Kaip valgomi mangai? :: Valgymo etiketo pagrindai

Mangai (mangos) – ovalios ar apvalios formos kaulavaisiai. Jų būna labai įvairaus dydžio – maži kaip persikai ir stambūs, užaugantys net iki 25 cm ilgio bei 10 cm pločio. Vaisiai gali sverti 0,2-2,0 kg. Prinokusių vaisių žievelė yra plona, tačiau standi, elastinga, žalsvai geltona, kartais su rausvais arba oranžiniais plotais, nevalgoma. Vaisiaus minkštimas geltonas arba oranžinis, sunokusios slyvos tirštumo, kvapnus, turi neryškų sakų prieskonį, saldžiarūgštis. Jis sudaro 60-70 proc. viso vaisiaus svorio. Vaisiaus viduje slepiasi stambokas, tvirtai su minkštimu suaugęs kauliukas.

Mango minkštime esančios medžiagos spartina organizmo medžiagų apykaitą, o tai labai svarbu turintiesiems antsvorio. Mangai tinka ir tiems, kuriuos kamuoja nemiga. Pastebėta, kad mangus gali valgyti net ir maži vaikai – jie nesukelia alergijos.

Į Lietuvą dažniausiai atvežama neprinokusių mangų. Kambario temperatūroje jie prinoksta per dvi savaites. Vaisių nederėtų pernokinti, nes pernokę vaisiai netenka jiems būdingo kvapo.

Perpjovus prinokusį mangą, būtina jį greitai suvalgyti, nes ilgiau laikomas jis netenka skonio. Mangų, kaip ir kitų tropinių vaisių, nepatartina laikyti šaldytuve. Tačiau tie, kas nemėgsta jo pikantiško terpentiną primenančio prieskonio, prieš valgydami gali vaisius kiek palaikyti šaldytuve – nepageidautinas prieskonis dings.



Reklama



  • Kokia informacija tūrėtų būti vizitinėje kortelėje?Kokia informacija tūrėtų būti vizitinėje kortelėje?
    Tarnybinėse vizitinėse kortelėse informacija turėtų būti: logotipas arba firmos, įstaigos ar įmonės firminis ženklas. Tekstas: įstaigos ar įmonės pavadinimas, jos veiklą nusakanti...

    Skaityti »

  • Staltiesės pasirinkimasStaltiesės pasirinkimas
    Parenkant stalui staltiesę, nereikėtų apsiriboti balta spalva. Puošniai atrodo gelsva, kreminė ar žalsva staltiesė, derinama prie interjero spalvinio tono. Labai šviesiame, erdviame kambaryje galima eksperimentuoti su tamsiai žalia, mėlyna ar vyšnine ...

    Skaityti »

  • Kaip valgoma suflė?Kaip valgoma suflė?
    Suflė - tai purus ir išsipūtęs, saldus arba kitokio skonio patiekalas iš kiaušinių. Būna dviejų rūšių: vienas valgis patiekiamas karštas, o kitas - ataušęs. Purus karštojo suflė minkštimas paruošiamas iki standumo išplakus kiaušinių baltymus maišant su šiltu padažu ar tyre...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems