Kaip valgyti kinietiškomis lazdelėmis? :: Valgymo etiketo pagrindai

Kiniški bei japoniški restoranai Lietuvoje įgyja vis didesnį populiarumą. Žmonės kasdien ieško ko nors egzotiško, o tokie restoranai egzotikos ieškotojams – tikra atgaiva, nes juose lietuvio akiai neįprasta viskas: nuo interjero elementų iki virtuvės. Tačiau prieš einant į tokį restoraną vertėtų žinoti pagrindines valgymo lazdelėmis ypatybes, nes šiuose restoranuose peilių bei šakučių nėra.

Kinijoje žmonės lazdelėmis naudojasi jau penkis tūkstančius metų. Manoma, kad didis kinų filosofas Konfucijus padarė įtaką lazdelių populiarumui. Kadangi Konfucijus buvo vegetaras, jis manė, kad peiliai primins žmonėms apie skerdyklas ir dėl to juos per žiauru naudoti kaip stalo įrankius.

Lazdelės – tai du ilgi pagaliukai, dažniausiai gaminami iš bambuko, ypač Pietų Kinijoje paplitusios, būtent bambukinės lazdelės. Japonijoje labai populiarios medinės. Šventėms skiriamos dažniausiai yra lakuotos ir gausiai dekoruotos. Pastaruoju metu paplito ir vienkartinės lazdelės waribashi, kurios išskiriamos prieš pat valgant, o pavalgius yra išmetamos. Korėjoje naudojamos metalinės valgymo lazdelės.

Viduramžiais buvo populiarios sidabrinės lazdelės, nes buvo manoma, kad prisilietusios prie nuodingo maisto jos pakeičia spalvą. Kartais lazdelės tampa net meno kūriniais, pagamintais iš aukso ir graviruotais sidabru arba meniškai išraižytos. Lazdelės valgyti maistui naudojamos ne visuose Azijos kraštuose. Indijoje, Indonezijoje, Malaizijoje, Filipinuose, Tailande ir Centrinėje Azijoje žmonės tradiciškai valgė rankomis.

Serviruojant stalą lazdelės dedamos ant specialių padėkliukų.

Kinietiškos lazdelės – svarbus Kiniečių kultūros atributas. Šis Kiniečių virtuvės įrankis yra logiškas sprendimas, kai pagamintas kąsnio dydžio maistas turi būti suvalgomas greitai kol atšals. Beje, kinietiškos lazdelės yra puikus įrankis renkant kiekvieną atskirą ryžių grūdelį!

Dažniausiai galvojama, kad kai valgoma kinietiškomis lazdelėmis, kad abi lazdelės juda tuo pačiu metu. Tai tik iš dalies tiesa. Viena lazdelė laikoma nejudančiai tarp trečiojo ir ketvirtojo piršto, kai kita lazdelė suspaudžiamas tarp rodančiojo piršto ir nykščio, ir kaip dažniausiai naudojamas pieštukas. Norint patirti nuostabųjį Kiniečių virtuvės skonį, valgyti naudojant Kiniečių lazdeles tiesiog būtina!

Pagrindinės taisyklės, naudojantis lazdelėmis:

• Kai nesinaudojate lazdelėmis ar jau baigėte valgyti, padėkite jas prieš save taip, kad smaigaliai būtų atsukti į kairę;
• Nesmeikite lazdelių į maistą, ypač į ryžius;
• Neimkite savo lazdelėmis maisto tiesiai iš kito žmogaus lazdelių;
• Nepersmeikite savo maisto lazdelėmis;
• Nerodykite lazdelėmis į kitą žmogų ar į daiktą;
• Nemojuokite lazdelėmis;
• Jei jau naudojotės lazdelėmis, imdami maistą iš bendros lėkštės, naudokites bukuoju jų galu.

Išmokti lazdelėmis naudotis, tikrai nėra taip sudėtinga, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Pati išbandžiau... pirmą gabaliukas aišku iškrito, antras, trečias t.p. bet poto puikiai sekės :) Tereikia tik noro ir birių ryžių lėkštės..

1. Padėkite vieną lazdelę ant trečiojo ir ketvirtojo piršto ir nykščio viršuje per viduriuką lazdelės.
2. Kitą lazdelę laikykite ant rodančiojo ir viduriniojo pirštų, naudojant nykščio galiuką norint išlaikyti lazdelę vietoje.
3. Išlyginkite lazdeles. Maistą imkite judinant viršutinę lazdelę, o apatinė lazdelė lieka visą laiką stabilioje padėtyje.



Reklama



  • Gėlės - geriausia dovana!Gėlės - geriausia dovana!
    Gėlės – geriausia dovana, ir visai neįpareigojanti. Puokštė kiekvienam pagal kišenę. Ji gali būti įvairiausių formų bei derinių. Gėles dovanoti tinka visur ir visada, išskyrus ...

    Skaityti »

  • Verslo pokalbiai telefonuVerslo pokalbiai telefonu
    Nuomonė apie įstaigą dažnai susidaroma iš to, kaip jos darbuotojai kalba telefonu, ypač jei vienintelis ryšys su firma yra telefonas. Sekretorė turi: kalbėti telefonu mandagiai ir kompetentingai; telefonogramas ...

    Skaityti »

  • Moterų aksesuaraiMoterų aksesuarai
    Verslo pasaulyje priimta segėti auksinius, sidabrinius ar perlų papuošalus ir jų derinius, nes jie sukuria rimtumo, solidžios padėties įspūdį. Įsidėmėtina ...

    Skaityti »

  • Kaip valgomi pyragai?Kaip valgomi pyragai?
    Specialia šakute pyragams valgomi visi sausi pyragai, taip pat kreminiai ir citrininiai ir kiti vyniotiniai. Norintys pyragus mirkyti į kavą arba šokoladą gali tai ramiai daryti pirštais, nes šiuo atveju naudotis šakute ne visai patogu ...

    Skaityti »

  • Kaip rašomas kvietimas?Kaip rašomas kvietimas?
    Paprastai kvietimai rašomi trečiuoju asmeniu, kvietimo popieriaus, teksto spalvą gali riboti tik jūsų fantazija. Vestuvinio kvietimo tekstui dažnai parenkami neformalūs žodžiai, rašomos jausmus išreiškiančios eilės. Bet kuriuo atveju kvietimo tekste svarbu...

    Skaityti »

  • Staltiesėlės – servetėlėsStaltiesėlės – servetėlės
    Staltiesėlės – servetėlės - tai servetėlės, kurios tiesiamos ant stalo. Jos atlieka keletą funkcijų: apsauginę – apsaugo stalą nuo įbrėžimų. Sumažina triukšmą, higieninę – apsaugo įrankius nuo sąlyčio su stalu, estetinę – suteikia vaišių stalui estetinį vaizdą, o aplinkai...

    Skaityti »

  • Virtualaus bendravimo etiketo subtilybėsVirtualaus bendravimo etiketo subtilybės
    Virtualus bendravimas – ar tai būtų privatus ar viešas – vis dažniau sutinkamas dalykas mūsų kasdieniniame gyvenime. Vieniems tai tik laisvalaikio praleidimo būdas, pramoga, kitiems – darbą lengvinanti, svarbią informaciją teikianti ir geografinį atstumą mažinanti ...

    Skaityti »

  • Fondiu žavesys!Fondiu žavesys!
    Fondiu - tai valgymo ritualas, populiarėjantis ir Lietuvoje. Fondiu rinkinį sudaro - indas kuris yra šildomas iš apačios žvakės ar degiklio pagalba ir ilgos dvišakės šakutės ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems