Protokolas versle :: Verslo etiketo pagrindai

Nuo protokolo išmanymo priklauso jūsų karjera. Yra manoma, kad neišmokus gerų manierų neįmanoma padaryti karjeros.

Jei firmos vadovas pamatys, kad esate “protokoliškas“ žmogus, mokate elgtis ir netgi žinote visas etiketo smulkmenas, jus tikrai lydės sėkmė, ir būsit pastebėti. Ir apskritai netgi, toje pačioje įmonėje ar organizacijoje dirbantys žmonės tarpusavio bendravimą grindžia protokolinėmis elgesio taisyklėmis.

Šiandien, gyvenant itin judriame ir permainingame pasaulyje, karjerai daryti reikia kaip niekad daug žinių ir įgūdžių, mokėti neprarasti takto ir pasitikėjimo savimi. Protokolo žinovai teigia, jog nėra dviejų asmenų, kurie elgtųsi visiškai vienodai, net jeigu abu priklausytų tai pačiai kultūrai. Todėl visada pravers visos protokolo subtilybės, tarkim, – kaip keliauti lėktuvu, ką vilkėti, kaip kalbėti, kad patrauktume ir įtikintume pašnekovą.

Tarpusavio santykių kultūros taisyklės ypač svarbios šiandien, kai vis daugiau šalių pasirenka laisvosios rinkos kelią. Norint pasiekti verslo ar karjeros sėkmę, būtina žinoti bent pagrindinius protokolo reikalavimus – tik tada galima išvengti keblių situacijų ar net kuriozų. Protokolo laikymasis padeda laisvai jaustis oficialiose situacijose, žinoti, ko iš mūsų tikimasi, kaip reikia elgtis, kad neįžeistume žmonių, su kuriais bendraujame.

Kiekvienoje didesnėje įmonėje turėtų būti bent vienas žmogus, labai gerai išmanantis protokolą ir etiketą. Dar svarbiau, kad deramai elgtis mokėtų patys vadovai.

Pagrindinės įmonės protokolo skyriaus funkcijos:

1. Viena iš svarbiausių funkcijų, nes iš jos išplaukia kitos, – sutikti svečių delegacijas; organizuoti savų delegacijų keliones į kitas šalis. Šią funkciją galima būtų suskirstyti į dar dvi:

a) programų rengimo;
b) programų vykdymo ir priežiūros.

Protokolo skyriaus darbas: svečių sutikimas tam tikroje vietoje (oro uoste ar prie įstaigos/įmonės durų); dovanos arba gėlių parūpinimas; svečių susitikimų su valstybės pareigūnais organizavimas ( protokolo padalinys turi sudominti tam tikrą pareigūną susitikimu su įmonės svečiu); savos delegacijos kelionės programos sudarymas, būsto numatymas, susitarimas dėl susitikimų su kitos valstybės pareigūnais ir t.t.

2. Visų oficialų renginių programų parengimas, jų datos numatymas, svečių sąrašo sudarymas ir koregavimas, valgiaraščio ir baro sukomplektavimas, pakvietimų išsiuntinėjimas ir t.t.
3. Visų protokolinių dokumentų parengimas.
4. Visų svečių apgyvendinimas.
5. Svečių aprūpinimas transportu (maršrutų sudarymas ir t.t.)
6. Svečių maitinimo organizavimas (rūpestingas svečių skonį ir skrandį tenkinančios maitinimo vietos parinkimas).
7. Svečių apsauga.
8. Paties renginio organizavimas (viską numatant iki smulkmenų).
9. Žurnalistų akreditacija.
10. Konfliktinių situacijų, iškylančių tarp svečių šalies valstybinių institucijų, likvidavimas.
11. Kontaktų palaikymas su kitų organizacijų protokolo tarnybomis ( tai labai praverčia, jei ketinama surengti didelį renginį, kuriame dalyvaus kitos įmonės ir organizacijos ).
12. Savos institucijos darbuotojų konsultavimas protokolo klausimais ( protokolo tarnyba turi rūpintis, kad darbuotojai renginio metu būtų tinkamai apsirengę ir deramai elgtųsi ).
13. Ryšių palaikymas su užsienio partnerių protokolo tarnybomis.

Reklama



  • Kokias taures rinktis?Kokias taures rinktis?
    Serviruojant stalą gali būti statomos keturios skirtingos taurės: raudonajam vynui, baltajam vynui, vandeniui ir šampanui. Pastaruoju metu pastebima tendencija naudoti universalią taurę raudonajam ...

    Skaityti »

  • PasitarimasPasitarimas
    Pasitarimas pradedamas tiksliai nustatytu laiku, nelaukiant vėluojančiųjų. Vadovas privalo paisyti reglamento, taip jis parodo, kad gerbia pasitarimo dalyvius ...

    Skaityti »

  • Gėrimų meniuGėrimų meniu
    Pilant vyną butelis neturi liestis su taure. Įgudimo reikalaujantis vyno kaklu tekančių lašų sustabdymas palengvės į butelio kaklelį įstačius varvėjimą stabdantį Drop-stop plastiko gabalėlį ...

    Skaityti »

  • Kaip reikėtų laikyti stalo įrankius?Kaip reikėtų laikyti stalo įrankius?
    Šaukštas laikomas ant jo kotelio uždėjus nykštį. Niekuomet nevalgoma šaukštu, kai galima valgyti peiliu ir šakute. Paprastai yra du vienodai priimtini peilio ir šakutės laikymo būdai ...

    Skaityti »

  • Kaip valgomos krevetės?Kaip valgomos krevetės?
    Krevečių mėsa - balta, puikaus skonio. Valgoma krevečių uodegėlių mėsa. Jos dažniausiai parduodamos virtos. Krevečių mėsoje daug vertingų baltymų ir mineralinių medžiagų. Ypač daug joje jodo (beveik 100 kartų daugiau negu jautienoje) ...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems