Kaip valgomi artišokai? :: Valgymo etiketo pagrindai

Artišokas – unikalus maistas. Tai ne daržovė ir ne vaisius. Pasirodo tai - gėlė! O tiksliau, daugiametis astrų šeimos žolinis augalas, išoriškai panašus į usnį.

Artišokai garsėja vitaminų gausa, beto gerina skrandžio, kepenų ir tulžies pūslės veiklą.

Valgomas yra neprasivėręs būsimo žiedo krepšelis – galvutė, kuris subrendęs išsiskleidžia gražiais violetiniais arba mėlynais žiedynais.

Artišokas dydžiu gali prilygti nemažam apelsinui, tačiau valgoma jo dalis gerokai mažesnė. Vartojamos tik apatinės graižo lapų dalys ir šerdis.

Artišoko graižas paduodamas į stalą specialioje arba paprastoje gilesnėje lėkštėje. Pagal pageidavimą prie jo patiekiama vienas arba keletas padažų: prancūziškas prieskoninių žolių padažas, olandiškas padažas arba majonezas su prieskoninėmis žolėmis.

Artišoko šerdį daugelis gurmanų laiko savarankišku delikatesu, nors ji dažnai vartojama kaip garnyras.

Virtas artišokas prilaikomas kairiąja ranka, tuo tarpu dešiniąja nuo šerdies atskiriami vainiklapiai.

Pradedama nuo krašto ir pamažu artėjama vidurio link. Valgomos mėsingos ryškiai geltonos lapų dalys: jos pamirkomos į padažą (specialios artišokų lėkštės turi padažui skirtas duobutes) ir minkštimas traukiamas tarp dantų. Nevalgoma lapo dalis dedama į tam skirtą lėkštę. Taip lapas po lapo prieinama prie artišoko šerdies, kurią dengia „šienu" vadinamos skaidulos. Inde su vandeniu nuskalaujami pirštai ir imamasi darbo didžiąja šakute ir peiliu. Vienu peilio judesiu atskiriamas (o geriausia plėšte nuplėšiamas) nuo šerdies „šienas", ir delikatesu jau galima mėgautis. Taip valgomas užaugęs artišokas.

Jaunas mažiau apkarpius valgomas visas. Perpjautas į dvi ar keturias dalis apverdamas 10-15 min. Galima ištepti alyvų aliejumi ir apkepti.


Reklama



  • Vaikas svečiuoseVaikas svečiuose
    Tėvams kartais būtina išeiti iš namų, bendrauti. Dažnai jie linkę kartu pasiimti ir vaikus – ne dėl to, kad taip patogiau, bet kad nėra kur ar kam palikti ir pan. Dar nevaikščiojantys ar nešliaužiojantys kūdikiai gali užmigti ...

    Skaityti »

  • Nešiojamų kompiuterių naudojimo etiketo subtilybėsNešiojamų kompiuterių naudojimo etiketo subtilybės
    Jei naudojatės konferencijos metu - venkite spausdinti tuo metu, kai kitas asmuo skaito pranešimą arba įsigykite kompiuterį labai tylia klaviatūra...

    Skaityti »

  • Kaip valgomas upėtakis?Kaip valgomas upėtakis?
    Tai populiariausia žuvis tarp gurmanų. Natūraliomis sąlygomis užaugintą upėtakį galima atapažinti pagal raudonus ir geltonus taškus ant žvynų. Jei lėkštėje guli visas upėtakis, valgyti jį derėtų ...

    Skaityti »

  • Vakariniai sėdimi priėmimaiVakariniai sėdimi priėmimai
    ... tai gali būti kviestiniai pietūs, kviestinė vakarienė, arbatėlė, ponių kava, žurfiskas.

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems