Kaip elgtis prie stalo? :: Stalo etiketo pagrindai

• Nesėskite, kol neatsisėdo moterys arba kol šeimininkė ar šeimininkas nepakvies sėstis. Jei ant stalo yra sudėtos kortelės su pavardėmis, reikia sėstis ten, kur nurodyta.

• Jei svečiai jau sėdi prie stalo, į pavėlavusį svečią, nors ir labai garbingą, pernelyg daug dėmesio nekreipiama. Prie stalo vėlavimo priežastys neaiškinamos. Pavėlavęs svečias su kitais pasisveikina tik galvos linktelėjimu.

• Nesėskite per toli ar per arti stalo. Atstumas iki stalo – per plaštaką. Ant stalo dedamos tik plaštakos. Nesiremkite į stalą alkūnėmis!

• Neatsukite nugaros kaimynui, per jį nesišnekėkite su kitu asmeniu.

• Vyras daugiausia dėmesio turi rodyti iš dešinės sėdinčiai moteriai, nesvarbu, ar jis jai pristatytas, ar ne.

• Vyrams prie stalo leidžiama atsisagstyti švarką, tačiau kiekvieną kartą atsistojus reikia jį užsisagstyti arba bent rankos judesiu imituoti jo užsagstymą.

• Servetėlės vieta – ant kelių, bet ne po kaklu.

• Išskleisti servetėlę galite tik tada, kai patiekalai jau patiekti visiems svečiams.

• Valgant lūpas reikėtų nušluostyti pamažu, atsargiai, o ne smarkiai jas trinant, be to, ant servetėlės neturėtų likti ryškaus lūpų dažų pėdsako.

• Pavalgius lūpos šluostomos lengvai prispaudžiant servetėlę, o ne smarkiai ja trinant. Panaudota servetėlė kelis kartus perlenkiama ir padedama ant lėkštės.

• Norėdami ką nors paimti nuo stalo, netieskite rankos per kaimyno ar net kelių kaimynų lėkštes. Beto, neprašykite kitų paduoti, jei arti yra padavėjas.

• Neprašykite antro kavos puodelio, jei kiti svečiai dar negavo pirmo.

• Valgydami nesilenkite prie lėkštės, sėdėkite tiesiai. Valgant sriubą jokiu būdu nepakreipkite lėkštės (į save ar nuo savęs), nes sriuba gali išsilieti ant staltiesės. Nesistenkite būtinai pasemti paskutinį sriubos šaukštą ar suvalgyti paskutinį mėsos kąsnelį.

• Jei patiekalas valgomas dviem šakutėmis (virta ar kepta žuvis, omletas), kąsnį į burną galima įsidėti tik dešiniąja šakute.

• Jei patiekalas valgomas dviem šakutėmis (virta ar kepta žuvis, omletas), kąsnį į burną galima įsidėti tik dešiniąja šakute.

• Nekąskite iškart visos duonos riekės, laužykite po gabaliuką. Sviestu tepkite taip pat tik duonos gabaliukus, ne visą riekę.

• Niekada nevalgykite nuo peilio ir juo nedėkite maisto ant šakutės. Neimkite per daug maisto šakute (kad nepasvirtų).

• Suvalgę vaisių ar uogų kauliuką pirmiausia lūpomis jį padėkite ant šakutės ir tik po to nuo jos į lėkštę.

• Ant staltiesės nukritusį valgio gabalėlį pakelkite švaraus peilio galiuku, įsidėkite į savo lėkštę ir suvalgykite. Sutepta staltiesės vieta uždengiama švaria servetėle.

• Suvalgius šaltuosius ar karštuosius patiekalus, šakutė ir peilis dedami ant lėkštės vienas greta kito kotais į dešinę 45? kampu stalo krašto atžvilgiu.

• Jei netyčia iškrenta šakutė ar peilis, nederėtų lįsti po stalu jų ieškoti. Neatkreipdami svečių dėmesio, paprašykite šeimininko ar patarnautojo kito įrankio.

• Jei netyčia sudaužėte taurę, mandagiai atsiprašykite, tačiau „neatgailaukite“, nesisiūlykite nupirkti tokią pačią ar net gražesnę.

• Jei kuo nors apipylėte užstalės kaimyną, atsiprašykite jo, bet nepulkite apipiltojo šluostyti. Ypatingais atvejais, kai reikia šeimininkės pagalbos, atsiprašykite ir jos.

• Geriant, stenkitės lūpų dažais neištepti taurių.

• Nekritikuokite nieko, kas patiekiama ant stalo.

• Šeimininkai turėtų žinoti, kad jie neturėtų baigti valgyti anksčiau už svečius, o ypač paskutinio patiekalo.


Taip pat nederėtų prie stalo:

• Kramtyti nagų.

• Čepsėti.

• Krapštyti nosį.

• Kuždėtis su stalo kaimynu ar šnabždėti ranka prisidengus burną.

• Brūžinti ar baladotis kojomis ar barbenti pirštais ar stalo įrankiais.

• Kramtyti kramtomąją gumą.

• Riaugėti.

• Kalbėtis mobiliuoju telefonu (tik kraštutiniu atveju).

• Šukuotis ar dažytis.

• Rūkyti (nebent stovi peleninė bei niekas neprieštarauja).

Reklama



  • Kaip valgomi kiviai?Kaip valgomi kiviai?
    Kivis - savo skoniu panašus į žemuogę ir melioną, dar vadinamas kiniškuoju agrastu. Mūsų dienomis jis auginamas Australijoje, Kalifornijoje, Čilėje, o pirmiausia - Naujojoje Zelandijoje. Šis vaisius buvo pavadintas besparnio ir beuodegio paukščio, aborigenų vadinamo kiviu, vardu. Kivis valgomas ...

    Skaityti »

  • Staltiesės pasirinkimasStaltiesės pasirinkimas
    Parenkant stalui staltiesę, nereikėtų apsiriboti balta spalva. Puošniai atrodo gelsva, kreminė ar žalsva staltiesė, derinama prie interjero spalvinio tono. Labai šviesiame, erdviame kambaryje galima eksperimentuoti su tamsiai žalia, mėlyna ar vyšnine ...

    Skaityti »

  • Žvakių pasirinkimas pagal savaitės dieną Žvakių pasirinkimas pagal savaitės dieną
    Įvairiuose šaltiniuose nurodoma, kad baltas žvakes geriausia uždegti pirmadienį. Raudonos žvakės palankiai veikia sveikatą, žadina meilės aistrą, stiprina žmogaus energetinį lauką, suteikia valdžios, geriausia jas uždegti antradienį ...

    Skaityti »

  • Rankos pabučiavimasRankos pabučiavimas
    Tolimoje praeityje rankos pabučiavimas buvo gan populiarus. Jis buvo pagarbos moteriai ženklas. Vyriškis palinkdavo prie damos rankos, užuot prisitraukęs jos delną ...

    Skaityti »

  • Kaip prisistatyti?Kaip prisistatyti?
    ... tarpusavio santykiai prasideda, būtent pristatymu ar prisistatymu, tai yra, susipažinimu. Tą padaryti ne visada paprasta – daug kas priklauso nuo papročių, tradicijų ...

    Skaityti »

  • Etiketo subtilybės PrancūzijojeEtiketo subtilybės Prancūzijoje
    ...klasikiniu Jungtinėse Valstijose tapęs ženklas okay (viskas gerai) — nykščiu ir smiliumi suriesta „o" raidė, kiti pirštai iškelti aukštyn — prancūzams reiškia „nulis", kitaip tariant, „nieko vertas". "Viskas gerai" jiems yra aukštyn iškeltas nykštys...

    Skaityti »

  • Kaip valgomos sraigės?Kaip valgomos sraigės?
    Sraigė iš kiauto išimama žnyplėmis ir tuoj pat valgoma, po to iš kiauto išsiurbiamas prieskoninis sviestas. Sviestu taip pat galima pašlakstyti prancūziško batono arba paprastos baltos duonos riekelę. Taip pat galima sraigės minkštimą padėti į lėkštę, palaistyti prieskoniniu sviestu ...

    Skaityti »

  • Kaip valgoma suflė?Kaip valgoma suflė?
    Suflė - tai purus ir išsipūtęs, saldus arba kitokio skonio patiekalas iš kiaušinių. Būna dviejų rūšių: vienas valgis patiekiamas karštas, o kitas - ataušęs. Purus karštojo suflė minkštimas paruošiamas iki standumo išplakus kiaušinių baltymus maišant su šiltu padažu ar tyre...

    Skaityti »

  • Tekstai žaismingiems kvietimamsTekstai žaismingiems kvietimams
    Labas rytas suraitytas,
    Klevo lapais nusagstytas.
    Gal tie lapai susimils ir sveteliais man pabirs?

    Skaityti »

  • Etiketas darbeEtiketas darbe
    Verslo etiketą šiandien išmanyti būtina. Seniau žmonės teigdavo, kad tai aristokratų, viešų asmenų, turtingų žmonių reikalas. Šiandien taip kalbančių žmonių – mažėja. Dabar net kelių asmenų kolektyve tampa svarbu vadovautis per šimtmečius nusistovėjusiomis ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems