Verslo pietūs :: Verslo etiketo pagrindai

Per verslo pietus stalo įrankiai jau būna padėti ant stalo ir kartais išties nelengva susigaudyti kurią šakutę imti ar kuri taurė yra Jūsų. Stalo įrankiai paprastai sudedami taip, kad juos imtumėte vieną po kito iš išorės į vidų.

Desertui skirti stalo įrankiai serviruojami viršutinėje lėkštės pusėje. Stikliniai indai gėrimams dedami iš dešinės, o servetėlė ir krepšelis su duona dedami iš kairės.

Elgesio subtilybės prie verslo pietų stalo:

• Jei prie stalo sėdi 6 ar daugiau žmonių, reikia laukti, kol bent pusė stalo bus paserviruota. Jei žmonių mažiau, reikia palaukti, kol visi užsisakys. Šią taisyklę galima sulaužyti tik tada, jei maistas gali ataušti arba esantys žmonės ragina Jus pradėti valgyti.

• Didelius salotų lapus leidžiama ir reikia susmulkinti peiliu. Nėra nieko baisiau, kai valgantysis bando susigrūsti didžiulį salotos lapą į burną, o tai, kas netelpa į burną, lieka kadaruoti išorėje ir ritmingai juda, kai kramtoma.

• Norėdami tinkamai užtepti sviesto ant duonos turite pirma atsilaužti gabaliuką duonos, tada užtepti sviesto ir valgyti. Tada vėl kartoti. Niekada nekąskite nuo visos riekės. Net jei patiekiama maža riekelė duonos, negalima jos pjauti per pusę ir ant jos tepti sviestą.

• Pjaustant mėsą šakutė turi būti kairėje rankoje, o peilis dešinėje. Galima atsipjauti tik vieną gabaliuką. Jei namie esate pratę visą kepsnį supjaustyti į gabaliukus, restorane to daryti negalima, nes susilauksite nemalonių žvilgsnių.

• Prieš atsigerdami, nusišluostykite burną. Yra labai nemandagu palikti maisto likučių ir riebalų dėmių ant stiklo. Taip pat nemandagu yra gerti, kai burna pilna.

• Jei pietų metu prireikia palikti stalą, servetėlę padėkite ant kėdės, o ne ant stalo. Niekam nebus malonu žiūrėti į Jūsų dėmėtą servetėlę. Kai baigiate valgyti, servetėlę padėkite kairėje lėkštės pusėje, o tuo atveju, kai lėkštė jau nunešta, padėkite servetėlę į lėkštės vietą.

• Jei reikia perduoti maistą, niekada neperduokite per visą stalą. Verčiau paduokite kaimynui iš kairės ar dešinės, kad jis perduotų kam reikia.

• Jei nenorite praryti kokio nors maisto (pvz. sėklos ar riebalų), liežuviu pastumkite maistą į priekinę burnos dalį. Tada išimkite šakute arba šaukštu ir palikite lėkštės krašte. Naudotis pirštais galima tik išimant ašakas.

• Pats mandagiausias būdas atkreipti padavėjo dėmesį yra užmegzti akių kontaktą. Jei padavėjas yra labai užimtas ir Jūsų nemato, laikykite iškėlę ranką galvos lygyje. Mojuoti aukštai iškelta ranka yra nepriimtina – juk esate ne stadione, tiesa?

• Kai baigiate valgyti geriausia šakutes, peilius ir šaukštus sudėti lygiagrečiai vienas kito. Rankenos turi būti Jūsų dešinėje ir pasuktos ties 4 valanda. Pastaba: padavėjas vis vien gali pasiteirauti ar baigėte valgyti. Svarbiausia atrodyti ir elgtis mandagiai.

Tai, žinoma, nėra visos taisyklės, bet jei išmoksite gero elgesio prie stalo pagrindų, būsite vienu žingsniu arčiau gerai išauklėto džentelmeno.

Reklama



  • Kaip priimti dovaną?Kaip priimti dovaną?
    Svarbu mokėti ne tik dovanoti, bet ir priimti dovanas, už jas padėkoti. Dėkingumo laipsnis neturi priklausyti nuo dovanos brangumo. Kartais netgi, reikia mokėti ...

    Skaityti »

  • Elgesys auklėjant vaikusElgesys auklėjant vaikus
    Jeigu jūsų vaikas nuo mažens įprato girdėti žodžius „prašau“, „ačiū“, tai jis kur kas noriau juos vartos ir pradėjęs kalbėti. Nuo pustrečių metų vaikas turėtų tarti ...

    Skaityti »

  • Kaip valgomos krevetės?Kaip valgomos krevetės?
    Krevečių mėsa - balta, puikaus skonio. Valgoma krevečių uodegėlių mėsa. Jos dažniausiai parduodamos virtos. Krevečių mėsoje daug vertingų baltymų ir mineralinių medžiagų. Ypač daug joje jodo (beveik 100 kartų daugiau negu jautienoje) ...

    Skaityti »

  • Etiketo subtilybės PrancūzijojeEtiketo subtilybės Prancūzijoje
    ...klasikiniu Jungtinėse Valstijose tapęs ženklas okay (viskas gerai) — nykščiu ir smiliumi suriesta „o" raidė, kiti pirštai iškelti aukštyn — prancūzams reiškia „nulis", kitaip tariant, „nieko vertas". "Viskas gerai" jiems yra aukštyn iškeltas nykštys...

    Skaityti »

  • Kaip rašomas kvietimas?Kaip rašomas kvietimas?
    Paprastai kvietimai rašomi trečiuoju asmeniu, kvietimo popieriaus, teksto spalvą gali riboti tik jūsų fantazija. Vestuvinio kvietimo tekstui dažnai parenkami neformalūs žodžiai, rašomos jausmus išreiškiančios eilės. Bet kuriuo atveju kvietimo tekste svarbu...

    Skaityti »

PradžiaMes facebook'e Svetainės versija mobiliems