Kaip elgtis prie stalo? :: Stalo etiketo pagrindai

• Nesėskite, kol neatsisėdo moterys arba kol šeimininkė ar šeimininkas nepakvies sėstis. Jei ant stalo yra sudėtos kortelės su pavardėmis, reikia sėstis ten, kur nurodyta.

• Jei svečiai jau sėdi prie stalo, į pavėlavusį svečią, nors ir labai garbingą, pernelyg daug dėmesio nekreipiama. Prie stalo vėlavimo priežastys neaiškinamos. Pavėlavęs svečias su kitais pasisveikina tik galvos linktelėjimu.

• Nesėskite per toli ar per arti stalo. Atstumas iki stalo – per plaštaką. Ant stalo dedamos tik plaštakos. Nesiremkite į stalą alkūnėmis!

• Neatsukite nugaros kaimynui, per jį nesišnekėkite su kitu asmeniu.

• Vyras daugiausia dėmesio turi rodyti iš dešinės sėdinčiai moteriai, nesvarbu, ar jis jai pristatytas, ar ne.

• Vyrams prie stalo leidžiama atsisagstyti švarką, tačiau kiekvieną kartą atsistojus reikia jį užsisagstyti arba bent rankos judesiu imituoti jo užsagstymą.

• Servetėlės vieta – ant kelių, bet ne po kaklu.

• Išskleisti servetėlę galite tik tada, kai patiekalai jau patiekti visiems svečiams.

• Valgant lūpas reikėtų nušluostyti pamažu, atsargiai, o ne smarkiai jas trinant, be to, ant servetėlės neturėtų likti ryškaus lūpų dažų pėdsako.

• Pavalgius lūpos šluostomos lengvai prispaudžiant servetėlę, o ne smarkiai ja trinant. Panaudota servetėlė kelis kartus perlenkiama ir padedama ant lėkštės.

• Norėdami ką nors paimti nuo stalo, netieskite rankos per kaimyno ar net kelių kaimynų lėkštes. Beto, neprašykite kitų paduoti, jei arti yra padavėjas.

• Neprašykite antro kavos puodelio, jei kiti svečiai dar negavo pirmo.

• Valgydami nesilenkite prie lėkštės, sėdėkite tiesiai. Valgant sriubą jokiu būdu nepakreipkite lėkštės (į save ar nuo savęs), nes sriuba gali išsilieti ant staltiesės. Nesistenkite būtinai pasemti paskutinį sriubos šaukštą ar suvalgyti paskutinį mėsos kąsnelį.

• Jei patiekalas valgomas dviem šakutėmis (virta ar kepta žuvis, omletas), kąsnį į burną galima įsidėti tik dešiniąja šakute.

• Jei patiekalas valgomas dviem šakutėmis (virta ar kepta žuvis, omletas), kąsnį į burną galima įsidėti tik dešiniąja šakute.

• Nekąskite iškart visos duonos riekės, laužykite po gabaliuką. Sviestu tepkite taip pat tik duonos gabaliukus, ne visą riekę.

• Niekada nevalgykite nuo peilio ir juo nedėkite maisto ant šakutės. Neimkite per daug maisto šakute (kad nepasvirtų).

• Suvalgę vaisių ar uogų kauliuką pirmiausia lūpomis jį padėkite ant šakutės ir tik po to nuo jos į lėkštę.

• Ant staltiesės nukritusį valgio gabalėlį pakelkite švaraus peilio galiuku, įsidėkite į savo lėkštę ir suvalgykite. Sutepta staltiesės vieta uždengiama švaria servetėle.

• Suvalgius šaltuosius ar karštuosius patiekalus, šakutė ir peilis dedami ant lėkštės vienas greta kito kotais į dešinę 45? kampu stalo krašto atžvilgiu.

• Jei netyčia iškrenta šakutė ar peilis, nederėtų lįsti po stalu jų ieškoti. Neatkreipdami svečių dėmesio, paprašykite šeimininko ar patarnautojo kito įrankio.

• Jei netyčia sudaužėte taurę, mandagiai atsiprašykite, tačiau „neatgailaukite“, nesisiūlykite nupirkti tokią pačią ar net gražesnę.

• Jei kuo nors apipylėte užstalės kaimyną, atsiprašykite jo, bet nepulkite apipiltojo šluostyti. Ypatingais atvejais, kai reikia šeimininkės pagalbos, atsiprašykite ir jos.

• Geriant, stenkitės lūpų dažais neištepti taurių.

• Nekritikuokite nieko, kas patiekiama ant stalo.

• Šeimininkai turėtų žinoti, kad jie neturėtų baigti valgyti anksčiau už svečius, o ypač paskutinio patiekalo.


Taip pat nederėtų prie stalo:

• Kramtyti nagų.

• Čepsėti.

• Krapštyti nosį.

• Kuždėtis su stalo kaimynu ar šnabždėti ranka prisidengus burną.

• Brūžinti ar baladotis kojomis ar barbenti pirštais ar stalo įrankiais.

• Kramtyti kramtomąją gumą.

• Riaugėti.

• Kalbėtis mobiliuoju telefonu (tik kraštutiniu atveju).

• Šukuotis ar dažytis.

• Rūkyti (nebent stovi peleninė bei niekas neprieštarauja).

Reklama



  • Kelionė su vaikaisKelionė su vaikais
    Planuodami dieną atminkit, kad vaikas nepajėgia ilgam sukaupti dėmesio ir greitai pavargsta. Dieną pakaitomis vykite į ekskursiją ir ilsėkitės ...

    Skaityti »

  • Alkoholinių gėrimų dovanojimasAlkoholinių gėrimų dovanojimas
    Dažnai kyla klausimas, a galima dovanoti alkoholinių gėrimų? - Taip. Tik tai neturėtų būti didžiulis, prekybos centre už keletą litų pirktas vyno butelis. Šeimininkas, kuris ...

    Skaityti »

  • Kokia turėtų būti patiekiamo vyno temperatūra?Kokia turėtų būti patiekiamo vyno temperatūra?
    Patiekiamo vyno rekomenduotina temperatūra: putojantis vynas (šampanas): 6-8 C, lengvas baltasis, rožinis vynas: 8-10 C, aukščiausios rūšies saldusis ...

    Skaityti »

  • Kaip mandagiai kalbėti telefonu?Kaip mandagiai kalbėti telefonu?
    Sunku įsivaizduoti šiandieninį gyvenimą be telefono. Telefonas tapo populiariausia ryšių priemone, padedančia žmonėms jų kasdieniniame darbe ir asmeniniame gyvenime. Telefonu žmonės ne tik palaiko ryšius, bet ir moko, auklėja ...

    Skaityti »

  • Stalo indų kalbaStalo indų kalba
    Ar žinote, kad valgomieji įrankiai taip pat turi savo kalbą, kuri tikrai subtili ir kuria aptarnaujančiajam daug pasakoma. Taigi, kaip valgomaisiais indais restorane paprašyti kad padavėjas pakartotų salotų?

    Skaityti »

  • Tekstai kvietimams į oficialius renginiusTekstai kvietimams į oficialius renginius
    ABC „Savas kampukas“ generalinis direktorius V.Pavardenis maloniai kviečia poną P.Vardenį ir ponią atvykti į priėmimą. 2015-09-06, 14 val. restorane „Jovarss“ (Kauko gatvė 35, Panevėžys).

    Skaityti »

  • Oficialūs priėmimaiOficialūs priėmimai
    Oficialūs priėmimai dažniausiai rengiami merijose, ambasadose, viešbučiuose, restoranuose. Tai priklauso nuo priėmimo iškilmingumo ir dalyvių skaičiaus. Priėmimai gali būti rengiami ne tik norint poavaišinti svečius ...

    Skaityti »

  • Kaip valgomos austrės?Kaip valgomos austrės?
    Restorane austrės paprastai patiekiamos praviros specialiame inde arba ant specialaus padėklo su daužytu ledu. Kartu pateikiama vandens pirštams nuskalauti, citrinų griežinėlių, juodos duonos ...

    Skaityti »

  • Indų paruošimas naudojimuiIndų paruošimas naudojimui
    Prieš serviruojant stalą ir priimant svečius ar aptarnaujant klientus, visuomet svarbu tinkamai paruošti naudojimui indus. Būtina patikrinti ne tik indus, ar jie gerai išplauti, neįskilę, neapdaužyti ir nedeformuoti ...

    Skaityti »

  • Stalo indaiStalo indai
    Pagal savo funkcijas ir naudojimo ypatumus indai ir stalo įrankiai gali būti įvairiai skirstomi, tačiau paprasčiausias būdas, apibrėžiantis naudojimo galimybes ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems