Kaip elgtis prie stalo? :: Stalo etiketo pagrindai

• Nesėskite, kol neatsisėdo moterys arba kol šeimininkė ar šeimininkas nepakvies sėstis. Jei ant stalo yra sudėtos kortelės su pavardėmis, reikia sėstis ten, kur nurodyta.

• Jei svečiai jau sėdi prie stalo, į pavėlavusį svečią, nors ir labai garbingą, pernelyg daug dėmesio nekreipiama. Prie stalo vėlavimo priežastys neaiškinamos. Pavėlavęs svečias su kitais pasisveikina tik galvos linktelėjimu.

• Nesėskite per toli ar per arti stalo. Atstumas iki stalo – per plaštaką. Ant stalo dedamos tik plaštakos. Nesiremkite į stalą alkūnėmis!

• Neatsukite nugaros kaimynui, per jį nesišnekėkite su kitu asmeniu.

• Vyras daugiausia dėmesio turi rodyti iš dešinės sėdinčiai moteriai, nesvarbu, ar jis jai pristatytas, ar ne.

• Vyrams prie stalo leidžiama atsisagstyti švarką, tačiau kiekvieną kartą atsistojus reikia jį užsisagstyti arba bent rankos judesiu imituoti jo užsagstymą.

• Servetėlės vieta – ant kelių, bet ne po kaklu.

• Išskleisti servetėlę galite tik tada, kai patiekalai jau patiekti visiems svečiams.

• Valgant lūpas reikėtų nušluostyti pamažu, atsargiai, o ne smarkiai jas trinant, be to, ant servetėlės neturėtų likti ryškaus lūpų dažų pėdsako.

• Pavalgius lūpos šluostomos lengvai prispaudžiant servetėlę, o ne smarkiai ja trinant. Panaudota servetėlė kelis kartus perlenkiama ir padedama ant lėkštės.

• Norėdami ką nors paimti nuo stalo, netieskite rankos per kaimyno ar net kelių kaimynų lėkštes. Beto, neprašykite kitų paduoti, jei arti yra padavėjas.

• Neprašykite antro kavos puodelio, jei kiti svečiai dar negavo pirmo.

• Valgydami nesilenkite prie lėkštės, sėdėkite tiesiai. Valgant sriubą jokiu būdu nepakreipkite lėkštės (į save ar nuo savęs), nes sriuba gali išsilieti ant staltiesės. Nesistenkite būtinai pasemti paskutinį sriubos šaukštą ar suvalgyti paskutinį mėsos kąsnelį.

• Jei patiekalas valgomas dviem šakutėmis (virta ar kepta žuvis, omletas), kąsnį į burną galima įsidėti tik dešiniąja šakute.

• Jei patiekalas valgomas dviem šakutėmis (virta ar kepta žuvis, omletas), kąsnį į burną galima įsidėti tik dešiniąja šakute.

• Nekąskite iškart visos duonos riekės, laužykite po gabaliuką. Sviestu tepkite taip pat tik duonos gabaliukus, ne visą riekę.

• Niekada nevalgykite nuo peilio ir juo nedėkite maisto ant šakutės. Neimkite per daug maisto šakute (kad nepasvirtų).

• Suvalgę vaisių ar uogų kauliuką pirmiausia lūpomis jį padėkite ant šakutės ir tik po to nuo jos į lėkštę.

• Ant staltiesės nukritusį valgio gabalėlį pakelkite švaraus peilio galiuku, įsidėkite į savo lėkštę ir suvalgykite. Sutepta staltiesės vieta uždengiama švaria servetėle.

• Suvalgius šaltuosius ar karštuosius patiekalus, šakutė ir peilis dedami ant lėkštės vienas greta kito kotais į dešinę 45? kampu stalo krašto atžvilgiu.

• Jei netyčia iškrenta šakutė ar peilis, nederėtų lįsti po stalu jų ieškoti. Neatkreipdami svečių dėmesio, paprašykite šeimininko ar patarnautojo kito įrankio.

• Jei netyčia sudaužėte taurę, mandagiai atsiprašykite, tačiau „neatgailaukite“, nesisiūlykite nupirkti tokią pačią ar net gražesnę.

• Jei kuo nors apipylėte užstalės kaimyną, atsiprašykite jo, bet nepulkite apipiltojo šluostyti. Ypatingais atvejais, kai reikia šeimininkės pagalbos, atsiprašykite ir jos.

• Geriant, stenkitės lūpų dažais neištepti taurių.

• Nekritikuokite nieko, kas patiekiama ant stalo.

• Šeimininkai turėtų žinoti, kad jie neturėtų baigti valgyti anksčiau už svečius, o ypač paskutinio patiekalo.


Taip pat nederėtų prie stalo:

• Kramtyti nagų.

• Čepsėti.

• Krapštyti nosį.

• Kuždėtis su stalo kaimynu ar šnabždėti ranka prisidengus burną.

• Brūžinti ar baladotis kojomis ar barbenti pirštais ar stalo įrankiais.

• Kramtyti kramtomąją gumą.

• Riaugėti.

• Kalbėtis mobiliuoju telefonu (tik kraštutiniu atveju).

• Šukuotis ar dažytis.

• Rūkyti (nebent stovi peleninė bei niekas neprieštarauja).

Reklama



  • Kaip reikėtų laikyti stalo įrankius?Kaip reikėtų laikyti stalo įrankius?
    Šaukštas laikomas ant jo kotelio uždėjus nykštį. Niekuomet nevalgoma šaukštu, kai galima valgyti peiliu ir šakute. Paprastai yra du vienodai priimtini peilio ir šakutės laikymo būdai ...

    Skaityti »

  • Kviečiamasis pranešimasKviečiamasis pranešimas
    Tai oficialus raštas, pranešantis apie būsimą posėdį, kuriame informuojamajam asmeniui reikia dalyvauti. Oficialaus tokio vardo jis neturi, rašomas be pavadinimo, paprastame lape ...

    Skaityti »

  • Kaip valgyti?Kaip valgyti?
    Ar žinote kas yra papaja ir kaip ji kaip valgoma? arba.. kiekvienas esame matę, pvz. avokadą o ar žinote kaip jis valgomas? Beje, o ar žinote, kad avokadas priskiriamas prie uogų ...

    Skaityti »

  • Kaip valgomi artišokai?Kaip valgomi artišokai?
    Artišokas – unikalus maistas. Tai ne daržovė ir ne vaisius. Pasirodo tai - gėlė! O tiksliau, daugiametis astrų šeimos žolinis augalas, išoriškai panašus į usnį. Artišokai garsėja vitaminų gausa, beto gerina skrandžio, kepenų ir tulžies pūslės veiklą. Valgomas yra neprasivėręs ...

    Skaityti »

  • Viešas kalbėjimasViešas kalbėjimas
    Vedant seminarus ar skaitant pranešimą auditorijoje, bendraujant su kolegomis dažnai pasitaiko, kad kalbėtojas, sulaukęs klausimų, pasimeta, nežino, kaip į juos atsakyti, ar net įsižeidžia. Visada svarbu žinoti, kad klausiančiųjų tikslas yra gauti nesuprantamų dalykų ...

    Skaityti »

  • Vyriškos aprangos etiketo pagrindaiVyriškos aprangos etiketo pagrindai
    Su kostiumu dėvimi marškiniai turi būti kiek ilgesnėmis rankovėmis – iš po švarko kyšantys rankogaliai teikia elegantiškumo. Dvigubi, arba prancūziški, rankogaliai ...

    Skaityti »

  • Svečių aptarnavimasSvečių aptarnavimas
    Lankytojų priėmimas ir aptarnavimas – viena iš svarbiausių sekretorės funkcijų. Su kiekvienu lankytoju sekretorė turi būti mandagi ir maloni. Jei tuo metu, kai lankytojas užeina į kabinetą, sekretorė kalba telefonu, ji privalo atsiprašyti pašnekovo, nusišypsoti ...

    Skaityti »

  • Higieninės servetėlėsHigieninės servetėlės
    Higieninės servetėlės gali būti medžiaginės ir popierinės. Jau pats pavadinimas nusako šių servetėlių funkciją – jos skirtos rūbams valgant apsaugoti ir lūpoms, pirštams nusivalyti. Atsisėdus prie stalo higieninė servetėlė išlankstoma ir padedama ant kelių, jei tuo metu dar ...

    Skaityti »

  • Etiketą atitinkantis stalo serviravimasEtiketą atitinkantis stalo serviravimas
    Dėliojant įrankius kotelių galai sulyginami su pagrindinės lėkštės apatiniu kraštu. Vidurinė įrankių pora gali būti pastumiama šiek tiek atokiau nuo stalo briaunos negu kitos dvi įrankių poros. Jei turime tik užkandžių arba tik pagrindinio patiekalo įrankius, viena jų pora taip ...

    Skaityti »

  • Tekstai kvietimams į JubiliejųTekstai kvietimams į Jubiliejų
    Kviečiu Jus į savo 50–ties metų Jubiliejaus šventę, kuri įvyks 2010-07-10 Druskininkuose, restorano „X“ banketinėje salėje, Taikos pr. 1. Prašau patvirtinti savo dalyvavimą.

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems