai, skirtas arbatai, kavai su pienu išmaišyti, tinka kiaušiniui valgyti, jei neturime specialaus, taip pat desertui, jei nėra desertinių šaukštelių. Specialus šaukštelis minkštai virtam kiaušiniui valgyti skiriasi forma – jis tokio pat dydžio kaip šaukštelis arbatai, tik apvalus. Šaukštelis ledams yra apvalus, plokščias, šiek tiek išgaubtu vienu kraštu. Juo valgomi ledai, putėsiai, suflė. Šaukštelis uogienei yra kriauklės formos.

Įrankiai jūros gėrybėms valgyti: šakutės omarams valgyti (žnyplės omarams, šakutes sraigėms, vėžiams valgyti, žnyplės įdarytiems sraigių kiauteliams valgant prilaikyti, šakutė austrėms).

Švedišką stalą labai puošia ratu sudėti šaukštai vieno kąsnio užkandžiams patiekti.

Kiaušinio lukštą lengviau nupjauti specialiai tam skirtu įrankiu nei užkandžių peiliu.



  »»» Paveiksliukų visus paaiškinimus atrasit čia Stalo įrankiai



  »»» Kaip atrodo šaukštas žino ir pyplys, o va - kaip atrodo žnyplės omarams?

Reklama



  • Kokia turėtų būti patiekiamo vyno temperatūra?Kokia turėtų būti patiekiamo vyno temperatūra?
    Patiekiamo vyno rekomenduotina temperatūra: putojantis vynas (šampanas): 6-8 C, lengvas baltasis, rožinis vynas: 8-10 C, aukščiausios rūšies saldusis ...

    Skaityti »

  • Kviečiamasis pranešimasKviečiamasis pranešimas
    Tai oficialus raštas, pranešantis apie būsimą posėdį, kuriame informuojamajam asmeniui reikia dalyvauti. Oficialaus tokio vardo jis neturi, rašomas be pavadinimo, paprastame lape ...

    Skaityti »

  • Ką daryti gavus kvietimą?Ką daryti gavus kvietimą?
    Gavę kvietimą į jį atsakykite per 3-5 dienas. Tai galima padaryti ir telefonu. Padėkoję pasakykite, ar kvietimą priimate. Į pobūvį nedera vestis nekviestų giminių ar draugų. Vaikus galima vestis tik tada, jei jie yra kviečiami ...

    Skaityti »

  • Kaip valgomi kiaušiniai?Kaip valgomi kiaušiniai?
    Anksčiau etiketo žinovai niekaip negalėjo sutarti, ar virtą kiaušinį lupti, ar nupjauti jo viršūnėlę. Prieita prie nuomonės ir palikta pasirinkimo laisvė - tiesiog valgyti kaip jums patogiau. Svarbiausia jo nevalgyti sidabriniu šaukšteliu, kuris netik pajuoduoja, bet ir sugadina skonį. Dabar "leistina" gerokai...

    Skaityti »

  • Moterų aksesuaraiMoterų aksesuarai
    Verslo pasaulyje priimta segėti auksinius, sidabrinius ar perlų papuošalus ir jų derinius, nes jie sukuria rimtumo, solidžios padėties įspūdį. Įsidėmėtina ...

    Skaityti »

  • Kvietimų tekstų pavyzdžiaiKvietimų tekstų pavyzdžiai
    Kvietimai į vestuves, į jubiliejus, gimtadienius bei ofocialūs kvietimai. Ir žinoma keletas žaismingų kvietimų tekstų... Putos alutis ant jaunystės stalo, ir ašara nuplaus rūtelę žalią... Kviečiam kuriant mūsų šeimą, atvykti sudainuot vestuvių dainą...

    Skaityti »

  • Patarimai skrendantiems lėktuvuPatarimai skrendantiems lėktuvu
    Savo šiukšles lėktuve sukraukite į maišus, kuriuos išdalina stiuardesės reiso pabaigoje, o laikraščius tvarkingai sudėkite ant sėdynės. Išlipdami iš lėktuvo keliais žodžiais padėkokite stiuardesei ...

    Skaityti »

  • Kelionė su draugaisKelionė su draugais
    Kelionėje visi elgiamės nevienodai. Jei planuojate keliauti su vienu ar keliais draugais, atminkit, kad jūsų gali laukti nemalonios staigmenos. Kelionė su draugais yra nepaprastai ...

    Skaityti »

  • Gėrimų meniuGėrimų meniu
    Pilant vyną butelis neturi liestis su taure. Įgudimo reikalaujantis vyno kaklu tekančių lašų sustabdymas palengvės į butelio kaklelį įstačius varvėjimą stabdantį Drop-stop plastiko gabalėlį ...

    Skaityti »

  • Stalo pasirinkimasStalo pasirinkimas
    Pagrindinė galiojanti taisyklė: kiekvienam pakviestajam reikia prie stalo turi būti skirta maždaug 60-80 cm vietos, matuojant nuo vieno valgomojo komplekto vidurio iki kito valgomojo komplekto vidurio, tam, kad jis netrukdytų kaimynams. Apvalus stalas idealiai tinka ...

    Skaityti »

  • Ką vertėtų žinoti keliaujant lėktuvu?Ką vertėtų žinoti keliaujant lėktuvu?
    Įprasto greičio lėktuvuose dažniausiai būna trys klasės: pirmoji, biznio ir keleivinė arba pigioji. Salonų klasės skiriasi keleiviui skirta erdve, aptarnavimo ir ...

    Skaityti »

  • Kaip valgomos salotos?Kaip valgomos salotos?
    Paruoštos salotos, sudėtos į salotinę arba lėkštę, paprasčiausiai valgomos šakute, peilio čia dažniausiai nereikia. Tiesa, juo galima perpjauti didelį pomidorą, susmulkinti ankštines pupeles ...

    Skaityti »

  • Dieniniai sėdimi priėmimaiDieniniai sėdimi priėmimai
    ... tai kviestiniai pusryčiai, arbatėlė, ponių kava, žurfiskas..

    Skaityti »

  • Kaklaraiščių madaKaklaraiščių mada
    Prie kostiumo dera ryšėti kaklaraištį. Kaklaraištis ir kostiumas – neatskiriamos aprangos dalys. Užrištas kaklaraištis turi būti tokio ilgio, kad siektų apatinę ...

    Skaityti »

  • Kaip rašomas kvietimas?Kaip rašomas kvietimas?
    Paprastai kvietimai rašomi trečiuoju asmeniu, kvietimo popieriaus, teksto spalvą gali riboti tik jūsų fantazija. Vestuvinio kvietimo tekstui dažnai parenkami neformalūs žodžiai, rašomos jausmus išreiškiančios eilės. Bet kuriuo atveju kvietimo tekste svarbu...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems