Prieskonių indeliai :: Stalo etiketo pagrindai

Aptarnaujant svečius, tenka patiekti įvairiausius prieskonius – pradedant druska, cukrumi, pipirais, ir baigiant padažais, garstyčiomis, krienais. Prieskonių indeliai turi būti nuolat plaunami ir sausai iššluostomi. Į drėgnus indelius prieskonių pilti griežtai nerekomenduojama. Ypač dėmesį reikia atkreipti į prieskonių indelių skylutes, kurios nuo karšto maisto garų kondensato dažnai užsikiša.

Pripylus cukrines cukraus, reikia patikrinti, ar neužsikišusios jų skylutės. Šiuo metu itin populiarėja kitokio tipo cukrinės – su specialiu vamzdeliu, kuris ne taip greitai nuo garų kondensato užsikiša.

Druskinė paprastai yra pripildoma 3/4 jos tūrio. Jeigu druska yra labai smulki, tuomet reikia pamaišyti rupesnės arba įdėti kelias ryžių kruopas – tokioje druskinėje laikoma druska mažiau absorbuoja drėgmę, todėl ne taip greitai sudrėgsta. Pagal etiketo reikalavimus druskinė turi stovėti ant stalo tol, kol bus patiekiamas saldus desertas.

Jeigu cukrinės ir druskinės galėjo būti ne tokios uždaros, tai pipirinėms vienas iš reikalavimų – sandarumas. Aitrus pipirų kvapas ne visuomet ir ne prie visų patiekalų dera. Paprastai pipirinės yra pripildomos 1/2 jų tūrio, o indelio anga užkemšama specialiu kamščiu.

Indeliai su garstyčiomis ir krienais įprastai ant stalo nestatomi, tačiau skirtinguose restoranuose gali būti susiformavusi savita tradicija. Indeliai su garstyčiomis ir krienais yra patiekiami kartu su tam tikrais patiekalais. Garstyčių indelius būtina kiekvieną kartą pripildyti iš naujo, jų kiekis turėtų būti ne didesnis kaip pusė indelio. Kad garstyčios nedžiūtų, rekomenduojama įlašinti kelis lašus aliejaus. Garstyčių indelius derėtų dėti ant stalo tik su lėkštutėmis, o prieskoniui pasemti šalia padedamas nerūdijančio plieno šaukštelis. Prieskoniams naudojami truputį mažesni už arbatinius šaukšteliai.

Reklama



  • Etiketas darbeEtiketas darbe
    Verslo etiketą šiandien išmanyti būtina. Seniau žmonės teigdavo, kad tai aristokratų, viešų asmenų, turtingų žmonių reikalas. Šiandien taip kalbančių žmonių – mažėja. Dabar net kelių asmenų kolektyve tampa svarbu vadovautis per šimtmečius nusistovėjusiomis ...

    Skaityti »

  • Kiek gėrimo pilti į taures ir kaip pilti?Kiek gėrimo pilti į taures ir kaip pilti?
    Pilant vyną butelis neturi liestis su taure. Įgudimo reikalaujantis vyno kaklu tekančių lašų sustabdymas palengvės į butelio kaklelį įstačius varvėjimą stabdantį Drop-stop™ plastiko gabalėlį. Jo naudojimas nėra nusižengimas etiketui ...

    Skaityti »

  • Kaip mandagiai kalbėti telefonu?Kaip mandagiai kalbėti telefonu?
    Sunku įsivaizduoti šiandieninį gyvenimą be telefono. Telefonas tapo populiariausia ryšių priemone, padedančia žmonėms jų kasdieniniame darbe ir asmeniniame gyvenime. Telefonu žmonės ne tik palaiko ryšius, bet ir moko, auklėja ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems